Krizsán Xénia élete futásával negyedik hétpróbában

2023.08.20. 18:45
Ezt aztán tényleg nem láttuk jönni! Krizsán Xénia öngyilkos tempóban futva a befejező 800 métert, feljött a negyedik helyre a budapesti atlétikai világbajnokság hétpróbaszámában. Ez minden idők második legjobb magyar eredménye ebben a diszciplínában Ináncsi Rita 1995-ös vb-bronza után. Nemes Rita tizedik, egyetlen ponttal elmaradva az olimpiai szinttől.

A hétpróba utolsó száma, a 800 méter előtt azt találgattuk, vajon a hetedik helyen álló Krizsán Xénia vállalja-e az öngyilkos taktikát, és rettenetesen bekezd a karnyújtásnyira csillogó bronzérem reményében.

Nos, amikor bemutatták a magyar lányt, eloszlottak a kételyek a dörgő ováció láttán-hallatán. Ilyen környezetben lehetetlen óvatosan taktikázni!

Xénia nem is taktikázott, a messze elrohanó amerikai Anna Hall mögött a harmadik-negyedik helyen futott inaszakadtából. Kérdés volt, tudja-e tartani ezt a tempót, de tudta, bejött harmadiknak, és ideje, a 2:08,93 perc egyéni idénycsúcs lett.

Először úgy tűnt, mindez meghozta Xéniának a bronzérmet, mert először ez került fel az eredményjelzőre, de aztán negyedik lett, ami persze szintén fantasztikus és senki által sem remélt bravúr. Ennél jobbat csak egyszer ért el magyar hétpróbázó, 1995-ben Göteborgban a vb-n Ináncsi Rita személyében.

Krizsán futása:

Nemes Rita az első futamban versenyzett, azt meg is nyerte, és összetettben a szintén csodás tizedik helyet szerezte meg, egyetlen ponttal elmaradva az olimpiai szinttől.

1. Katarina Johnson-Thompson (brit) 6740, 2. Anna Hall (amerikai) 6720, 3. Anouk Vetter 6501, 4. Krizsán Xénia 6479 pont, ...10. Nemes Rita 6232