48 vagyok, ez még nem egy halálos ítélet

2013.03.09. 13:09
Bernard Hopkins 48 évesen minden idők legidősebb profi bokszvilágbajnoka lehet, ha szombaton megveri Tavoris Cloudot az IBF félnehézsúlyú övéért.

Hopkins lassan 25 éve profi, bár vereséggel kezdődött a karrierje, korszakos bokszolóvá vált, jöhetett bárki, végigverte a mezőnyt. Többek között legyőzte Oscar de La Hoyát, Antonio Tarvert, Jean Pascalt és Roy Jonest is. Nem véletlenül kapta meg a Kivégző (The Executioner) becenevet. A névre rájátszva most is hóhérmaszkban jelent meg a New York-i sajtótájékoztatón.

Habár a gyorsasága megkopott, a mániákusan edző Hopkins még mindig nagyon jó fizikai állapotban van, védekező bunyójával még mindig sok fiatallal felveszi a versenyt, és ha kell, fogásokkal nagyon rutinosan tudja tördelni a küzdelmet.

Most is arra számít, hogy a nála 17 évvel fiatalabb Cloud meggondolatlanul fog támadni, és ő rutinosan kontrázva elviszi a meneteket. Nem lesz könnyű dolga, Cloud még sohasem veszített, 24 mérkőzéséből 19 KO-val nyert. Szerinte Hopkins unalmas, kiszámítható bunyójával semmit sem fog elérni, állítja, meg sem tudja majd ütni, a kiütést nem, de a győzelmet beígérte.

„Sok veretlen fickó jött már ilyen kilátásokkal, de mégis megkönnyítettem egy csomó pénzzel a bankszámlájukat" - replikázott Hopkins.

„Nem számolom az éveket, számolja azt mindenki más. Az emberek tudják, hogy képes vagyok még világbajnokságot nyerni, és a legtöbb hasonló bokszolót megvertem, akik az éveimet mindig valamiféle halálos ítéletként emlegetik, de ezt hallgatom már 35 éves korom óta" – mondta Hopkins.

Hopkins sok olyan meccset megnyert már, amikor a nála gyorsabb és fiatalabb ellenfelét legyőzte, de ha Cloudnak sikerül a meccsen végig irányítani agresszív stílusával, és folyamatosan nyomás alatt tudja tartani kihívóját, akkor az egyre kevesebbet ütő Hopkinsnak alig van esélye a győzelemre.

Ha Hopkinsnak nem sikerül győznie, akkor sem kell nagyon bánkódnia a rekord miatt, mert azt most is ő tartja, 46 éves, négy hónapos és hat napos korábban Jean Pascalt verve lett az IBO és a WBC világbajnoka. Ha most elbukik, még egyszer nekifuthat a vb-övnek, úgy tervezi, 50 éves koráig még bunyózni fog.