Klicsko győzelemmel mehet a parlamentbe

2012.09.08. 11:22
Szombaton, Moszkvában a német Manuel Charr próbál véget vetni a Klicsko-korszaknak a nehézsúlyú bokszban, de valószínű neki is csak epizódszerep jut Vitalij ellen, aki megőrizheti a WBC világbajnoki övét.

Charrnak hiába van meggyőző mérlege (21 meccséből mindegyiket megnyerte, 11-szer KO-zott), igazán nagy névvel nem bokszolt még. Komoly tapasztalata sincs, csak két címmeccse volt, az sem világbajnoki övért, és abból is csak az egyiken ment végig a tizenkét menet. Charrnak a helyszín is szokatlan lehet, eddig egy meccs kivételével csak Németországban bokszolt, azon az egyen is otthon érezhette magát, hiszen második meccsén, Bécsben, két menetben legyőzte a magyar Kovács Nándort.

A nem túl impresszív eredménylista ellenére Klicsko úgy gondolja, hogy Charr igenis komoly ellenfél. „Manuel Charr a jelenleg elérhető egyik legerősebb kihívó. Fiatal, agresszív, erős bokszoló, biztos vagyok benne, hogy igazi küzdelmet láthat a közönség. A felkészülés nagyon jól sikerült, remek formában vagyok, alig várom, hogy ismét bokszoljak" - mondta. Valószínűleg ő sem gondolhatta komolyan, amit mondott, inkább csak önigazolást keresett, miért választotta, a WBC-nél is csak hetediként jegyzett bunyóst, aki a fightnews.com összesített rangsorán még az első tizenötbe sem fért be.

Klicskónak nagyobb gondot fog okozni az ukrán parlamentbe való bejutás, mint legyőzni Charrt. A 40 éves nehézsúlyú az UDAR színeiben politizál, a választási kampányát szakította meg a mérkőzésre való felkészüléssel. Oroszországban még ő sem bokszolt korábban, de úgy véli, a közönség őt fogja támogatni.

„Nagyon jól ismerem Klicsko edzőjét, Fritz Sduneket, dolgoztam is vele korábban. Ismerem az erősségeit és gyengeségeit, tudom, hogy milyen taktikát fog választani Vitalijnak. Ezért választottam az orosz Valerij Bjelovot menendzsernek. Jól együtt tudunk dolgozni, és olyan taktikát választottunk Klicsko ellen, ami ezer százalék, hogy működni fog, és én leszek a WBC új bajnoka.”

Hogy mi ez a taktika, arról nem beszélt, de valószínűleg Dereck Chisora februárban bemutatott módszerét fogja követni. A nem igazán iskolázott brit nyomulós, erőszakos stílusával zavarba hozta és ki is fárasztotta Klicskót, de akkor is segített az ukrán rutinja, és pontos ütésekkel, pontozással nyerte a 12 menetet. Klicskótól most sem várható más, türelmesen, végig védekezve és oda-odaszúrogatva hozhatja 45. győzelmét. Ami meglehet, hogy az utolsó lesz. Ha októberben bejut a ukrán parlamentbe, abbahagyhatja a bunyót.

Klicsko három kilóval nehezebb

A két öklöző pénteken délután átesett a mérlegelésen. Klicsko 248 fontot (kb. 112.5 kg), kihívója 241.4 fontot nyomott (kb. 109.5 kg) . A gálát és a mérkőzést a német RTL csatorna mellett a hazai Sport1 is élőben közvetíti.