Ágnes
-5 °C
2 °C

Kalucza Norbert olimpiai aranyat akar

2008.03.13. 10:29
Nyolc éve kell hoznia az 51 kilós súlyt a pekingi magyar csapat egyik legújabb tagjának, az ökölvívó Kalucza Norbertnek. A fogyasztás az izmaiból vesz el és szenvedést okoz, de halláskárosultként nem ez az első komoly akadály, amit le kell küzdenie. Kalucza aranyat akar. Olimpia, hiphop, edzés, videó.

"Szeptemberre várjuk a babát a barátnőmmel. Megbeszéltük, hogy nem gond, hogy egyedül marad majd vele, ha én elmegyek edzőtáborba" - mondja Norbi. Öt éve van együtt Viviennel, a fiú 21 éves múlt, a lány 18. Ha fiú lesz, Norbertnek hívják, ha lány, Viviennek. A babát akarták, nem véletlenül érkezik pont szeptemberben, az olimpia után. Az 51 kilós ökölvívó, Kalucza Norbert két hete jutott ki a pekingi játékokra.

Mind sírtak

A hatgyerekes családban ő a legkisebb, és mindenki úgy is kezeli: kedvencként. Kaluczáék Debrecen egyik forgalmas útja mellett laknak, a keskeny házban kilencen élnek, mert már egy unoka is van. Norbi, akárcsak testvérei, halláskárosodással született.

Norbi poszterekkel. Galéria

"Sírtunk mind, amikor megtudtuk, hogy kijutott az olimpiára - mondja édesapja, József, amíg a fiára várunk, aki most veszi át a Seat Leont, amelyet szeptemberig kapott használatra. - Az édesanyja főzött neki töltött káposztát, azzal vártuk haza."

Az anya - ahogy ez az öklözőknél lenni szokott - nem mindig örült, hogy a fia ezt a sportot választotta. Sajnálta, hogy összevissza ütik, azt akarta, hogy hagyja abba. A szülei mellett testvéreinek is ő a legfontosabb. "Nagyon szeretik egymást a gyermekeim, Norbira felnéznek, tisztelik" - így a családfő.

A táncolni nagyon szerető nyolcéves Norbira az iskolában figyelt fel első bokszedzője, Váradi János. A kissrác nagyon jól mozgott, ezt szúrta ki, majd ő rakta le az alapokat nála.

Mindent feltettek

A szobájában ülünk, a falakon külön erre a célra feltett léceken az érmek, körülbelül százötven, a szekrény tetején, jól látható helyen a serlegek. Abból is van vagy negyven. A falakon fotók, róla és a nagy példaképekről. Egyiken Madárral, a másikon Kokóval fog kezet. Egy harmadikon Lamperth Mónika gratulál neki. Az eddigi legnagyobb sikerekről is kint vannak a képek: harmadik hely a junior Európa-bajnokságon, 2005-ös győzelem az országos bajnokság döntőjében az akkor vb-ezüstérmes Bedák Pál ellen.

A család mindent feltett a sikerekre. A szülői segítség mellett most már három testvére is keres, ők a megváltozott munkaképességűeket foglalkoztató helyi cégnél, a Piremonnál dolgoznak hat órában, hogy támogassák a legkisebb Kaluczát. Az ő háromszor harmincezer forintjukhoz anyjuk nyugdíja, az unoka után járó ápolási segély és az alkalmi munkákból befolyó pénz jön.

Most már Norbi is mindent a bokszra tesz fel. Asztalos végzettsége van, de nem dolgozott, nem is szeretne a szakmájában elhelyezkedni. Az életét teljesen kitölti a napi két-három edzés és a rendszeres tatai edzőtáborok.

Éhesen bokszolni

A friss olimpiai kvótás közben megérkezik, azt már ő meséli el, hogy még sohasem fordult meg a fejében, hogy abbahagyja az ökölvívást. Tizenöt évesen tudta, hogy komoly dolog lehet számára a boksz. Ekkor már két éve járta a nemzetközi versenyeket, és folyamatosan hozta az eredményeket. Norbi már ekkor is 51 kiló volt, nyolc éve tartja a súlyát. Nem könnyen.

Üt. Kattintson a további képekért!

"Már 64 kiló is lehetnék. Hat-nyolc kilót is muszáj fogynom, most Olaszországban éhen-szomjan kellett bokszolnom" - mondja, és arcán látszik a fájdalom. Az igazán nagy problémát az okozta, hogy a győztes meccsek után sem tudott igazán enni, mert hajnalban megint azért kellett edzenie, hogy hozni tudja a súlyát.

