Az atlétikai vb háttéremberei: verseny az idővel

2023.08.24. 08:55

A Budapesten javában zajló, vasárnapig tartó atlétikai világbajnokság a nézők számára megannyi felejthetetlen pillanatot, míg a sportolóknak kirakatba illő eredményt hozott már eddig is. Utóbbiak hátterében kivétel nélkül ott volt a modern technika, ami a minél gyorsabb és precízebb mérésre hivatott. Az atlétikai vb hivatalos technikai partnere, a Seiko a magyar fővárosban is kitesz magáért, úgy a verseny fő helyszínének számító Nemzeti Atlétikai Központban, mint a maratoni és gyaloglóversenyszámoknak otthont adó belvárosi részen, a Hősök terén és az Andrássy úton.

A kívülálló számára természetes, de talán az érintett sportolókhoz sem sok információ jut el abból a nagy precizitást kívánó, egyben felelősségteljes munkából, amit a Seiko-csapat tagjai a rajt előtt elvégeznek. A tavalyi, eugene-i vb-ről készített filmjükből azért sok kulisszatitokra derül fény.

Az összeállítás egy rendkívül elkötelezett csapat munkáját mutatja be, amelynek tagjai a vb-rajt előtt öt nappal kezdik meg a helyszíni munkát.

A mintegy 70 fős, japán és brit szakemberekből álló gárdának mindig váratlan nehézségek mentén egyensúlyozva kell dolgoznia, a 23 tonnát nyomó felszerelést időre kitelepíteni, majd beüzemelni.

A nehézségeket tavaly például az okozta, hogy késve érkezett meg a felszerelés, a helyszínen pedig áramellátási és hálózati problémákkal is meg kellett küzdeniük, arra megoldást találniuk. Mindez persze nagymértékben kihatott a tervezett munkamenetrendjükre.

A film azoknak a munkáját mutatja be, akik a színfalak mögött futnak versenyt az idővel…