Eldobta a marihuánás cigit, nem lett öngyilkos, így lett királynő a trópusi pesti éjszakában

GettyImages-1614558314
2023.08.22. 09:20 Módosítva: 2023.08.22. 09:26
2017, Usain Bolt visszavonulása óta várt az atlétika olyasvalakire, aki áttöri a sportág kereteit, és univerzális sportikonná válik. 2023. augusztus 21-én, a fojtogatóan forró pesti éjszakában befejeződött a keresgélés, mert megvan a keresett célszemély: Sha'Carri Richardsonnak hívják, a 100 méteres síkfutás újdonsült világbajnoknője, aki 23 évesen hazavágta minden idők legerősebb mezőnyét, és a marihuanás cigarettákkal nehezített úton felkapaszkodott a világ tetejére.

Már az is hajszálon múlt, hogy egyáltalán bekerül a döntőbe. Pokoli elődöntőbe sorsolták, az első kettő közé kellett kerülnie az automatikus fináléba jutáshoz egy olyan mezőnyben, amelyben ott volt az idénycsúcs tartója (10,65 mp), a jamaicai olimpiai bajnoknő Shericka Jackson, és az ebben a szezonban veretlen elefántcsontparti Marie-Josée Ta Lou (10,75), aki tízből tíz versenyen nem talált legyőzőre, beleértve a firenzei, oslói, lausanne-i és londoni Gyémánt Liga-viadalt.

Nem is sikerült neki. Pocsékul rajtolt, és 10,84-gyel csak harmadik lett. Izgulnia kellett, hogy a hat automatikus kvalifikáló mögött övé legyen a két legjobb időből az egyik.

Sikerült, nagy nehezen becsusszant a döntőbe, a 9-es surranópályára, ahol nem szoktak világbajnokságot nyerni.

Sha'Carri Richardson a harmadik legrosszabb reakcióidővel rajtolt, ám 40 métertől ellenállhatatlanul tört előre, és a cél előtt Jacksont, valamint Fraser-Pryce-t is lehagyva megnyerte élete első komoly versenyét.

Nem bírt örömével, egyszerűen nem akarta elhinni, hogy hazavágta azt a mezőnyt, amelyben 38 világ- és olimpiai bajnoki érem volt felhalmozva olyan óriások, mint Fraser-Pryce, Jackson, Ta Lou és a többiek által. Richardson „rookie” újonc volt a maga 23 esztendejével és zűrös előéletével. De abban a 10,65 másodpercben semmiféle előélet nem számított, csak az itt és a most.

 A célfotó: Shericka Jackson (középen) itt még azt hiszi, hogy ő a világbajnok

Rögös út a csúcsra

Ha létezik valószínűtlen út a világbajnoki dobogó legfelső fokára, akkor Sha'Carri Richardsoné ilyen. A texasi Dallasban született Richardsont kisgyermekként elhagyta az anyja, a lány a gimnáziumban többször is öngyilkos akart lenni. Amikor pedig két éve előbb 10,72-t futott, majd világszenzációt okozva 10,86-tal megnyerte az Egyesült Államok olimpiai válogatóját, egy csapásra reflektorfénybe került.

Aztán 2021. július elsején robbant a bomba: az Egyesült Államok doppingellenes ügynöksége (USADA) marihuána nyomait találta Richardson vizeletében, aminek 30 napos eltiltás lett a következménye. Ugrott a tokiói olimpia.

És bár kitört a vita arról, hogy mennyiben tekinthető doppingszernek a marihuána, hiszen nincs teljesítményfokozó hatása, Richardsonnak le kellett töltenie büntetését.

A visszatérése sem volt zökkenőmentes. Tavaly elbukott az amerikai válogatón, nem tudott bekerülni a eugene-i világbajnokságon induló válogatottba. Idén áprilisban azonban 10,57-es űridővel nyitott, amit csak azért nem lehetett hitelesíteni, mert a hátszél erősebb volt a megengedettnél. Majd májusban, Dohában megverte Shericka Jacksont. Ezt a bravúrt júliusban a sziléziai viadalon is megismételte.

Eugene-ben a válogatón 10,71-et futott az első körben, 10,75-öt az elődöntőben. A döntő megnyeréséhez 10,82 is elég volt neki, csomagolhatott a budapesti világbajnokságra. A finálé előtt eldobta az addig viselt narancssárga parókáját, hogy ne akadályozza a futásban. A jelenetet megörökítette a világsajtó. 

Budapesten írt történelmet

Ami Budapesten történt a Nemzeti Atlétikai Központban, az pedig immár sporttörténelem:

Richardson sohasem volt problémamentes lány, az ilyenekre mondják, hogy megosztó személyiség. Idén majdnem leszállították a repülőről, mert elkezdett balhézni egy csekélységen. Az edzője miatt is kikezdték. Dennis Mitchellt, az 1988-as szöuli olimpia 100-as döntőjének negyedik helyezettjét eltiltották doppingvétség miatt. A szakember árnyéka Richardsonra is rávetődött. Őt azonban nem érdekelte ez.

Kedd éjjel a budapesti győzelmi sajtóértekezleten kifakadt:

Minek és kinek köszönhetem a győzelmemet? Az edzőmnek, a családomnak, a támogatóimnak és azoknak is, akik gyűlölnek. Mert ők is hozzájárultak ahhoz, hogy erősebb legyek. Köszönet mindannyiuknak.

Ha ön is úgy érzi, segítségre lenne szüksége, hívja a krízishelyzetben lévőknek rendszeresített, ingyenesen hívható 116-123 vagy 80-20-55-20 telefonszámot! Kérjük, olvassa el ezt az oldalt! Amennyiben másért aggódik, ezt az oldalt ajánljuk figyelmébe.

Ha bajban van, vagy másért aggódik

Országos Kríziskezelő és Információs Telefonszolgálat: +36-80-20-55-20

A Kapcsolj egyből projekt honlapja: https://www.kapcsoljegybol.hu/

Magyar Lelki Elsősegély Szolgálatok (LESZ) segélyvonala: 116-123

Az Ifjúságért Mentálhigiénés Szövetség (IMSZ) a 137-00-s zöldszámon érhető el, hétköznapokon 17–21 óra között.

Az IMSZ-ről bővebb információt itt talál: http://www.ifjusagi-lelkisegely.hu/

(Borítókép: Sha'Carri Richardson. Fotó: Sven Hoppe / Picture Alliance / Getty Images)

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport