Címvédés negyedszer, a címegyesítésért

2005.06.28. 23:37
Erdei Zsolt másfél év ül a WBO (Bokszvilágszervezet) félnehézsúlyú világbajnoki trónján. Eddig háromszor kellett megvédenie címét, most szombaton negyedszsr teszi kockára világbajnoki övét. Soros ellenfele egy korábbi világbajnok, a francia Mehdi Sahnoune lesz. Amennyiben Erdei győz, úgy reális esélye lehet, hogy címegyesítő meccsen találkozzón a WBA (Bokszvilágszövetség) félnehézsúlyú világbajnokával Fabrice Tiozzoval.
Erdei Zsolt július másodikán negyedszer védheti meg a WBO (Bokszvilágszervezet) félnehézsúlyú világbajnoki címét. Ez nagy szó annak tükrében, hogy január óta nem bokszolt, és sokáig kérdéses volt, ki ellen léphet ismét ringbe. Ezúttal a francia Mehdi Sahnoune szeretné megszerezni a magyar öklözőtől a világbajnoki övét. Madár tavaly januárban a mexikói Julio Cesar Gonzalez ellen szerezte meg a világbajnoki övet, melyet eddig háromszor sikerült megvédenie. (Egyszer Alejandro Lakatus ellen, Hugo Hernán Garay ellen pedig kétszer is.)

Sahnoune után Tiozzo a cél

Az amatőrök között olimpiai bronzéremig jutó öklözőnk számára nem csak a címvédés a tét, egy remélt siker után lehetőség nyílik egy újabb öv megszerzésére, a súlycsoport egyik nagyágyúja ellen. A Profiboksz.hu számításai szerint jó esetben akár egy másik francia, a WBA (Bokszvilágszövetség) félnehézsúlyú világbajnoka Fabrice Tiozzo lehet a következő ellenfél.

Madár szombati ellenfele számára is nagy a tét, ez lehet talán az utolsó lehetősége komoly címet szerezni, míg egy esetleges vereséggel pedig minden bizonnyal végleg lemondhat arról, hogy a legnagyobbak közé emelkedjen.

Francia doppinggyanú
A profiboksz.hu információi szerint nem volt zökkenőmentes Sahnoune felkészülése. A francia rendőrség ugyanis nyomozást folytat több első osztályú profi bunyós után illegális teljesítmény növelő szerek használata miatt. Az ügybe belekeveredett a Starvision nevű gyógyszergyártó cég is, ahol az egyik vezető menedzser annak a Louis Acariesnek a felesége, aki testvérével Michel-el Franciaország legsikeresebb ökölvívókkal foglalkozó promotere. Többek között az ő istállójukhoz tartozik Sahnoune, a WBA világbajnok Tiozzo és az olimpiai bajnok Brahim Asloum is.

A "magyar oldal" bizakodó

Fritz Sdunek, Erdei edzője úgy véli, jó formában van a magyar bunyós. Az elmúlt hetekben több nehéz edzőpartnere volt Erdeinek, az utolsó héten azonban már csak kesztyűznek, és a francia stílusát, "gyengéit" elemzik. Sdunek bízik benne, ha nem is kiütéssel, de tizenkét menetben a magyar öklöző diadalmaskodik.

Erdei - aki eddigi 22 meccsét megnyerte - mellett szól rutinja, és az a tény, hogy bár kevesebb meccset vívott ellenfelénél a profik között, azokat jóval nevesebb bokszolók ellen tette. Madár április óta van edzésben, és mint elmondta, ellenfele talán csak ütőerőben jobb nála, ennek ellenére biztos győzelmében. Erre azért is volna negy szükség, hiszen kettejük összecsapása lesz a hamburgi rendezvény főmeccse és ezt a ZDF televíziós társaság élőben közvetíti.