Halász Bencének egy dobása volt: ott lesz a kalapácsvetés vb-döntőjében!

2023.08.19. 12:22 Módosítva: 2023.08.19. 14:05

A spanyol Álvaro Martín nyerte meg a budapesti atlétikai világbajnokság első döntőjét, a férfi 20 kilométeres gyaloglást, amelynek rajtját a reggeli kedvezőtlen időjárás, a heves esőzés miatt a tervezetthez képest két órával elhalasztották. A magyar házigazdák legnagyobb és az erőviszonyok ismeretében egyetlen valós éremvárományosa, Halász Bence a kalapácsvetés selejtezőjében első kísérletével biztosította helyét a vasárnapi döntőre. 

Pedig a versenyzők, 28 ország 50 gyaloglója már összegyűlt a rajt helyszínén, a Hősök terén, és megkezdték a bemelegítést, de kénytelenek voltak fedezéket keresni a telepített sátrakban, mert a belvárosra heves csapadék érkezett.

Az eső még a rajtnál is szemerkélt, majd a verseny során el is állt, de erősen vizes talaj, valamint 20 Celsius-fok körüli hőmérséklet várta az indulókat – köztük egyetlen magyarként a 2017-es londoni világbajnokságon ötödik Helebrandt Mátét – az Andrássy út egy részének bevonásával kiépített egy kilométeres körön.

A rajt után nem sokkal a japán Ikeda Koki állt az élre,

és diktálta a tempót, majd a mezőny kettészakadt, a magyar gyalogló a második fertályban érkezett.

Ikeda a táv során folyamatosan növelni tudta az előnyét, de azért jelentős távolságot így sem kovácsolt magának. Viszont a 15 kilométerre teljesen elkészült az erejével, így az üldözők nemcsak megközelítették, hanem le is hagyták. Addigra a mezőnyben már nem két csoport gyalogolt, hanem jóval tagoltabban érkeztek a gyaloglók.

A japán után a spanyol Martín állt az élre, akit szorosan követett a brazil Caio Bonfim, majd utóbbihoz csatlakozott a svéd Perseus Karlström is. A 2018-ban Berlinben, majd 2021-ben Münchenben ebben a versenyszámban Európa-bajnok spanyolt azonban nem tudták megelőzni, igazából megszorítani sem.

A magyar induló Helebrandt Máté egyéni rekordját megdöntve a 23. helyen végzett.

A 34 éves magyar gyalogló a vb-t közvetítő M4 Sportnak azt mondta: nagyon örül a helyezésének, még különben az időeredményének. Helebrandt Máté 1:21:16 óra alatt ért célba ezúttal, a korábbi 1:22:14 órás csúcsát 2022 márciusában érte el.

Sokáig a hosszabb távra, 35 kilométerre készültünk, aztán májusban jött egy olyan érzés, hogy inkább a 20 kilométerre helyezzük a hangsúlyt. Onnantól kezdve már kifejezetten ez volt a fókuszban. Az eredmény ismeretében utólag nagyon örülök, hogy így döntöttünk. Ezt a csúcsot nagyon sokáig nem fogom elfelejteni, hazai közönség előtt ilyen hangulatban fantasztikus volt versenyezni.

Helebrandt hozzátette: a halasztás nem zavarta meg, arról senki nem tehetett, a kétórás csúszás ismeretében viszont az egyéni rekordjának egyperces megjavítása különösen is értékes számára.

A vb fő helyszínén, a Nemzeti Atlétikai Központban egy órát csúszott a délelőtti, selejtezős program, amelyre a nem kifejezetten néző- és sportbarát időjárás ellenére mintegy 16-17 ezer szurkoló látogatott ki, és generált élvezetes hangulatot.

Halász első dobásával bejutott a vasárnapi döntőbe

Magyar szempontból a szombat délelőtti selejtezők közül a férfi-kalapácsvetés emelkedett ki, a mezőny első csoportjában Halász Bencével, a házigazdák első számú éremvárományosával. Az időjárás közben sokkal barátságosabb arcát mutatta már 14 óra magasságában, elmentek a felhők, vele az eső, a nap kisütött, így viszont a párásabb levegő okozott plusznehézséget az atlétáknak. De nem a magyarok dobóatlétájának!