"Nagyon nehéz volt" - mondja. Csak néha tud felszabadultan mosolyogni, érezni rajta a fáradtságot. Azt mondja, nehezen tud mit kezdeni a hirtelen jött érdeklődéssel is. Már az is meglepte, hogy vasárnap a repülőtéren várták, azóta tévétársaságok és újságírók keresik egyfolytában.

Az eddigi legnagyobb tehertől, az állandó fogyasztástól már próbált megszabadulni: első, 51 kilós ob-aranya után egy súlycsoporttal feljebb, az 54 kilósok között indult. Itt is megnyerte az országos bajnokságot, de tavaly nem sikerült még egyszer legyőznie a pécsi Oltványi Dávidot. Ő és edzője is úgy gondolja, nem győzhetett, mert a válogatott vezetői ellenfelének szánták az 54 kilós olimpiai szereplést, Norbinak pedig az újabb fogyasztásokat és az 51 kilót. Ebben a súlycsoportban már csak augusztusig hajlandó versenyezni.

Tudja, miért megy

"Azt hiszem, van esélyem, hogy nyerjek az olimpián" - mondja, de akkor már nem ilyen óvatos, amikor rákérdezek, valóban ez a célja Pekingben? Azt mondja, kedvező sorsolással, jól sikerült fogyasztással és felkészüléssel összejöhet az arany. Ha olyan jól tud az olimpiára készülni, mint az olaszországi kvalifikációs torna előtt, elérheti célját. Az aranyért járó húszmillió forintnak, de akár a többi helyezés után kapható jutalomnak is meglenne a helye. Norbi és Vivien egyelőre nem tervezi az esküvőt, de azt szeretnék, ha a baba már a saját lakásukba érkezne. Erre egyelőre kevés az esély. Most csak abban reménykedhetnek, hogy az önkormányzat kiutal nekik egyet.

Az autóval már beljebb van, ezentúl nem az édesapjáét kell elkérnie. A Seattal megyünk át a DVSC boksztermébe, Norbi közben próbálgatja az autót, dinamikusan veszi a kanyarokat, egy kézzel. Élvezi, hogy jó autót vezethet, és közben kedvenc zenéje szól, egy soul-válogatáslemezről.

Provokációk

A Loki régi stadionjához érünk, a sötétben bebotorkálunk a szűk, hosszúkás edzőterembe. A szakosztálynak harminc versenyzője van, most is lejött tíz-tizenöt. Az öltözőajtók felett két kép lóg: az idei és a 2012-es olimpia emblémája. Norbinak nemcsak Pekingben vannak tervei, maradni akar az amatőrök között, 26 évesen, Londonban is a legjobb akar lenni. Profinak legkorábban ezután állna.

Mögötte a ring. Képek

Megkezdik a bemelegítést, a sor elején halad, mutatja a többieknek a gyakorlatokat. "Ő csinálja ezt a legjobban. Elismerik és tisztelik" - mondja Deél István, aki hat éve az edzője.

Az ellenfelek nem mindig tolerálták Norbit, korábban voltak, akik gúnyolták rossz hallása miatt, így akarták elbizonytalanítani, kibillenteni. A szokásos provokációk is jöttek, piszkálták, mutassa meg, hogy tényleg tud nagyot ütni. Norbi azonban apjára hallgatott, aki azt mondta neki: zárja ki a kötözködéseket, ne figyeljen rájuk.

Deél szerint Norbi eléri, amit akar, és a sikerek mostanra meghozták az országos elismertséget és a tiszteletet. Elkötelezettsége meghozhatja a pekingi aranyat is, de az edző szerint pontozásos sportágról van szó, ráadásul a sorsoláson is sok minden múlik. Meg persze a fogyasztáson. "Nézzétek meg a felsőtestét. Szerintetek mennyi felesleg van rajta? Semennyi. De így is öt kilóval nehezebb, mint a súlycsoportja. Ami ebből lejön, az már az izmokból fogy."

Talán táncolna

A melegítés után a zsák következik, aztán az edzővel iskoláznak. Nem igazi edzésen vagyunk, Norbi a kedvünkért jött le, hogy megmutassa, mit csinál egy gyakorlás alatt.

"Nem ilyen szokott lenni. Poénkodik, beszél mindenkihez, jókedvű. Most nagyon formán kívül van, látom rajta" - biccent a fejével Deél öccse, aki fia miatt kibicel.

Valóban, Norbi ügyel rá, hogy ne izzadjon le. Már otthon szeretne lenni. Amikor újra az autóba ülünk, ismét elemében van. Azt mondja, ha nem bokszoló lett volna, valószínűleg akkor is bokszoló lenne. Vagy talán táncolna, hiphopot. Mert ott is vannak még tervei: "Egyszer LL Juniorral szeretnék fellépni, mögötte szeretnék táncolni."

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!