Nagynevű ellenfelet vert simán Csonttörő

2005.09.11. 00:12
A debreceni Főnix-csarnokban az IBC nagypehelysúlyú világbajnoka, Nagy "Csonttörő" János egyhangú pontozással verte bolgár kihívóját, az olimpiai ezüstérmes Toncso Toncsevet. A harmatsúlyú Csábi Bettina szintén egyhangúlag volt jobb a kenyai Zarruka Fatumánál.

Az összesített és független világranglista negyedik helyén álló nagypehelysúlyú Nagy "Csonttörő" János soros címvédő mérkőzésén neves bolgár bokszolót kapott. Az 1996-ban olimpiai második Toncso Toncsev két közös ellenfelüket egyaránt kiütéssel verte, míg Nagy pontozás után érte el a győzelmet. A két közös rivális a bolgár Kirkor Kirkorov volt, illetve a magyar Bognár László. Toncsev Bognárt az első menetben kiütötte.

Három vereséget gyűjtött be eddig Toncsev

Toncsev az atlantai olimpiára favoritként érkezett - ugyanott Nagy nem jutott a négy közé -, de a döntőben az algériai Hocine Soltani ellen négypontos vereséget szenvedett. Azóta harminchat profi mérkőzéséből mindössze hármat veszített el.

Kétségtelenül a hibátlan mérleggel rendelkező Nagy esélyeit növelte viszont az a tény, hogy az amatőr korában őt az olimpián legyőző Julio Pablo Chacónt a profik között - bő egy éven belül - kétszer is felülmúlta, vagyis a profik között sokkal jobban érvényesül Csonttörő agresszív, folyamatosan támadó harcmodora, ám kevésbé technikás stílusa.

Az első menettől érződött Nagy fölénye

A kevéssel tizenegy előtt kezdődő összecsapáson az első menettől kezdve Nagy volt fölényben, jobb egyenesei általában pontosak voltak, balkezes ütései ha pontatlanabbakra is sikerültek, állandó nyomás alatt tartották a bolgárt. Emellett jól védekezett, és végig irányított.

Talán a harmadik menet volt az egyetlen, amelyikben testre mért ütéseivel Toncsev méltó partnere volt Nagynak, mert a folytatásban mozgása olykor szétesett, ellencsapásai pedig megfogyatkoztak, a három percese menetek végére többnyire elkészült erejével.

Maradt a kötelező kihívó pozíciójában

Csonttörő sikeréhez végül kétség sem férhetett, mindhárom pontozó jelentős különbséggel látta őt jobbnak, így az IBC öve nála maradhatott, egyszersmind huszonharmadik meccsén sem talált legyőzőre. Ezzel együtt a WBO szervezetnél súlycsoportjában továbbra is őrzi a kötelező kihívó pozícióját, vagyis remélhetőleg még idén megmérkőzhet az argentin világbajnok Jorge Rodrigo Barriosszal.

A harmatsúlyú világbajnok, a WIBF-GBU övét őrző Csábi Bettina harapós ellenfelet kapott a kenyai Zarruka Fatuma személyében, hiszen mint az egyik videójából kiderült, egyik korábbi meccsén a közelharcnál a fogait is használta.

Csábi pontosabban célzott

Ezúttal Fatuma semmi látványosra nem volt képes, alig tudta megütni ellenfelét, igaz Csábi is jóval visszafogottabb és távolságtartóbb volt, mint általában. Végül a kevéssel több pontos ütésének köszönhetően ő is egyhangú pontozással nyert a nem túl magas színvonalú meccsen.