Meghalt a sprinter, aki elsőként futotta 45 másodpercen belül a 400 métert

2024.09.17. 15:13
Kilencvenkét éves korában elhunyt az amerikai Otis Davis, az első férfi, aki 45 másodpercen belül futotta a 400 métert.

Davis az 1960-as, római játékokon 400 méteren és a 4x400-as váltó tagjaként is aranyat nyert, pedig csak 26 éves korában kezdett versenyezni, és mindössze kilencszer futotta le az egykörös távot az ötkarikás játékok előtt.

Otis Davis (balra) az 1960-as olimpián
Otis Davis (balra) az 1960-as olimpián
Fotó: Getty Images

Davis az amerikai légierő csapatában, majd az Oregon Egyetemen kosárlabdázott, utóbbinál ismerkedett meg az atlétikával, azon belül a magas- és távolugrással kezdte pályafutását, mielőtt a sprintszámokra váltott.

A fiatal amerikai tehetségnek mindössze két évre volt szüksége az áttöréshez, Rómában pedig a német Carl Kaufmann-nal együtt 44.9 másodperc alatt értek be, így végül célfotó döntött a győzelemről. Két nappal később ismét az ő párharcukon múlt a 4x400-as váltó olimpiai bajnoki címe, Davis pedig újra felülmúlta német vetélytársát, ráadásul az amerikai váltó 3:02.2 perces világrekorddal diadalmaskodott.

Otis Davis az olimpiát követő évben visszavonult, tanárnak, edzőnek és mentornak állt. Az 1996-os, atlantai olimpián tagja volt a fáklyaváltónak – tette hozzá az MTI. 

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport