Balzsay és Erdei kőkemény meccsek előtt

2009.01.09. 21:42 Módosítva: 2015.05.21. 02:27
A nagyközépsúlyú Balzsay Károly a rendkívül felkészült, veretlen Gyenyisz Inkinnel vív világbajnoki címmeccset Magdeburgban szombat este. Erdei is kockára tette volna WBO-övét, ám a veszélyes ukrán Barasjan nem tudta hozni a súlyát, így hiába lesz meccs, a magyar bajnok csak hibátlan mérlegének megőrzéséért harcol. Kovács Kokó István szerint Erdei technikailag jobb, ezért nem szabad belemennie a verekedésbe. Balzsay meccse szerinte nem fog végigmenni.

Magyar főszereplőkkel rendeznek profi bokszgálát Magdeburgban. Az Universum Promotion istálló idei első eseményének két fő meccse a mienk: a Boksz Világszervezet (WBO) félnehézsúlyú világbajnoki címét birtokló Erdei Zsolt, illetve a WBO nagyközépsúlyú koronájáért kihívóként ringbe szálló Balzsay Károly is ringbe száll, kőkemény ellenfelekkel szemben. Minfkét mérkőzést élőben közvetíti az RTL Klub televízió.

Erdei Zsolt kihívója, az ukrán Jurij Barasjan kissé elrontotta a dolgokat. A bokszoló nem tudta hozni a súlyát a pénteki mérlegelésen, hiába ppróbálkozhatott kétszer is. Így bár a mérkőzést megrendezik, az a kilencven deka, amellyel az ukrán a félnehézsúly határa fölé esett, nem juttatja előnyhöz, komoly tétje nem lesz a csatának. Hacsak az nem - és végső soron ez sem kevés -, hogy Erdei megőrizhesse hibátlan mérlegét.

A WBO félnehézsúlyú világbajnoki címét öt éve birtokló – ezzel jelenleg a második leghosszabb ideje hivatalban lévő világbajnok – Erdei címét az ukrán Barasjan így már nem veheti el. Az ukrán legutóbb júniusban lépett ringbe, akkor egyhangú pontozással kapott ki a magyar klasszis által korábban kétszer is legyőzött argentin Hugo Hernan Garaytól, aki győzelmével megszerezte a Boksz Világszövetség (WBA) vb-címét.

Míg a magyar öklöző eddigi 29 meccséből 29-et megnyert, ellenfele ugyanennyiből négy vereséget is összeszedett. (Ebből hármat pályafutása elején; 2003 óta mindössze egyszer, Garaytól kapott ki.) A két bokszoló múltjában Garay mellett a német Ulrich is közös pont, őt mindketten verték.

erdeizs

A magyar úgy nyilatkozott, soha nem becsüli le ellenfelét, most sem teszi. „Barasjan erős ellenfél, intelligens bokszoló. Tökéletesen felkészültem, nagyon várom a meccset” – mondta Erdei, aki tavaly április óta nem bokszolt, akkor könnyedén, egyhangú pontozással győzte le az amerikai DeAndrey Abront.

Balzsay tavaly szeptemberi összecsapását pótolja a hét végén, amelyet akkor a magyar öklöző sérülése miatt kellett elhalasztani. A helyzet annyit változott azóta, hogy akkor csak átmeneti vb-címéért bokszoltak volna Gyenyisz Inkinnel, de miután Joe Calzaghe végleg lemondott a trónról, Inkin világbajnok lett. Így Balzsaynak magától a címvédőtől kell elhódítania a címet.

„Nagyon jól ismerem Inkint, kiváló bokszoló, de szombaton mindenkinek meg akarom mutatni a tudásomat. Győzni jöttem ide" - nyilatkozta a 29 éves Balzsay, aki 20. meccsét vívja a profik között. Eddigi mérlege hibátlan, 19 meccsét megnyerte, 14-et idő előtt fejezett be.

A 31. születésnapját szerdán ünneplő orosz bunyós magyar riválisánál nagyobb tapasztalattal rendelkezik a profik között (34 meccs, 34 győzelem), és állítása szerint nagy lökést adott neki a vb-öv elhódításának esélye.

A szombati gálán még egy magyar ringbe lép: a pekingi olimpia után profinak állt Bedák Pál második csatáját vívja a hivatásosok között. Az első meccsét decemberben 42 másodperc alatt kiütéssel megnyerő légsúlyú a román Laurent Ucristinel Balmau ellen lép szorítóba.

balzsay

„Erdei Zsolt és Balzsay Károly profi pályafutása talán legnehezebb meccse következik. Ugyan mindketten esélyesebbek ellenfelüknél, de ez lesz eddigi legnyitottabb csatájuk” – mondta az Indexnek Kovács Kokó István. Az egykori olimpiai, világ-, és Európa-bajnok bokszoló kitért a Boksz Világszervezet (WBO) félnehézsúlyú címvédőjére (Erdei), és a szervezet nagyközépsúlyú vb-övéért ringbe lépő kihívóra (Balzsay) is.

„Többször voltam Barasjan meccsének ellenőre, kemény, ravasz, rutinos bunyosról van szó. Azt az Ulrichot, akit Zsolt is legyőzött, ő nagyon csúnyán megverte. Tavaly nyáron láthattam a Zsolt mumusának számító Garay ellen bokszolni, és amellett, hogy nagyon jó meccs volt, többször tisztán eltalálta az argentint.”

Kokó nem félti a magyar világbajnokot, de mint elmondta, nem előny, hogy régen volt már meccse – akkor sem a szintjének megfelelő ellenfelekkel –, hiszen kora miatt nehezebben viseli az ilyen köztes inaktív időszakokat.

„Technikai felkészültség és repertoár tekintetében Erdei súlycsoportjának legjobbja a világon, ezért úgy gondolom, szakmai fölényt kell kialakítania, nem fizikálist a nagy verekedő Barasjannal szemben.”

„Balzsay ellenfele eddigi 34 meccséből 24-et kiütéssel nyert. Amikor Inkin világbajnok lett, én voltam a meccs ellenőre, és bár a legyőzött Zunigával mindketten többször megrogytak, nagyon jó meccset vívtak” – mondta az egykori profi világbajnok. Kokó szerint a magyar öklözőnek ilyen kemény riválisa még nem volt. Úgy látja, Inkin szakmailag és fizikálisan is a legjobb Balzsay eddigi riválisai közül.

„Unalmas bunyós, de jó az idegrendszere. Miután mindkettejük ütőereje nagy, csodálkoznék, ha végigmenne a meccs. Bízom benne, hogy Karcsi kiütéses sikere következhet.”