Molnár Attila káprázatos hajrájával megadta a nemzeti ünnep alaphangját

2023.08.20. 12:44 Módosítva: 2023.08.20. 14:46
A vasárnapi magyar sikerek közül Molnár Attiláé volt az első, a Ferencváros 400-asa hatalmas országos csúccsal (44,84 mp) bejutott a keddi elődöntőbe. Őt követte Takács Boglárka 100 méteren, hasonló sikerrel: 11,18-as remek idővel harmadikként ment tovább az elődöntőbe. Ilyesmire magyar sprinternő még sohasem volt képes.

A vasárnap délelőtt fénypontja nekünk, magyaroknak Molnár Attila versenyzése volt a 400 méteres síkfutás előfutamában. A Ferencváros extraklasszisa május 24-én még csak 46,67 másodperces egyéni csúccsal rendelkezett, aztán hirtelen felpörögtek az események: egy ciprusi versenyen 44,98-ra javította nemcsak egyéni rekordját, hanem az országos csúcsot is, amivel egyszersmind a budapesti vb-re is kvalifikált.

Aztán a Gyulai István Memorialon, ahol a bahamai olimpiai és világbajnok Steven Gardiner győzött, Molnár negyedik lett, július közepén Espoóban, az U23-as Eb-n bronzérmes, aminek annyira nem is örült, de fáradtan ennyire volt képes.

Így érkezett el a budapesti atlétikai világbajnokság, ahol vasárnap kezdte el a versenyzést. A sors úgy hozta, hogy ismét Gardinerrel sorsolták egy futamba. 

Sokáig negyediknek tűnt Attila, ami azért nem jó, mert az első három jutott tovább automatikusan az elődöntőbe, de az utolsó métereken szárnyakat kapott, és bejött harmadiknak, amivel továbbjutott. Ráadásul az ideje, a 44,84 másodperc hatalmas országos csúcs.

Molnár nyilatkozata felért a futásával:

Az utolsó százon már nem én futottam, hanem az az öt-nyolc-tízezer néző, aki nekem szurkolt a stadionban. Nincsenek élményeim az utolsó százról, csak egy dolog biztos: ha nem itthon van ez a verseny, akkor nem jutok tovább!

– mondta Molnár, akinek ma már Karlik Pál az edzője, de nyolc éven keresztül, 12-től 20 éves koráig Stupián Anikó és Bartha László volt a mestere.

A délelőtt vagy inkább a dél másik magyar üdvöskéje Takács Boglárka volt. Először indult világbajnokságon magyar sprinter ebben a számban, sőt nemcsak elindult, hanem tovább is jutott! A két világklasszis, az elefántcsontparti Marie-Josée Ta Lou és a jamaicai Shashalee Forbes mögött 11,18-as idővel simán harmadik lett, amivel magabiztosan bejutott az elődöntőbe. Nyilatkozatában Németh Roland tanítványa is kiemelte, mennyit segített a közönség, a hazai környezet. 

A hétpróba állása a befejező 800 m előtt:

1. Katarina Johnson-Thompson (brit) 5710 pont, 2. Anouk Vetter (holland) 5684, 3. Anna Hall (amerikai) 5667, ... 7. Krizsán Xénia 5499, ...11. Nemes Rita 5277.