Újabb pozitív visszajelzést kapott a budapesti atlétikai világbajnokság

2023.10.12. 15:53
A Nielsen által végzett felmérés szerint a válaszadók 91 százaléka elégedett volt az augusztusban rendezett budapesti atlétikai világbajnoksággal, míg 81 százalékuk a rendkívül elégedett opciót jelölte meg válaszként.

A felmérést 8313 jegyvásárló megkérdezésével végezték, az eredmény pedig tökéletes visszaigazolása volt a Nemzetközi Atlétikai-szövetség (WA) elnöke, Sebastian Coe által elmondottaknak. A kutatásból kiderül, a megkérdezettek 83 százaléka állította, hogy a világbajnokságon való részvétele után több atlétikai eseményt fog követni a jövőben, amely arány lényegesen magasabb, mint az ezt megelőző két világbajnokságon mért adat. 

A tavalyi, eugene-i és a 2019-es dohai eseményen 71, illetve 50 százaléka volt csak a résztvevőknek arra motivált, hogy a jövőben a korábbinál több atlétikai eseményt kövessen, esetleg látogasson ki rá – mutat rá a Nielsen. 

A felmérés arra is kitért, hogy a budapesti atlétikai világbajnokságon a legkedveltebb számok közé tartozott a női 4x400 méteres váltó, a férfi 100 méteres sprint, a férfi 4x100 méteres váltó síkfutás, valamint a női és férfi rúdugrás, utóbbi fináléjában Armand Duplantis – végül sikertelen – világcsúcsdöntését is látva. 

A külföldről érkező szurkolók több mint fele állította, hogy Magyarország kulturális tényezőinek megtapasztalása miatt is utazott a magyar fővárosba, míg a hazai szurkolók körében a legnagyobb motivációként az bírt, hogy részt vehetnek egy nemzetközi világeseményen. 

Az eredmények alátámasztják azon gondolatokat, amelyeket Sebastian Coe fogalmazott meg az atlétikai világbajnokság végeztével, miszerint a sikeres rendezés alapjaként szolgálhat egy esetleges budapesti olimpia rendezésének.