A pontozók védték Szebelédi világbajnok ellenfelét

2012.04.15. 15:49

Szombat este Vicenzában rendezték a Simona Galassi – Szebelédi Renáta IBF nagylégsúlyú világbajnoki címmérkőzést, melyet az olasz minimális különbséggel nyert meg a pontozóbíróknál, írja a monokli.com.

Egy tízmenetes mérkőzésnél a 96-94 arányú eredmény a lehető legkisebb különbség, figyelembe véve, miszerint döntetlenre nem, vagy csak nagyon különleges esetben értékelhet menetet a bíró. Szebelédi Renáta mindhárom pontozónál 96-94-re kapott ki. Ez azt jelenti, hogy az olasz hat, a magyar lány négy menetet nyert minden pontozónál.

A helyszínről kapott beszámoló szerint hiába volt szoros a mérkőzés, Szebelédi nem úgy bokszolt, ahogyan azt magától elvárta volna. A meccs első felében hiányzott belőle az az átütő erő, ami a hajrában már megvolt, így az első öt menetben – terveivel ellentétben – nem tudta komoly nyomás alá helyezni az ellenfelét.

Galassi jól kezdte a mérkőzést, egyeneseivel számos egyértelmű találatot jegyzett, míg a magyar lány kereste az ütőtávját. A második-harmadik menetben Szebelédi próbált nagyobb sebességre kapcsolni, a küzdelem szorosan alakult, igazi billegő meneteket láthatott a közönség. A 4-5. menetekben újra Galassi mutatott többet, mint magyar riválisa.

A meccs felénél viszont fordult a kocka, Szebelédi ökölvívása elkezdett hasonlítani arra, amit a küzdelem előtt eltervezett. Galassi a 6-7. menetekben komoly verést kapott, a kiütéshez is közel került. A nyolcadik menetben viszont nem várt fordulat történt. Úgy egy perc telhetett el az etapból, amikor Galassi balja utat talált Szebelédi gyomorszájához, aki épp rosszkor vett levegőt, így az olasz lány komolyan megsebezte. Szebelédi ebben a menetben megjárta a poklot, láthatóan megfogta az üteés, de hiába kapott még 1-2 ütést a gyomrára, összeszorította a fogát, nem adta meg magát, nem térdelt le.

A kilencedik menetben Szebelédi uralta az etapot. A záró felvonásban a magyar mindent megpróbált, hatalmas nyomás alá helyezte az olaszok világbajnokát, de hiába lógott levegőben végig a kiütés lehetősége, most Galassi bizonyította, hogy az ő szíve is helyén van. Ha kellett lógott az ellenfelén, belefejelt, de nem adta meg magát.

Az eredményhirdetést mindenki nagyon várta, noha Szebelédi egyértelműen csak négy menetet nyert meg, de ellenfele sem büszkélkedhetett többel. Világos volt, hogy a két szoros menet értékelése dönti el a küzdelem kimenetelét, és bár a magyar csapat úgy érezte, hogy szűken ezeket Szebelédi nyerte, tudták jól, hogy a hazai pályán bokszoló világbajnok ellen több kellett volna. A világbajnok, főleg ha hazai pályán van, általában megkapja a véleményes, és a szorosabb meneteket is.

A magyar csapat kritikus volt, nem reklamált, nem háborodott fel az eredményhirdetés után, nem úgy, mint az olasz közönség. Ők a meccs után Szebelédi Renátával szimpatizáltak, volt füttyszó az eredmény kihirdetésekor, és volt éljenzés olasz részről, amikor a magyar hölgy elhagyta a küzdőteret.

„Nem vigasztal, ha azt mondják, hogy otthon én nyertem volna” – értékelt Szebelédi Renáta vasárnap. „Ha a világ legjobb női ökölvívója akarok lenni, mindenhol, idegenben is tudnom kell nyerni. A hazai pálya előnye csak az ellenfeleimnek lehet motiváció. 19 évesen van még mit tanulnom, fejlődnöm. Ezen a meccsen ráadásul nem volt győztes, vagy vesztes. Ide jöttem Olaszországba az IBF világbajnoki címért, ami az ellenfelemé volt, és nem sikerül elvennem tőle. Még sokat kell dolgoznom. Ha a meccs elején úgy bokszolok, mint a tizedik menetben, akkor simán az enyém lehetett volna az IBF világbajnoki öve.”

„Nagyon köszönöm a bíztatást mindenkinek. A dicsőségért járok bokszolni, és örülök, hogy ezt mindenki a szeretetével hálálja meg. Ez az én igazi motivációm” – kezdte. „Ahol én ringbe lépek, ott pozitívan ítélik meg a magyar profi ökölvívást. Ígérem, hogy ezentúl is mindent megteszek, hogy a temérdek szeretetet megháláljam nektek. Köszönöm a segítséget, a szeretetetekből táplálkozom. Remélem mindenki ott lesz a május 12-i WBF címvédő mérkőzésemen.”
Az említett május 12-i, budapesti bokszgálán Szebelédi Renáta a WBF harmatsúlyú vb-övét teszi kockára. Kihívója a román Eva Marcu lesz.  • Hírek
  • Megtakarítás