Marslakó szállt le Chicagóban, és futócipőt viselt

GettyImages-1724503613
2023.10.09. 17:35
Nem tud napirendre térni a világ Kelvin Kiptum Cheruiyot maratoni világcsúcsa fölött. A 23 éves kenyai atléta 2:00:35 másodpercre javította a valaha futott legjobb időt, a világon elsőként törte át a 2:01 órás határt, és senki előtt sem kétséges, hogy ő lesz az első, aki hivatalos versenykörülmények között bemegy két óra alá. Kárai Kázmérral, a magyar edzőguruval elemeztük Kiptum fantasztikus teljesítményét.

Ideális pálya, ideális idő

Vasárnapig öt világrekordot futottak a chicagói maratonon, a Szeles Város 29 kerületén átkígyózó, a Michigan-tó parti Grant Parkból induló és ugyanoda visszaérő útvonal, lévén tökéletesen sík, fölöttébb alkalmas a kiváló eredmények elérésére. Meg a városnézésre, hiszen elhalad a világ valamikori legmagasabb épülete, a Sears Tower, továbbá Michael Jordan szobra és a legendás United Center mellett is. 

Az első chicagói maratont 45 éve futották, és eddig csak kétszer maradt el: 1987-ban azért, mert nem találtak szponzort, három éve pedig a pandémia miatt.

A körülmények ideálisak voltak: reggel 7 óra 20 perckor, amikor elindult az első csoport az elit futókkal, 8 Celsius-fokot mértek 66 százalékos páratartalom és enyhén felhős égbolt mellett.

A hozzáértők sejthették, hogy nagy eredmények születnek, hiszen ott volt a rajtnál a világ második legjobb idejének tulajdonosa, Kelvin Kiptum, akinek ez volt élete harmadik maratonja. Az elsőt tavaly decemberben futotta Valenciában, a 2:01:53 óra minden idők legjobb ideje volt egy újonctól. Második maratoni rajtja idén áprilisban volt Londonban, akkor 2:01:25-öt teljesített, ami csupán 16 másodperccel maradt el honfitársa, Eliud Kipchoge világcsúcsától.

A női mezőnyben is voltak extraklasszisok, elsősorban a budapesti világbajnokság kétszeres érmese (1500-on harmadik, 5000-es második), a holland Sifan Hassan és a chicagói címvédő kenyai Ruth Chepngetich, aki sorozatban harmadik itteni győzelmére tört.

Hihetetlen negatív sor

Kiptum, aki december 2-án még csak 24. születésnapját ünnepli – ami zsenge kornak számít a maratonisták között –, az első 5 kilométert 14:26-ra futotta. Ekkor honfitársa, Daniel Mateiko és egy iramfutó kíséretében elszakadt a hétfős élbolytól, és attól kezdve szinte külön versenyt futott. Tíz kilométernél már világcsúcsrészideje volt (28:42), de aztán kissé visszaesett a tempó, és féltávnál kívül voltak a csúcsidőn (1:00:48).

A sapkában futó Kiptum ekkor ledobta fejfedőjét, és beleerősített. Miután 1:26:31 óránál érte el a 30 kilométert, bevágott egy 13:51-es ötezret! 30 és 35 kilométer között! Csak hogy tudjuk, ez mennyire erős, nézzük meg, milyen idővel nyerték idén a magyar országos bajnokságot 5000 méteren: Vörös Márk 14:05,85 perccel győzött, Kiptum részidejénél 14 másodperccel rosszabb teljesítménnyel...

De ez még nem minden. A 40. kilométerhez úgy ért, hogy az utolsó 10 kilométert  27:52 alatt futotta, miközben Káldy Zoltán 10 000 méteres országos csúcsa 28:01,88 perc! Kiptum ekkor már belül volt a világcsúcsrészidőn, sőt, a 2:01-es végeredményen is, mármint időarányosan.

