Halász Bence újra Eb-ezüstérmes kalapácsvetésben

D  AS20240609053
2024.06.10. 06:12
Halász Bence nagyszerű versenyzéssel, messze túlszárnyalva idei legjobbját ezüstérmet nyert kalapácsvetésben vasárnap a római szabadtéri atlétikai Európa-bajnokságon, melyen az utolsó sorozatban dobta őt le az élről a címvédő Wojciech Nowicki.

A szombathelyiek kétszeres világbajnoki bronzérmese küzdelmes időszak után érkezett az olasz fővárosba. A szezon elején ugyanis nem jöttek a tőle megszokott jó eredmények. Aztán a május végi, budapesti nemzetközi viadalon 77,77 méterig jutott, majd már az Eb-n, a szombati selejtezőben egy könnyed dobással, 77,84 méteres eredménnyel biztosította helyét a fináléban – számolt be a helyszínről a Magyar Távirati Iroda különtudósítója.

Halász a selejtező után arról beszélt, hogy nagyon jól kivitelezett dobást mutatott be, amibe azért nem adott bele mindent, így bízik benne, hogy vasárnap képes lesz tovább javulni. Ehhez képest a döntőt kifejezetten rosszul kezdte.

A finálé az idén már 80 méter közelébe került francia Yann Chaussinand 78,37 méteres dobásával kezdődött, majd következett a magyar klasszis, akinek nyitókísérlete rövidre, mindössze 72,74 méteresre sikerült. Az első kör után a lengyelek olimpiai bajnoka, a címvédő Nowicki vezetett 78,61-gyel, Halász pedig a hetedik helyen állt.

A folytatásra aztán összekapta magát, és az elsőnél lényegesen összeszedettebb kísérlettel, idei legjobbját megjavítva 77,99 méterig jutott, ezzel előrelépett. Nowicki azonban közben 80,14-es dobással megerősítette vezető helyét, illetve az ukrán Mihajlo Kohan (78,45 m) és a német Merlin Hummel (78,85 m) is elé került.

Halász Bence ugyanakkor nem ijedt meg a riválisok jó dobásaitól és harmadikra tovább javult, 78,55-re javított, majd aztán a negyedik körben egy egészen parádés dobással rukkolt ki: a kezéből 80,49 méterig repült a kalapács, amivel átvette a vezetést.

A verseny végig kiélezett volt, a magyar dobó nem nyugodhatott meg, hiszen Nowicki 35, Kohan pedig – 80,10-es harmadik dobásával – 39 centivel volt csak mögötte. Ráadásul ötödikre Kohan 80,18-ra javított és megelőzte Nowickit, Halász Bence pedig a hálóba vágta a szert.

Az utolsó sorozatban aztán Kohan nem tudott megújulni, Nowicki viszont ismét bizonyította klasszisát, 80,95 méteres dobással az élre került, és végül megnyerte a versenyt, mivel Halász Bence nem javított.

Annak ellenére, hogy az utolsó pillanatokban veszítette el az aranyérmet, Halász láthatóan nagyon elégedett és boldog volt, széles mosollyal az arcán ünnepelte ezüstjét. Ez volt a magyar küldöttség első érme a római Eb-n.

„A bemelegítésnél a második dobásom a 80-as vonalat csípte, így tudtam, hogy menni fog ez. Aztán az első dobásnál egy kisebb technikai hibát követtem el, a kalapács végighúzta a hálót, ami szerintem vagy öt métert levett belőle, így lett 72 méter” – elevenítette fel a váratlanul nehéz kezdését az MTI-nek versenye után Halász Bence, hangsúlyozva, hogy nem izgult a rossz kísérlet miatt, a harmadik sorozat előtt viszont nagyon, mivel a versenyzők kijelzőjéről levették a másodikra elért eredményét, így annak tudatában készült a harmadik dobásra, hogy kieső helyen van.

Leírhatatlan az az érzés, amikor tudod, hogy itt most vagy véged, vagy megcsinálsz technikailag egy jó dobást, amivel továbbjutsz. Az viszont hatalmas erőt ad, nemcsak most, vagy a pályafutásod során, hanem életed végéig, hogy ezt meg tudtad csinálni.

Halász Bence arról is beszélt, hogy a 80,49 méteres negyedik dobásának nagyon örül, mert ezzel túlteljesítette az Eb-re kitűzött célját.

„Az Európa-bajnokság előtt azt szerettük volna, ha a kalapács valahol 79 és 80 méter között esik le. Ezt most gyakorlatilag túlteljesítettem” – jegyezte meg a 26 éves klasszis, aki az utolsó sorozatban számított rá, hogy a lengyel riválisa túldobhatja, és egyáltalán nem bánkódik emiatt.

A két évvel ezelőtti Európa-bajnokságon Halász ugyancsak Nowicki mögött lett második.

Borítókép: Halász Bence a férfi kalapácsvetés döntőjében a római atlétika Európa-bajnokságon 2024. június 9-én. (Fotó: MTI / Kovács Tamás)