Feltételesen szabadult a börtönből a barátnőjét meggyilkoló olimpikon

2024.01.05. 08:21
Oscar Pistorius volt paralimpikont feltételesen szabadlábra helyezték, közel 11 évvel azután, hogy meggyilkolta barátnőjét, Reeva Steenkampot.

A dél-afrikai sportoló 2013-ban ölte meg élettársát, Reeva Steenkampot, amiért először emberölésért, 2016-ban gyilkosságért ítélték el.

Steenkamp édesanyja a bíróságon ellenezte a volt atléta kiengedését, mivel érzése szerint a férfi nem bánta meg a bűnét.

Pistoriusnak mostantól szigorú felügyelet mellett kell élnie, amíg büntetése 2029-ben le nem jár, írja a BBC.

Tisztában voltunk azzal, hogy a feltételes szabadlábra helyezés része a dél-afrikai jogrendszernek. Igazságot szolgáltattak Reevának? Elég időt töltött Oscar a börtönben? Soha nem lehet igazságot szolgáltatni, ha a szeretted nem térhet vissza hozzád. Mi, akik hátramaradtunk, mi vagyunk azok, akik életfogytiglani börtönbüntetésüket töltjük

– nyilatkozta Reeva Steenkamp édesanyja, June Steenkamp a fejleményre reagálva.

Pistorius 2014 októberében kezdte meg büntetése letöltését egy dél-afrikai börtönben, amikor először elítélték.

A korábbi atléta lábait 11 hónapos korában kellett amputálni, ezt követően protéziseket kapott, amivel nem csupán járni, hanem futni is megtanult, olyannyira, hogy hatszoros paralimpiai bajnok lett, 100 méteren 10,91-es idővel tartja a világcsúcsot, 200 méteren pedig 21,30-cal.

A 2012-es londoni játékokon ráadásul az épek között is részt vehetett, ő azon 10 sportoló egyike, aki olimpián és paralimpián is elindult.

Pistorius 2013. február 13-án otthonában lőtte le barátnőjét, Reeve Steenkampot. A futó azt állította, hogy betörőnek vélte, azért lőtt rá többször is.