Már Mateikót is régen leszakította, teljesen egyedül robogott a cél felé, jó három és fél perces előnnyel, 2:00:35 órás hatalmas világrekorddal átadta a múltnak Eliud Kipchoge 2:01:09-es csúcsát. 

Kiptum akkora előnnyel győzött, hogy bőven volt lehetősége pacsizni a nézőkkel, örömködni, meg mindent csinálni, mert a második helyezett kenyai Benson Kipruto (2:04:02) még sehol sem volt. Figyelemre méltó, hogy Kiptum még csak nem is lihegett, önfeledten mosolygott, mintha egy könnyed reggeli sétáról tért volna vissza a Grant Parkban. 

Engem is meglepett a világcsúcs, ez nem szerepelt a terveim között. Azt viszont állítom, hogy a jövőben fogok futni két órán belül – nyilatkozta Kiptum a verseny után.

A kenyai egyébként szinte földönkívüli produkcióval rukkolt ki Chicagóban, mintha egy marslakó szállt volna le a Michigan-tó partján, futócipőben.

Kiptum ugyanis negatív sort teljesített, vagyis a második félmaratonja, az 59:47 perc erősebb volt, mint az első, az 1:00:48!

Aki futott már életében maratont, az tudja, hogy ez szinte lehetetlen. Kiptum 100 000 dollárt kapott a győzelméért és ezenfelül 50 000-et a világcsúcsért. 

1500-tól a maratonig mindent tud

A női versenyben nem dőlt meg a világcsúcs, a holland Sifan Hassan „csak” minden idők második legjobb eredményével, 2:13:44 órával nyerte élete második maratonját, ami hatalmas Európa-rekord. Csaknem két percet vert a másodikként beérő címvédőre, Ruth Chepngetichre (2:15:37).

A világcsúcsot egyébként az etióp Tigist Assefa tartja ( 2:11:53 óra), amit szeptemberben a berlini maratonon futott.

Heti 300 kilométer

De vissza Kiptumhoz!

A kenyai „marslakó” edzője, a mindössze 35 éves ruandai Gervais Hakizimana olyan kulisszatitkokat árult el az AFP hírügynökségnek védencéről, amik még a tapasztalt szakembereket is meglephetik. 

„Kelvin roppant erős, mindig maximálisan megcsinálja, amit előírok neki. Fáradhatatlan az edzéseken, sőt, talán egy kissé túlzásba is viszi. Attól tartok, túlerőlteti magát, megsérül, és ez a pályafutásába kerülhet” – mondta a tréner.

Hakizimana arról is beszélt, hogy Kiptum edzésadagja heti 250 és 280 kilométer között van, de olykor a 300 kilométert is meghaladja, miközben az eddigi világcsúcs gazdája, Kipchoge csak 180-220 kilométert teljesít hetente. 

„A felkészülés négy hónapos  – részletezte a szakember. – Az első hónapban az erő növelésén van a hangsúly, ebben a 30 napban összesen 900 kilométert fut Kelvin. A második és a harmadik hónapban heti 280-300 kilométer az adag, majd a negyedikben fokozatosan csökkentjük a mennyiséget, azaz rápihenünk a közelgő versenyre.”

Nincs pihenő, csak ha jelzi, hogy fáradt. De ilyen nem nagyon van. Csak fut, eszik és alszik. Ebből áll az élete.

Chicago után azonban egy hónap pihenő következik, akár tetszik Kiptumnak, akár nem. Az edző főleg szuahéli nyelven kommunikál tanítványával, vagy angolul. De Kiptum lassan kezdi érteni a ruandait és a franciát is.

Tíz évvel ezelőtt találkoztak, Kiptum szülőfalujában, Chepkorióban. Hakizimana maga is maratonista volt, és éppen ott edzettek. Kiptum, aki tizenéves kecskepásztor fiú volt, az edzéseken tartotta a lépést Hakizimanáékkal. Olyan sikeresen, hogy 2019-ben, 19 éves korában már két hét leforgása alatt lefutott két félmaratont, Koppenhágában 1:00:48 órás idővel, amit Belfortban 59:53-ra javított. Akkor már Hakizimanáék csoportjával edzett, befogadták maguk közé. 

