Amir Khan megütni is alig hagyta magát

2009.07.19. 11:52 Módosítva: 2009.07.19. 11:55
A 22 éves brit Amir Khan szombat éjjel Manchesterben egyhangú pontozással megszerezte első profi világbajnoki övét, amelyet a 31 éves ukrán Andrij Kotelniktól vett el a WBA (Boksz Világszövetség) kisváltósúlyú kategóriájában. Teljesítményét két bíró 118-111-re, a harmadik pedig 120-108-ra látta jobbnak, vagyis az összes menetet neki adta.

A mérkőzést a hét elején tartották volna Londonban, de a címvédő ukrán bokszoló betegsége miatt mostanra halasztották. A vasárnap hajnalba nyúló csatára, amelyet a manchesteri MEN Arenában rendeztek, telt ház, több mint 20 ezer néző volt kíváncsi.

A boltoni Khan, aki 17 évesen - roppant improvizatív, tetszetős bunyóval - olimpiai ezüstérmet nyert 2004-ben, Athénben, fáradhatatlanul támadott, tapasztalt ellenfele csak egyszer indult meg úgy ellene, ahogy előzetesen várni lehetett.

Khan tavaly szeptemberben nagy pofont kapott Prescottól, már az első menetben kidőlt tőle, azóta érezhetően tart egy nagy ütéstől, mert akkor igazolódott, ütésálló képessége jó esetben átlagos. Újabb jelentős meccsét, Barrera ellen az ötödik menet után megnyerte, pontosabban akkor szakadt félbe a csata, de addig többnyire Khan irányított.

Ebből adódóan a hazai bokszoló távolról indított villámgyors kombinációkra épített, taktikája érvényesült: sok ütéssel tartotta magától távol ellenfelét.

Kotelnik általában késve reagált, amikor kettősfedezékből megpróbált hatékonyan visszavágni, ritkán érte el kihívóját. Lehet, kondíciója sem volt rendben betegsége miatt. A meccs felét, az ötödik, illetve a hatodikat uralta Kotelnik, ez derül ki a pontozásból is. Utána már csak a túlélés volt az elsőszámú célja.

Khan 21. győzelmét aratta, míg a trónfosztott Kotelnik - 31 győzelem és 1 döntetlen után - karrierje 3. vereségét könyvelhette el.