Kokó majdnem lábát törte Erdei gáláján

2007.11.28. 14:39
Erdei Zsolt kilencedik címvédése alkalmából Kovács István látta el a supervisori teendőket. Ez több furcsaságot is tartogatott az egykori világbajnok bokszoló számára, többek között egy bizarul pontozó bíró és egy ijedt elnök személyében.

Erdei Zsolt szombaton megosztott pontozással nyert a panamai Tito Mendoza ellen és ezzel kilencedszer védte meg a Bokszvilágszervezet (WBO) félnehézsúlyú világbajnoki címét. A találkozót a három pontozó háromféleképp pontozta.

Váratlanul érkezett az amerikai pontozó

Az még talán elfogadható, hogy a német Manfred Küchler 116-112-re, míg a belga Andre von Grootenbruel 117-111-re hozta ki győztesnek a magyar öklözőt. Az amerikai Ulysses Grant azonban a panamait látta jobbnak 117-111 arányban.

"Grant a 90-es években pontozott utoljára, aztán abbahagyta, majd újból letette a megfelelő vizsgákat, így visszatérhetett a pontozók közé. Eredetileg Clark Sanmartino lett volna a harmadik pontozó, de ő pár nappal a gála előtt lemondta a részvételt, így lett Grant a harmadik pontozóbíró" - ismertette az amerikai rövid pályáját Kovács István, aki Erdei meccsének ellenőri (supervisori) teendőit látta el.

Jól töltött, rosszul látott

Az egykori világbajnok bokszoló - aki supervisori teendői mellett mérkőzések vezetésével is foglalkozik - a változást szintén csak papíron kapta meg, a gála előtt nem sokkal. Grantot eddig csak látásból ismerte, így amikor Drezdában feltűnt, azt hitte a WBO fotósa, mert eddigi találkozásaikon állandóan fotózott.

"Az biztos, hogy Grant nem nézte el a pontozó lapot, mert bár az első oldalt én töltöttem ki, az összes többi tizenegy oldalon a jó sarokba írta Erdei nevét. Az ő véleménye szerint kilencet nyert Mendoza és hármat Erdei. Ekkora eltérést még életemben nem láttam ilyen szinten."

Bizarr pontozás

"A pontozói rendszernek vannak szabályai. Ki uralja a menetet, ki visz be több értékelhető és látható ütést, mennyi a nagy találatok száma és aránya, milyen a védekezés hatékonysága. Ezek alapján Grant nagyot tévedett és mindezt sok menetben tette."

Kokó elmondta, a találkozót követően nem beszélt az amerikai pontozóval, hiszen neki tiszteletben kell tartania a véleményét, még ha sokan nem is értenek vele egyet. Erre a legjobb példa, hogy még az elismert Fightnews helyszíni tudósítója is egyszerűen csak bizarrnak nevezte a pontozást.

Szimpatikus ember is lehet hülye

"Csak annyit kérdeztem tőle, hogy ő biztos így látta? Nekem, mint supervisornak, minden rendezvény után jelentést kell írnom, véleményeznem kell az eseményt és a résztvevő személyeket. Mindenkiről jókat tudtam írni, míg róla egy külön oldalt - kevés jóval -, így ez lett életem egyik leghosszabb jelentése" - mondta Kokó, aki szerint egyébként egy kedves szimpatikus ember az amerikai pontozó.

Olimpiai bajnok bokszolónk egyébként 116-112-re hozta volna a meccset - ami azt jelenti, 8 menetet adott volna honfitársának - ha pontozta volna. Azt ő is elismerte, a negyedik menetben egy kicsit megijedt, amikor Mendoza két ütése után Erdei megrendülni látszott. "Nem is a vereség lehetősége miatt, hanem az ijesztett meg, hogy egy ilyen jó képességű bokszolót, mint Erdei, egy ilyen Mendoza - aki az ütőerején kívül semmivel nem tartozik a legjobbak közé - megverjen."

Ijedt elnök, fájó láb

Kokónak azonban ennél is jobban fájt, hogy amikor Erdei bekapta az első ütést, az Universum elnöke Klaus-Peter Kohl megijedt és a magyar supervisor combjába markolt. "Abban a 30-40 másodpercben, amíg Zsolt kijött a nehéz helyzetből, azt hittem, eltörik a lábam annyira szorította Kohl" - mondta Kokó, aki meglepődött, hogy a drezdai gálán tőle is több menedzser kérdezte, miért nem tér vissza.