Hakizimana a Covid–19-járvány alatt Kenyában maradt, és már csak Kiptummal foglalkozott. 2021-ben kezdték el a maratoni programot.

És a többi már, ahogy mondani szokták, történelem. 

A fiatal maratonisták korán halnak?

Hogy mennyire történelem, arra Kárai Kázmér, a legendás magyar atlétaedző, a maratonguru is rámutatott, amikor lapunknak elemezte a Kiptum-jelenséget.

„Kiptum berobbanása, ami már tavaly decemberben, a valenciai maraton megnyerésével megtörtént, feje tetejére állította mindazt, amit az atlétikának ennek a szakágáról hittünk – fogalmazott. – Eddig úgy voltunk a maratonnal, hogy az a tapasztalt, rutinos, harmincon túli futók felségterülete, hiszen az eddigi világcsúcstartó Kipchoge is már 38 éves. De a 23 éves Kiptun döbbenetes produkciója minden szabályt átírt.”

Persze eddig is voltak fiatal győztesek, például a kenyai Samuel Kamau Wanjiru, aki 21 évesen nyerte meg a 2008-as pekingi olimpiát. 

Wanjiru még ma is simán versenyezhetne, hiszen 1986 novemberében született, tehát Kipchogénél fiatalabb – lehetne, de sajnos 2011-ben, 24 éves korában meghalt – idézte fel Kárai. – Az történt, hogy a felesége egy másik nővel találta félreérthetetlen helyzetben az otthonuk hálószobájában, rájuk zárta az ajtót, és elhagyta a házat. Wanjiru ezután kiugrott a hat méter magasan lévő erkélyről, és ennek következtében olyan súlyos sérülései keletkeztek, hogy kórházba szállítás közben elhunyt.

Ez persze nem jelenti azt, hogy minden fiatal maratonista korai halált hal, de Kárai szerint Kiptumra is leselkednek veszélyek.

„Én túlzásnak tartom a heti 300 kilométeres edzésadagot, ahogy a trénere is mondta, könnyen megsérülhet, akár ki is éghet 25-26 éves korára. Visszatérve a chicagói futásra, ott tényleg ideálisak voltak a körülmények, mert a 7-8 fok cseppet sem hideg, sőt, a francia kutatók kimutatták, hogy az amatőröknek a 8, a profiknak a 4 Celsius-fok a legmegfelelőbb a maratonhoz.”

A tapasztalt edző szót ejtett a női győztes Sifan Hassanról is:

„A holland hölgy 30 kilométerig világcsúcsrészidőre állt, 11 másodperccel jobb volt az ideje, mint a rekorder Assefának, aki egy hónapja, Berlinben futotta világcsúcsát. Az utolsó 12 kilométeren azonban lelassult, nem volt képes arra az öldöklő végső szakaszra, amit Assefa kivágott.”

Végül kitárgyaltuk, hogy ki a párizsi olimpia esélyese a férfiaknál.

„Én Kiptumra tenném a pénzemet, szerintem 60:40 arányban ő az esélyesebb – mondta a szakember. – Kipchoge jóval tapasztaltabb, és ez döntő lehet egy olyan versenyben, ahol nincsenek nyulak, mert az olimpián nem lesznek iramfutók. Ugyanakkor Kiptum olyan, mint egy Lamborghini vagy egy Maserati, amely akkor is legyőzi a Mercedest vagy a BMW-t, ha utóbbit egy rutinos sofőr vezeti. A fiatal kenyai egész egyszerűen erősebb másfél évtizeddel idősebb honfitársánál. Róla azt is simán el tudom képzelni, hogy leviszi 2 óra alá a maratoni futás világcsúcsát. Csak nem az olimpián.”

(Borítókép: Kelvin Kiptum 2023. október 8-án. Fotó: Michael Reaves / Getty Images)