Mennyit? 11 ezer sportolót zártak ki egy versenyről

2023.09.08. 14:13
A nyári olimpián részt vevő sportolói létszámmal közel megegyező, mintegy 11 ezer indulót – a rajthoz állók körülbelül harmadát – zártak ki a szervezők a mexikóvárosi maratonfutó-versenyről.

Amint arról a nemzetközi sajtó is – közte a spanyol Marca – beszámolt: a rendezők által kiadott hivatalos indoklás alapján alaposan kivizsgálják, hogy az augusztus 27-i verseny indulói közül

kik tanúsítottak „sportszerűtlen magatartást”, a vétkesek regisztrációs idejét pedig érvénytelenítik.

A modern technikai eszközök, a táv során használt chipes időmérők, egyben helymeghatározók már nemcsak a sportolókat, hanem a rendezőket is segítik. Ezek alapján könnyedén leellenőrizhető, hogy ki milyen távolságot és azt milyen sebességgel tette meg valójában. 

Az utólagos ellenőrzést azt tette indokolttá, hogy felmerült a gyanú: sokan nem teljesítették a 42,195 kilométeres (26 mérföldes) táv minden méterét, illetve különböző járművet használtak (autót, kerékpárt, tömegközlekedési eszközt), ami nyilván túlmegy a sportszerűség határain, és merőben ellentétes a szabályokkal.

A szervezők közlése szerint a helyalapú adatok világosan megmutatták, hogy

résztvevők közül nagyon sokan nem mentek át több ellenőrzőponton,

amelyek öt kilométerenként jelzi, hogy a futók teljesítették-e az adott résztávokat, így a teljes versenyt. A győzelemre esélyes elit futók közül eddig senkit nem szankcionáltak.

Az érintett, kizárásra került indulók közül – a Runners World szaklap beszámolója szerint – többen arra hivatkoztak, hogy

a technológiai eszközük nem működött megfelelően, ők bizony nem csaltak.

Az esemény szervezői szigorú eljárást helyeztek kilátásba arra hivatkozva, hogy a maratoni versenyük a Nemzetközi Atlétikai Szövetség (World Athletics) eseménynaptárában kiemelt, arany fokozatú akkreditációval bír, és a latin-amerikai térségben méltán van rangja. A WA illetékes bizottsága olyan maratonfutó-versenyt emel ilyen rangra, amely tervezése és szervezése egyaránt magas színvonalon történik.

A szervezők közleményükben hozzátették: a Mexico City Marathon nemcsak kiemelkedő sportünnep minden fővárosi lakos számára, hanem egyben alkalmat biztosít arra, hogy sport értékeire felhívja a figyelmet, azt tovább erősítse.

A mexikóvárosi maratonfutó-viadalon korábban is történt már tömeges csalás. 2017-ben körülbelül hatezer futót zártak ki, mert nem teljesítették a teljes távot.