Összevissza rugdosták, de nyolc év után újra felkapaszkodott a világ tetejére

2023.08.25. 07:17

A csütörtök végre Jamaica nagy napja lett a budapesti atlétikai világbajnokságon. Addig nem termett érem a szigetországnak, a viadal hatodik versenynapján viszont ötöt is besöpörtek, köztük két aranyat. A leghihetetlenebb Danielle Williams győzelme volt, nyolc évvel pekingi elsősége után. Pedig saját elmondása szerint egész évben összevissza rugdosták…

A budapesti atlétikai vb most már a surranópályák világbajnokságaként vonul be a sportág történetébe. Sha'Carri Richardson a 9-esen lett a 100 méteres síkfutás világbajnoka, csütörtök éjjel pedig a jamaicai Danielle Gracia Williams a túlvégen, a 2-esen (az egyest nem adták ki, hiszen csak nyolcan futottak a döntőben) nyerte meg a 100 méteres gátfutást.

Ott, ami már kívül esik az esélyesek periférikus látásán. 

Hogy mennyire volt outsider Williams? A tizenegyedik helyen állt az idei világranglistán. Egyéni legjobbját, a 12.32 mp-t négy éve futotta. Azóta ennek a közelébe sem került.

Danielle győzelme annyira meglepte még a televíziós közvetítés rendezőjét is, hogy a célba érkezés után a győztesnek gondolt esélyesre, Jasmine Camacho-Quinnre fókuszált a kamera, és csak jókora spéttel vándorolt át a jamaicaira. 

Ne hibáztassuk a tévéseket. Senki sem számított Williams győzelmére. Még maga a világbajnoknő sem.

Még mindig nem hiszem el, hogy egy ilyen, sztárokkal teletűzdelt mezőnyben győzni tudtam – mondta a bajnoknő, aki három hét múlva már betölti a harmincegyet. – Egész évben versenyeztem ellenük, és feltörölték velem a padlót, rugdostak jobbra, balra, meg középre. De bíztam az elvégzett edzésmunkában, a képességeimben, egyszóval bíztam önmagamban, és egy percre sem hagyott el a hitem.

Sztárok a mezőnyben? De még mekkora sztárok! Tobi Amusan Nigériából, a világcsúcstartó és címvédő. Camacho-Quinn Puerto Ricóból, a tokiói olimpia bajnoka. Kendra Harrison az Egyesült Államokból, az ex-világcsúcstartó, aki 12.24-es idővel, a világ idei legjobbjával masírozott be a döntőbe. Nia Ali, szintén amerikai, 2019 világbajnoka, a háromgyermekes anya, akit a csemetéi és a partnere, az olimpiai bajnok Andre De Grasse a lelátóról figyelt! Kell ennél több sztár?

Williams az előfutamban, majd az elődöntőben is csak harmadik volt a saját versenyében, csupán idővel tudott besunnyogni a fináléba. Sebaj, ott új verseny kezdődött, amiben ő bizonyult a leggyorsabbnak.

Williamst mindez nem érdekelte. Kilőtt a rajtgépből, és mindvégig tartani tudta a sebességet, idei legjobbjával, 12.43 másodperccel győzni tudott, egyetlen századdal megelőzve Camacho-Quinnt.

Williams nyolc éve, Pekingben világbajnok lett. Fiatalon, amikor senki sem számított rá. Akárcsak most, Budapesten. Közben nyolc évre eltűnt a süllyesztőben. És most előjött onnan, bizonyítva, hogy nincs lehetetlen, senkit sem szabad leírni.

Szinte hihetetlen, de a világbajnokság hatodik napján ő nyerte Jamaica első aranyérmét! Amit tíz perccel később követett a második... A Williamsnél kilenc évvel fiatalabb Antonio Watsonnak köszönhetően a férfiak 400 méteres versenyében. 

Micsoda nap Jamaicának!

Öt érmet gyűjtött a sportágban meghatározó, de azért mégis picinyke karibi ország ezen a varázslatos csütörtökön. Négyet a két gátszámban és a férfi távolugrásban, egyet a 400 méteren. Korábban Jamaica sohasem szerzett öt érmet egyetlen napon az atlétikai világbajnokságon, pedig olyan nagyágyúi voltak, mint Asafa Powell, Usain Bolt, Shelly-Ann Fraser-Pryce, Shericka Jackson vagyElaine Thompson-Herah. Most nem ők hozták a dobogós helyezéseket, hanem a relatíve ismeretlen többiek.

Ennyire kimeríthetetlen jamaica atlétikai kincsesbányája.