Halász elsőre, látványra könnyedén kipipálta mai feladatát: 78,13 méteres dobással jutott a fináléba.

A magyar kalapácsvető egyéni rekordja 80,92 méter, idei legjobbja pedig 78,27 méter. A döntőbe 77 méter volt az azonnali belépő.

Halászon kívül az A csoport többi meghatározó tagja közül a kanadai Ethan Katzbergnek (81,18 m) és a lengyelek kiválóságának, Wojciech Nowickinak (78,04 m) sok problémát okozott az azonnali továbbjutás. A B csoportba sorolt versenyzők között további két magyar, Rába Dániel és Varga Donát dobott. Rába 73,17 m-es egyéni szezoncsúccsal nem jutott döntőbe, bár 15. helyezettként nem sokkal maradt el ettől: a 74,56 m már döntőt ért. Varga 72,02 m-rel a 25. helyen zárt a selejtezőben. A döntő 12-es mezőnyében hatan teljesítették a 77 m-es kvalifikációs szintet, Halász eredménye összesítésben a harmadik volt, Katzbergen kívül az ukrán Mihajlo Kokan dobott nagyobbat nála (78,47 m).

A szám döntőjét vasárnap 17.49 órától rendezik.

Krizsán és Nemes is jól állnak a hétpróbán 

Krizsán Xénia és Nemes Rita egyaránt 1,77 métert produkált, és 941 pontot gyűjtött magasugrásban, a női hétpróbázók második számában, mely után előbbi a 10., utóbbi a 14. helyen áll a budapesti atlétikai világbajnokság nyitónapján – írja az MTI. 

Szabó Dezső tanítványai kiválóan kezdték a napot, 100 méter gáton mindketten jól teljesítettek, előbbi idénycsúccsal a kilencedik, utóbbi egyéni rekordját három századra megközelítve a 17. eredményt produkálta, majd a második próbában is kiválóan szerepeltek.

Krizsán a gyengébb ugrókat felvonultató csoportban már 1,62 méteren beszállt, és elsőre ugrotta a magasságot, csakúgy, mint 1,77-ig az összes többit. Az elmúlt években számtalan sérüléssel bajlódott országos csúcstartó aztán a 1,77-et másodikra átugrotta, az 1,80-nal pedig nem bírt, de láthatóan nem volt elégedetlen, mivel így is idei legjobbját érte el.

Szintén örült 1,77-es produkciójának Nemes Rita, aki 1,71 méteren ráijesztett a több ezer hazai szurkolóra, ám harmadikra átjutott a léc felett, majd a következő két magasságot elsőre ugrotta.

Krizsán Xénia így két szám után 1994 ponttal a tizedik, csapattársa pedig 1972-vel a 14. a 23 fős mezőnyben, melynek tagjai 19.05-től a súlylökéssel folytatják versenyüket.

A hétpróbát az amerikai Anna Hall vezeti 2145 ponttal honfitársa, Taliyah Brooks (2136) előtt.

További magyar eredmények 

Boros Bence továbjutott a férfi 100 m selejtezőjéből. A nyíregyházi sprinter 10.70-es időt ért el a selejtezőben, így az esti előfutamban 19.43-tól futhat ismét. 

Vindics-Tóth Lili beállította egyéni csúcsát, ám a továbbjutásra nem volt esélye a női 1500 méter előfutamából. A Molnár Attila, Kéri Bianka, Wahl Zoltán, Molnár Janka négyes az országos csúcson több mint három másodpercet javítva a tizedik helyen végzett a 4 × 400 méteres vegyes váltóbanPalkovits István bukott, ám folytatta versenyét, és végül 8:29.37 perccel futamában a hetedik helyen végzett 3000 m akadályon, amivel nem jutott fináléba. Tóth Balázs a 35. helyen végzett a férfisúlylökés selejtezőjében, ezzel befejeződött számára a budapesti atlétikai világbajnokság.

Eredmény, vb, férfi 20 km gyaloglás:

1. Álvaro Martín (Spanyolország) 1:17:32 óra
2. Perseus Karlström (Svédország) 1:17:39
3. Caio Bonfim (Brazília) 1:17:47
...23. HELEBRANDT MÁTÉ 1:21:16