Árpád
-2 °C
3 °C

Szereplők

2000.05.04. 12:54
Rácz Félix

Az Unio menedzsere 26 éves. Fesztelenül társalog a magyaron kívül franciául, németül és angolul, valamint, mivel édesapjával, Rácz Györggyel, az Unio edzőjével együtt Erdélyből települtek Szekszárdra, románul is. Éjjel-nappal boksszal foglalkozik, de maga inkább szkvassol - versenyzői többnyire idősebbek nála, és a komolyanvételhez nem árt, ha csak öltönyben-nyakkendőben látják. Menedzseri eredményei alapján ő volna az egyik legnagyobb hazai bokszszakértő, de amióta egyszer a Nemzeti Sportban kétségeit fejezte ki Kokó ellenfeleinek komolyságával kapcsolatban, a sajtó a biztonság kedvéért hanyagolja.

Unio Box Team

A bokszcsapatok nevei az étteremi portálokhoz hasonlóan működnek: profi kivitelezés rossz konyhát sejtet, és viszont. Az Unio iskolapélda: így nem is lehetne leírni, mert a Word 2000 helyesírása csak ksz-szel engedi a bokszot magyarul. A Team angol, az Unio pedig ebben a formában angolul folyami kagylót jelent, magyarul meg ,,Unió"-nak kellene írni. Kicsit olyan ez, mint a Clerks című film magyar címe, a Shop-stop, ami sehogy sem jön össze. Szóval a névvel vannak problémák, a csapat emblémája is csúnyácska (www.uniobox.hu), viszont tény, hogy a kiváló dizájnnal jelentkező budapesti Imperial Team a törülköző bedobásánál tart.

Az Unio Magyarország egyik legnagyobb sikertörténete, itt szerepel minden magyar öklöző, aki számít (mínusz Kokó). Tizenkét kisvilágbajnoki, három Európa-bajnoki és öt világbajnoki címmérkőzést szerveztek.

Andrzej Golota (a bokszvilágban az egyszerűség kedvéért Andrew)

32 éves, varsói nehézsúlyú. 39 mérkőzéséből 29-et kiütéssel nyert, igazi sztárrá azonban vereségeivel lett. Négyszer kapott ki, ebből két alkalommal, 1996-ban Riddick Bowe-tól: mindkétszer mélyütésért, pontosabban sorozatos mélyütésekért diszkvalifikálták. A 7.ill. 9. menetben olyan elánnal támadta Bowe lágy alhasi részeit, hogy a mélyütésekről készült, rendkívül kifejező fotók hónapokig cirkuláltak a szaklapokon kívül a bulvársajtóban is: Bowe fájdalmas pofát vág, amit teljesen érthetővé tesz, hogy Golota kesztyűje medicinlabdányi mélyedést vág a nadrágjába. De a lényeg Golota arca: olyan gonosz képet vág, mintha direkt csinálná,és már régóta vágyott volna erre az alternatív leszámolási aktusra. Sokan ekkor lettünk Golota-rajongók: íme, az ember.

1997-ben első menetes kiütéssel kapott ki Lennox Lewis-tól, ezt azóta sem értjük, tavaly pedig a tizedik menetben fogyott el a tudománya a legújabb Lewis-kihívó, Michael Grant ellen.

Naseem Hamed

A művész, akit jelenleg is Prince-nek hívnak, a WBO pehelysúlyú bajnoka, de még a rekordja (34 meccs, 34 győzelem, 30 kiütés) is kevés, hogy igazi nagyságát érzékeltesse. Hamed a világ királya - ez a virtuális cím amúgy is kiadó Ali visszavonulása óta. Stílusa az electric boogie, a varieté, a szertorna és a faltörő kos egyedülálló keveréke - a Wayne McCullogh elleni meccse előtt mutatta a tévé, hogy az öltözőben, ősz edzőjével együtt ténylegesen brékelt, bemelegítés gyanánt. Amikor más sportoló meditál vagy görcsöl, ő valami grandiózus marhaságot talál ki vagy valósít meg, a legutóbb repülő szőnyegen közelítette meg a ringet. Felülmúlhatatlan sport- és marketingtevékenysége révén az addig szinte kutyába sem vett pehelysúly anyagi megbecsültsége erősen felzárkózott a nehézsúlyúakhoz - már ha Hamed is ringbe lép.

Kétféle bokszoló van: aki bevallja, hogy Hamed szeretne lenni, és aki csak lehúzott redőnyökkel, stikában brékel és kígyómozog. Bokszszinten kiváló honlapja van, melegen ajánlom: http://www.princenaseem.com.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?