2024. június 21. 15:00
Szlovákia
Ukrajna
Düsseldorf Arena II. forduló
2024. június 21. 18:00
Lengyelország
Ausztria
Olympiastadion II. forduló
2024. június 21. 21:00
Hollandia
Franciaország

Újabb rangos sportesemény házigazdája lesz Budapest 2026-ban

GettyImages-1642888101
2024.06.03. 11:37
Bő fél év leforgása alatt másodszor, az utóbbi tíz hónapban harmadszor látogatott Budapestre Lord Sebastian Coe, a World Athletics, az atlétika világszövetsége elnöke. A brit legenda, a sporttörténelem egyetlen kétszeres olimpiai bajnok 1500-asa korszakos bejelentést tett hétfőn a Honvédelmi Minisztérium Sportért Felelős Államtitkárságán: 2026-ban Budapest rendezi az első atlétikai világdöntőt. Azaz 2023 után újra fővárosunkban randevúzik a sportági elit.

Sebastian Coe-nak minden bizonnyal Budapest az egyik legkedvesebb városa, hiszen a WA (korábban IAAF) 2015 óta regnáló elnökét tavaly itt, a Hungexpo nagytermében választották meg harmadszor is az atlétikai világszövetség elnökének.

A 67 éves legenda, a moszkvai és a Los Angeles-i olimpia 1500-as bajnoka (nota bene! a világon ő az egyetlen, aki ezen a távon meg tudta védeni címét, és így a történelem egyetlen kétszeres olimpiai bajnoka 1500-on) tavaly augusztusban természetesen itt járt Budapesten az atlétikai világbajnokság idején, de nem sokkal később, novemberben is fővárosunkba látogatott. Abból az alkalomból, hogy a Testnevelési és Sporttudományi Egyetem díszdoktorává választotta. 

Mostani látogatásának egyetlen célja volt: hogy bejelentse, 2026. szeptember 11–13. között Budapesten, a tavaly átadott Nemzeti Atlétikai Központban rendezik az első Atlétikai Világdöntőt.

A futószámokban a világranglista első 16, az ügyességi számokban az első 8 helyezett jogosult az indulásra, lesz elődöntő, döntő. Mindez együtt alighanem felejthetetlen három nappal szolgál majd az érdeklődők számára.

A pénzdíj gigantikus lesz: 10 millió dollár a teljes díjalap, ebből az egyes számok győztesei 150-150 ezer dollárral részesülnek. 

A cél a sportág népszerűségének növelése mellett kettős: egyrészt, hogy a versenyzők részesüljenek a WA bevételeiből, másrészt pedig az, hogy meghosszabbodjon a pályafutásuk.

Schmidt Ádám, a Honvédelmi Minisztérium sportért felelős államtitkára hangsúlyozta: történelmi a nap, amikor az atlétika 2023 után visszatér Budapestre. Megálmodtak egy új versenyformát, amelynek a Nemzeti Atlétikai Központ lesz az első házigazdája. A tavalyi világbajnokság 2023 legnagyobb sporteseménye volt, és most megint idejön a legnépszerűbb, legelterjedtebb alapsportág világelitje. Napi három órára, három napon keresztül Budapest lesz az atlétika világfővárosa.

Sebastian Coe beszélt a verseny keletkezésének körülményeiről:

Megnéztük a naptárt, és láttuk, hogy a kétévente megrendezett világbajnokságok között van egy üres év, és ide szúrtuk be a világdöntőt, amelynek egyébként semmi köze a Gyémánt Ligához. Egy kis ötlet és kreativitás kellett hozzá, ennyi az egész. Óriási volt az érdeklődés, és Budapest a tavalyi vb sikeres megrendezésének köszönhetően győzött. A budapesti világdöntő lesz az atlétikai szezon lezárása.

Schmidt még a végén hozzátette: 2026 sűrű év lesz nekünk, magyaroknak, kezdődik a futballban a Bajnokok Ligája-döntővel és folytatódik az atlétikai világdöntővel.

Az Index értesülései szerint a verseny Budapestre hozatalában és a megállapodás megszületésében oroszlánrészt vállalt Fürjes Balázs, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság magyar tagja. Fürjes egy évtizede van baráti viszonyban a középtávfutó legendával, Sebastian Coe-val, másrészről pedig magyar részről ő vezette a pályázatot és a tárgyalásokat, amelyek a 2023-as világbajnokság budapesti megrendezéséhez vezettek, társelnöke volt a vb szervezőbizottságának is. Lapunk úgy értesült, hogy a tavalyi sikeres vb után Sebastian Coe személyesen kereste fel Fürjes Balázst, hogy Budapest adjon otthont először ennek a vadonatúj világversenynek.

Természetesen az Index megkereste Fürjes Balázst is, aki így nyilatkozott nekünk:

„Nagy siker, hogy a világ egyik legfontosabb nemzetközi sportszövetsége Budapestre hozza az új, innovatív, egymilliárd néző érdeklődésére számító vadonatúj világversenyt. Az atlétika legjobbjai fognak újra Budapesten versenyezni, csak a világranglista-vezetők vehetnek majd részt, és természetesen a házigazda Magyarország versenyzői. Csapatmunka volt, a Magyar Atlétikai Szövetséggel és Schmidt Ádámmal közösen dolgoztunk ezen sokat. Budapest a világ egyik vezető sportfővárosa, és 2026 egészen különleges év lesz: májusban UEFA Bajnokok Ligája-döntő, szeptemberben World Athletics Ultimate Championships – a világ ismét Magyarországra érkezik és figyel majd 2026-ban.”

(Borítókép: Sebastian Coe 2023. augusztus 27-én. Fotó: David Ramos / Getty Images)