Erdei elszánt, Gonzalez magabiztos

2004.01.14. 20:11
Erdei Zsolt saját bevallása szerint is élete meccsét vívja szombaton Karlsruhéban, amikor a Boksz Világszervezet (WBO) világbajnoki címéért száll ringbe Julio César Gonzalez ellen. "Madárnak" külön motivációt jelent, hogy a mexikói tavaly az universumos legendát, a magyar klubtársát, Dariusz Michalczewskit taszította le a trónról. Erdei lehet az első magyar bokszoló, aki az aktuális világbajnok legyőzésével juthat a csúcsra a profik között.
Erdei Zsolt tizenkilencedik, ám minden bizonnyal legerősebb ellenfele, az eddig harminchat mérkőzést (35 győzelem, 1 vereség) profi vívó, Kaliforniában élő világbajnok, Julio Cesar Gonzalez. A mexikói öklöző hatalmas meglepetésre a lengyel Dariusz Michalczewskitől vette el a világbajnoki övet októberben, miután tizenkét menetes mérkőzésen, megosztott pontozással jobbnak bizonyult az addig negyvennyolc meccsen veretlen Universum-sztártól.

"Az életemért fogok harcolni. Úgy érzem, kötelességem legyőzni Gonzalezt, s visszaszerezni az övet klubomnak, az Universumnak. Legbelül már októberben, amikor klubtársam, Dariusz kikapott tőle, éreztem, hogy megkapom a lehetőséget a bizonyításra. Szombaton vigyáznom kell, hogy ne hibázzak ellene" - mondta a hivatásos karrierje során eddig 18 (13 K.O.) győzelmet arató magyar klasszis, majd hozzátette: "Egészen biztos vagyok a sikerben, nem utolsó sorban azért, mert Fritz Sdunek ül majd a sarokban. Ő nem csak az edzőm, de a barátom is".

A huszonkilenc éves Erdei szerint ellenfelének a profik között szerzett nagyobb tapasztalata nem jelent hátrányt számára, hiszen az eddigi tizennyolc meccs alatt már eléggé megedződött.

Sdunek bízik tanítványában

"Gonzalez jóval magasabb nálam, de tudom, mit kell tennem, ugyanis rengeteget készültem hasonló adottságú bokszolók ellen" - mondta a WBO jelenleg még interkontinentális bajnoka, s tovább elemezte ellenfelét: "Nem klasszikusan bokszol, előszeretettel használja a fejét is. Erre nagyon figyelnem kell, nehogy Dariuszhoz hasonlóan én is korán megsérüljek. Úgy gondolom, gyorsabb vagyok nála és ütőerőben is enyém az előny, ám a legfontosabb az, hogy pontos legyek a ringben".

A magyar öklöző edzője, Fritz Sdunek is biztosra veszi Erdei győzelmét. "Zsolt nagyon jól képzett amatőr ökölvívó volt, amit világ- és Európa-bajnoki címei, valamint olimpiai bronzérme is bizonyít. Az akkor megszerzett tudását a profik között is jól kamatoztatja. Nagy előnye Gonzalezzel szemben, hogy remek reflexei vannak, robbanékony és erős. Biztos, hogy visszaszerzi Dariusz övét" - mondta tanítványáról a német tréner.

Gonzalez biztos sikerében

Felkészülésének utolsó szakaszát is befejezte Julio Gonzalez, Erdei Zsolt szombati ellenfele, a WBO félnehézsúlyú világbajnoka. A profibox.hu-n megjelent interjúból kiderül, hogy a jelenlegi világbajnok egy nagyon jól sikerült felkészülésen van túl, és az a tudat, hogy világbajnokként tér vissza Németországba, csak még magabiztosabbá teszi.

A mexikói és stábja úgy érzi, alaposan kielemezték Erdei stílusát és már kitalálták azt a taktikát, amivel legyőzhetik a magyar öklözőt. Külön motivációt jelent számára, hogy Németországban lesz a meccs, ahol a világbajnoki címét szerezte.