Bedák harcos, jól jöhet ki a vereségből

2010.05.31. 20:45
A szakmai állóképességén kell még javítani, de nem szégyen kikapni egy ilyen meccsen, egy ilyen ellenféltől, állítja Szántó Imre korábbi kapitány Bedák Zsolt veresége után.

Bedák Zsolt a hétvégén elveszítette élete legkeményebb meccsét, Puerto Ricóban nem sikerült megszereznie a WBO kispehelysúlyú övét, a hazai Juan Wilfredo Vazquez a tizedik menetben padlóra küldte, mint később kiderült, állkapcsát is eltörte.

„Mindent megtett, helyt is állt. Az ötödik menet után érezhetően kezdett fáradni, utána már csak fellángolásai voltak, de becsülettel, tisztességesen küzdött, emberileg kifejezetten erős volt. El kell ugyanakkor ismerni, hogy a jobb nyert."

"Vazquez bebizonyította, hogy világklasszis, mert tudta váltogatni a stílusát, lágy ütések után keményített be, vagy néha hagyta, hogy Zsolt közelebb férjen hozzá, és esetleg megüsse, akkor is nyugodt és magabiztos maradt, és utána ellentámadást indíthatott. Nem szégyen kikapni tőle, pláne nem ilyen meccsen. Le a kalappal Zsolt előtt, hogy neheztelt edzőjére, amikor az bejelentette a meccs végét. Ez is csak azt jelzi, hogy a tartása kifogástalan, az utolsó pillanatig ment volna előre” – értékelt Szántó Imre korábbi kapitány, aki az amatőröknél klubedzője is volt Bedáknak.

Ha Bedák korábban kap esetleg komolyabb, erősebb ellenfeleket, nemcsak „ürgebürgéket”, nagyobb esélye lehetett volna a győzelemre, a vb-cím megszerzésére. Emiatt a klubja, a hamburgi Universum a hibás, nem áldozott megfelelően felhozó meccsekre. Az elmúlt tizenöt meccséből azonban csak egy ment tizenkét menetig, így nem tudta szimulálni, egy erős ellenféllel szemben milyen harcmodorra kell készülni.

„Természetesen voltak szakmai problémái, hiszen sokszor felesleges ütésekbe túlzott nagy energiát rakott, ez pedig őrölte a kondícióját. Köztudott, hogy a nagy izmok zabálják az oxigént, ez történhetett vele is. A szakmai állóképessége még nem a legjobb. Az állóképessége biztosan jó, de a futás és a medicinlabdázás nem elég, nem véletlen, hogy a maratoni futó a ringben nem szokott megélni. Nem az első eset, hogy az Universum bokszolói kifulladnak a ringben, láttuk ezt Balzsaynál, Erdeinél is, de utóbbi akkora klasszis, hogy képes a holtpontot átvészelni. Bedák még nem, de ha jól felkészítik, akkor az ilyen meccseket is megnyerheti.”

Szántó úgy gondolja, ebből a vereségből a versenyző mellett az edző is tanulhat. Reméli, Bedák pályafutásának ezzel nincs vége.

„Amerikában szerencsére nem az a felfogás az uralkodó, ha megvernek utána valakit, akkor utána rögtön le is írják. Egy vereség arrafelé nem a világvége, nem teszik tönkre rögtön a bokszolót. Zsolt megmutatta, hogy tud verekedni, kiváló harcos, nem könnyű megtörni, és jól jöhet ki ebből a vereségből” – magyarázta Szántó.