Kéri Biankának ősz hajszála is nőtt, majd elődöntőbe jutott

2023.08.23. 13:37
Kéri Bianka remek versenyzéssel futamában a negyedik helyen ért célba szerda délelőtt, és 2:00.20 perces idejével továbbjutott az elődöntőbe a budapesti atlétikai világbajnokságon. A többi magyarnak kevesebb sikerélményben lehetett része: gerelyhajításban Szilágyi Réka és Moravcsik Angéla sem jutott túl a selejtezőn, miként távolugrásban Németh Mátyás sem. 200 méteren a nőknél Sulyán Alexa és Takács Boglárka esett ki, míg a férfiaknál Wahl Zoltán, utóbbit egyéni csúcsa vigasztalhatja.

Kéri, az SVSE középtávfutója az 1:59.80 perces kvalifikációs szint teljesítésével jutott ki a vb-re, amit a júniusi lengyelországi csapat Európa-bajnokságon ért el karrierje első két percen belüli futásával – írta összefoglalójában az MTI.

Előzetesen pedig arra lehetett számítani, hogy az elődöntőbe jutáshoz ehhez az időhöz közeli eredmény kell majd. Kérinek a biztos továbbjutáshoz az első háromban kellett volna végeznie, a 29 éves magyar atléta viszont 2:00.20 perces idejével a legjobb volt a nem továbbjutottak között, akik közül a hét futam alapján a legjobb három is folytathatta. Így a következő két futamból nem előzhették meg hárman, de végül senki sem tudott elé kerülni, így a magyar atléta készülhet a péntek esti elődöntőre.

„Elképesztően boldog vagyok, hogy sikerült továbbjutnom. Az edzőmmel beszélgettünk arról, hogy egy nagyon jó futással összejöhet, és az, hogy ezt most tényleg megcsináltam, nagyon jó érzés – nyilatkozta boldogan Kéri Bianka. – Úgy érzem, kifutottam magam, a végére elfáradtam, és beesett elém a szlovén lány. A futás után az edzőm jelezte, hogy jó az idő, aztán a Q szobában jött a várakozás. Iszonyú egy hely, nőtt néhány ősz hajszálam, amíg figyeltük az eredményeket az utolsó két futam alatt.”

Kéri kiemelte, hogy a közönség nagy segítséget jelentett a számára, mint ahogy az is, hogy nem volt ismeretlen a stadion, mivel már az országos bajnokságon futhatott benne, szombaton pedig a 4×400 méteres vegyes váltóval – melynek tagjaként országos csúccsal lett 11. – már a vb-n is bemutatkozott.

„Az időeredménnyel is nagyon elégedett vagyok, mert ez életem második legjobb futása úgy, hogy elképesztően meleg van, ráadásul délelőtti futam volt” – jegyezte meg a sportoló, aki a péntek esti elődöntőben szeretné élvezni a futást, és bízik benne, hogy sikerül két percen belüli időt elérnie.

„Úgy éreztem, hogy ennél sokkal több van bennem”

Női 200-on Takács Boglárka és Sulyán Alexa is kiesett: előbbi 23.24 másodperccel a negyedik lett a futamában, míg utóbbi 23.47 másodperccel a hatodikként ért célba.

Úgy éreztem, hogy ennél sokkal több van bennem, de most kijött talán, hogy az egész szezont végig versenyeztem, karrierem során először, és a testem elfáradt. Egyéni csúcsot akartam futni, de az egész futás nem volt olyan harapós, mint kellett volna 

– értékelt az MTI-nek Sulyán.

„Az egyenesbe fordulva jött a szembeszél, amivel nem volt szerencsénk, a mi futamunkban volt a legerősebb, és én még nem vagyok fizikailag annyira erős sprinter, hogy ezzel gond nélkül megbirkózzak. Szerintem az időm közel másfeles szembeszélben nem olyan rossz. Összességében nem vagyok elégedetlen” – mondta Takács.

Férfi 200 m-en Wahl Zoltán egyéni csúcsán két századmásodpercet faragva

futamában az ötödik lett, és nem jutott tovább az elődöntőbe. A tatabányaiak sprintere a júniusi csapat Európa-bajnokságon futott 20.92 mp-es egyéni rekorddal érkezett a vb-re, melynek szombati nyitónapján az országos csúccsal 11. 4×400 méteres vegyes váltó tagjaként már bemutatkozott.

A távolugró Németh Mátyás az idei U23-as Európa-bajnokságon bronzérmet szerzett, majd Kínában, az Universiadén 7,79 méterre javította egyéni csúcsát. Továbbjutási reményei azonban nem nagyon lehettek, mivel a 39 fős mezőnyben ennél mindenki jobb eredménnyel rendelkezett, a selejtezőszintet pedig 8,15 méternél húzták meg.

A 22 éves Németh remekül kezdett, elsőre megugrotta egyéni csúcsát. Ezen már nem tudott javítani, másodikra 7,47 következett, harmadikra pedig belépett.

„Elragadott a hév”

Női gerelyhajításban Moravcsik Angéla és Szilágyi Réka sem jutott döntőbe. A selejtezőszintet 61,50 méterben határozták meg, illetve a legjobb 12 került a döntőbe. A tavalyi Eb-n negyedik Szilágyi egyéni csúcsa (62,45) jobb ennél, ám idén még csak 57,06 méterig jutott. A debreceni atléta elsőre 56,21 métert ért el, és a folytatásban ezen nem tudott javítani, 54,14 méter következett, majd utolsó dobását már le se mérette, végül összesítésben a 20. lett.

„A körülmények adottak voltak egy nagy dobáshoz, és nagyon jó volt itthon versenyezni, de elragadott a hév, és egy kicsit nagyobbat akartam dobni, mert jó formában éreztem magamat. Ez sajnos átment kapkodásba, és ennek ez lett az eredménye” – mondta Szilágyi. Hozzátette, az utolsó rohamnál megtört a ritmusa, ezért nem sikerült túl jól a harmadik kísérlete.

Moravcsik idén dobta meg 60,54-es egyéni rekordját. Az MTK gerelyhajítója azonban a selejtezőben nem tudta megközelíteni legjobbját, 52,54 méteres kezdés és egy érvénytelen kísérlet után 55,10 méterrel zárt. Ezzel a 26. helyen végzett a 34 fős mezőnyben.

Az esti programban négy döntőre (női rúdugrás, férfi 1500 m, női 400 m, férfi 400 m gát) kerül sor, magyar részről az előfutamokban Wagner-Gyürkés Viktória (5000 m), Gyurátz Réka (kalapácsvetés), Szabó Beatrix (hármasugrás) lesz érdekelt, míg Kozák Luca elődöntőt fut 100 m gáton.