Dráma a négyzeten: kétszer is felbuktak az éllovasok, pedig csak méterek voltak hátra

33RP2XN-highres
2023.08.19. 22:16 Módosítva: 2023.08.20. 04:51
Véget ért a várakozás, szombaton megkezdődtek a budapesti atlétikai világbajnokság küzdelmei. A délutáni programban a kilátogató mintegy 30 ezer szurkoló többek között súlylökés, diszkoszvetés, hármasugrás és persze futás közben szurkolhatott az atlétáknak, köztük több honfitársunknak is. Sosem látott dráma lett a nyitónap csattanója: a női 10 000 méteren a szuperesélyes holland Sifan Hassan tíz méterrel a cél előtt, vezető helyen bukott! Majd nem sokkal később megismétlődött ugyanez a 4x400 méter vegyes váltóban, így két tuti holland aranyérem semmivé foszlott!

A rendezvény hivatalos megnyitóján a Nemzetközi Atlétikai Szövetség elnöke, Sebastian Coe mellett Novák Katalin köztársasági elnök köszöntötte a magyar fővárosba érkezőket. Mindketten hangsúlyozták, abban bíznak, hogy a budapesti lesz minden idők eddigi legjobb vb-je.

A férfi 1500 méter előfutamaival kezdődött a program, amelyben Szögi István idei legjobbját megközelítve, 11. lett a saját etapjában, ezzel az eredménnyel azonban nem jutott tovább. A hétpróbázók közül a délelőtti 100 gát és a magasugrás után a súlylökés következett, Nemes Rita és Krizsán Xénia  egyaránt a B csoportban kapott helyet.

Előbbi 12.97-et lökött, utóbbi viszont idei legjobbjával, 14.18-cal összetettben az ötödik helyre lépett előre.

Az MTK versenyzője végül megnyerte a csoportját, és három szám után a 9. pozíciót foglalta el, míg Nemes 17. volt.

Krizsán a 200 méter első futamában 25,16 másodperccel ugyancsak idei legjobbjával  folytatta remek szereplését. Nemes Rita a második futamban állt rajthoz, 25,07-et futott, ezzel hatodik lett. Az első nap után Krizsán a 12., Nemes a 17. helyen áll.

Közben megkezdődött a férfi súlylökés döntője, „magyar” érdekeltséggel, a kétszeres világbajnok Joe Kováccsal. Csakhogy a szentpéterfai felmenőkkel rendelkező emberhegynél van egy még nagyobb klasszis, a világcsúcstartó, olimpiai bajnok honfitárs, Ryan Crouser. Aki a második sorozatban 22,98-at lökött, amivel el is döntötte a versenyt – ezzel egyébként saját vb-rekordját is megdöntötte, ám a szintén általa tartott, 23.56-os világcsúcstól azért jócskán elmaradt. További fejlemény volt, hogy az olasz Leonardo Fabbri 22,34-gyel feljött másodiknak, amivel Kovácsot a negyedik helyre lökte.

Elfogy az erő és az előny

Ez volt az a pillanat, amikor ellőtték a női 10 000 méter döntőjét, benne a csúcsfavorit Sifan Hassannal. A 30 éves, etióp születésű hollandus bemelegítés gyanánt már futott egy selejtezőt 1500-on, neki ez persze meg se kottyant. Amit Hassan Tokióban, az olimpián művelt, az példátlan: megnyerte az 5000-et és a 10 000-et, bónuszként pedig 1500-on bronzérmes lett... Ja, és mostanság már a maratonnal is kacérkodik, ő napjaink Paavo Nurmija, csakhogy a nőknél. 

Azonban rögtön tragédiával kezdődött a világbajnokság, hiszen mi az, ha nem tragédia, ami a célegyenesben, sőt tíz méterrel a célvonal előtt történt?!

Hassan 200 méterrel a cél előtt élre állt, úgy tűnt, csak a szokásos, simán behúzza az újabb aranyérmet. De nem! A célegyenesben nagyon tapadt rá az etióp Gudaf Tsegay, aki egyre jobban szorongatta a fáradó, és jobbra-balra tekingető Hassant, aki tíz méterrel a cél előtt váratlanul összeesett, Tsegay, az eugene-i világbajnokság 5000-es aranyérmese pedig, bár vérző térddel, de győztesként szakította át a virtuális célszalagot – három etióp állhatott fel a dobogóra!

Próbálok mosolyogni, de nem könnyű – mondta Hassan. – Nagyon csalódott vagyok. Ilyen a sport, előfordulnak ilyen dolgok. Volt egy rossz pillanatom. Erősnek éreztem magam, és meg akartam nyomni az utolsó kört. Nem hiszem, hogy megsérültem. A kezem rendben van, de a térdemet meg kell vizsgálni.

Hassan és Tsegay ötezren is összecsaphat, mindketten neveztek erre a távra is.

 Boringban született, de cseppet sem unalmas

Eközben a 30 éves Crouser hatalmas világbajnoki csúcsot lökött az utolsó sorozatban 23,51-gyel, ami minden idők második legnagyobb dobása, öt centivel marad el az amerikai óriás saját, májusban elért világcsúcsától. Az oregoni Boring városában született Crouser, aki azonban minden, csak nem unalmas pasas, ezzel megvédte világbajnoki címét. Így immár ő a szakág egyetlen kétszeres olimpiai és világbajnoka. Joe Kovács feljött a harmadik helyre, és végül bronzérmet nyert.

Femke Bol is padlón, azaz a Mondón

Ha azt hittük, nem lehet fokozni a női 10 000 méter drámáját, tévedtünk: a viszonylag új számban, a 4x400-as mixváltóban sikerült. A hollandok és az amerikaiak vívtak öldöklő harcot, de amikor az utolsó 400-nak a holland Femke Bol és az amerikai Alexis Holmes szinte egyszerre vágott neki, azt hittük, a 400 gát Európa-csúcs-tartója „megeszi” vacsorára az amerikait. Neki is látott, látszólag könnyedén elhúzott tíz méterrel, de Holmes a célegyenes bejáratánál visszatámadott, és amikor már csak tíz méter volt hátra, Bol ereje hirtelen elfogyott.

Orra bukott, ahogy korábban Hassan, miközben elhajította a váltóbotot, és Holmes három méterrel a cél előtt megelőzte!

S mivel Bol a bottól is megvált, hiába csúszott-mászott át másodikként a célvonalon, eredménye nem számított! Micsoda holland dráma, két kiadásban!

Ilyesmi még sohasem történt velem – nyilatkozta az összetört Bol. – A hajrában görcsöt kaptam, nagyon csalódott vagyok, hogy a testem felmondta a szolgálatot.

Ráadásul az amerikaiak időeredménye új világcsúcs!

Eredmények:

Női 10 000 m: 1. Gudaf Tsegay (etióp) 31:27,18 perc, 2. Letesenbet Gidey (etióp) 31:28,16, 3. Ejgayehu Taye (etióp) 31:28,31.

Férfi súlylökés: 1. Ryan Crouser (amerikai) 23,51 m (világbajnoki csúcs), 2. Leonardo Fabbri (olasz) 22,34, egyéni csúcs, 3. Joe Kovacs (amerikai) 22,12.

4x400 m mixváltó: 1. Egyesült Államok (Justin Robinson, Rosey Effiong, Matthew Boling, Alexis Holmes)  3:08,80 perc, világcsúcs, 2. Nagy-Britannia 3.11,06, országos csúcs, 3. Csehország 3.11,98, országos csúcs. 

(Borítókép: Sifan Hassan bukása. Fotó: Jewel Samad / AFP)