Erdei Zsolt vb-övért bokszol New Yorkban

2011.01.03. 13:54
A veretlen magyar félnehézsúlyú nem egészen tíz hét múlva címmeccset vív, bár a hírt hivatalosan még egyik fél menedzsmentje sem erősítette meg.

Erdei Zsolt március 12-én a spanyol Gabriel Campillóval mérkőzik meg a Boksz Világszövetség (WBA) félnehézsúlyú világbajnoki övéért a New York-i Madison Square Gardenben. A boxrec.com internetes adatbázisában már mindkét bokszolóhoz beírták a találkozót azzal a megjegyzéssel, hogy változás elképzelhető.

Eddig még egyik fél menedzsmentje sem erősítette meg hivatalosan a hírt, Erdei promótere, Greg Leon már utalt rá a napokban, hogy ez a mérkőzés képben van (a Madison Square Garden március 12-én szabad, a New York Knicks másnap itt fogadja NBA-meccsen az Indiana Pacerst).

A Samson Onyango elleni meccsen
A Samson Onyango elleni meccsen

A magyar öklöző a jövő héten megy Amerikába tárgyalni Lou Di Bellával, a menedzserével. Annyit megtudtunk: az időpont korai, Erdei későbbre, áprilisra gondolta következő meccsét.

A WBA öve felszabadul, mert a jelenlegi bajnok, Sumenov a hétvégén csap össze a WBO legjobbjával, Jürgen Brähmerrel. A győztes szuperbajnoki státuszba kerül.

Mivel a WBA ranglistáján Campillo az első - a spanyol januári meccsét egyébként lemondta -, Erdei a második, kézenfekvő, hogy ők ketten mérkőzzenek meg érte.

Campillónak három veresége van, a kazah Bejbut Sumenovtól kapott ki legutóbb, Nevadában. Akkor veszítette el a WBA-övét, amelyet 2009 nyarán szerzett meg Hugo Hernan Garaytól, akivel Erdei is bokszolt már kétszer.

A Boksz Világszervezet (WBO) félnehézsúlyú övét közel hat évig birtokló Erdei tavaly novemberben a kenyai Samson Onyango ellen tért vissza, a nyolcmenetes találkozón egyhangú pontozással győzött.

A 36 éves, veretlen (32 győzelem) magyar 2009 novemberében az olasz Giacobbe Fragomeni legyőzésével a Boksz Világtanács (WBC) cirkálósúlyú vb-övét is megszerezte, így ő az első magyar, aki két súlycsoportban is profi világbajnok lett.

Erdei: Nem akarom a könnyebb utat választani

Meglepődtem, hogy tényként közlik a következő mérkőzésem időpontját Gabriel Campillo ellen, mivel azt még magam sem tudom, hogy hol és ki ellen lépek legközelebb szorítóba. Január közepén megyünk New Yorkba tárgyalni Lou Dibelláékkal, ahol együtt vizsgáljuk meg a lehetőségeket, ki lenne az ideális ellenfél, és mi lenne az a gálaidőpont, amelyre optimálisan fel tudok készülni. A március 12. különben is elég közelinek tűnik, hiszen jelenleg csak a futóedzéseket kezdtem meg. Ettől függetlenül egy eshetőségnek ott van, meglátjuk, hogyan alakulnak majd a tárgyalások pár hét múlva. Nyilván – ahogy már mondtam többször is – olyan ellenfelet szeretnék, aki kellően motivál, mint például Bernard Hopkins. Elsősorban őt szeretnénk megszerezni, ő lenne az, akivel a legszívesebben szorítóba lépnék. Ezen már jó ideje dolgozik a nemzetközi menedzsment. Nem akarom a körülményekhez képest könnyebb utat választani, sokkal inkább szeretnék egy igazán komoly kihívást magamnak. Nem csak az a fontos, hogy a rekordom még egy győzelemmel gyarapodjon, hanem az is, hogy egy igazán neves ellenfél ellen érjem el a győzelmet. Január végén már biztosan többet tudok mondani - írta az öklöző közleményében.