Pacquiaót Clottey fékezné meg?

2010.03.13. 13:41
A WBO váltósúlyú világbajnoki öve is tétje lesz a Manny Pacquiao-Joshua Clottey mérkőzésnek, de ennél sokkal fontosabb, a világ súlycsoportoktól függetlenül legjobbjának tartott Pacman hogyan boldogul egy kellemetlen stílusú, szikár afrikai ellen.

Decemberben még úgy látszott, összejöhet minden idők legnagyobb bokszmeccse, Floyd Mayweather és Manny Pacquiao közt. Utóbbi, a Fülöp-szigeteki zseni két év alatt kiütötte Oscar de la Hoyát, Ricky Hattont és Miguel Cottót is, igazán Mayweather lett volna neki komoly ellenfél, de végül nem írták alá a szerződést, mert a három doppingvizsgálatot nem vállalta Pacquiao.

Sokan mondják, a ghánai Joshua Clottey nem méltó ellenfele, kivált, ha abból indulunk ki, Cotto úgy verte meg őt, hogy már az első menetben padlóra küldte. A meccs aztán végigment, nagyon szívósan bírta Clottey, és csak pontozás döntött. (Cotto annyival semmiképp sem volt jobb, amennyivel kihozták.)

A szaklapok sok szempontból összehasonlították őket, és általában egy kategóriában győztes Clottey: a védekezésben. A kettős fedezéke nagyon masszív, csak az a kérdés, amikor fárad, mennyire csúsznak le karjai.

Minden másban: gyorsaságban, ütőerőben, kitartásban vitathatatlan a 32 éves Pacman fölénye. Clottey stabilitását, kiváló fizikai adottságait szokás még kiemelni, hosszabb a karja is.

Az elmúlt három ellenfél arra panaszkodott, néha nem is látták Pacquiao ütéseit. Hattont már a második menetben kiütötte, fel sem eszmélt, mire a padlón találta magát.

Nehéz elképzelni, hogy végigmegy a meccs, nyilván a Fülöp-szigeteki meg akarja mutatni a dallasi stadionban, hogy neki nem ellenfél a keveset ütő, kiszámítható, helyenként óvatos Clottey, és esze ágában sincs kikerülni Mayweathert.

A 33 éves Clottey viszont hangzatosan azt mondta: sokkolni fogja a világot, mert megveri riválisát. Hatton is hasonlókat mondogatott, kész volt a taktikája is, de abból semmit sem tudott megvalósítani a ringben.

Mindketten háromszor kaptak ki, közös ellenfelük a már említett Cottón kívül nem volt. A három vereségben annyi a különbség, hogy Pacquiaót Morales verte utoljára, 2005-ben, azóta senki. Clottey viszont Margaritótól is kikapott - igaz törött kézzel végigbírta -, és Baldomir is megverte. Mindkettő komoly név, de egyik sem mérhető a jelenlegi Pacquiaóhoz.

Clottey-nak semmi más esélye nem lehet, minthogy lassítja a tempót, de ezt már sokan próbálták, végrehajtani azonban lényegesen nehezebb.

A kommentátorok ugyanakkor megemlítik, ha nem teljesen felkészült a filippínó, akkor még bajba is kerülhet.