Ali bundázott meccsel lett világbajnok?

2014.02.25. 18:44

Pontosan 50 éve, 1964. február 25-én szerezte meg első világbajnoki övét Muhammad Ali, bár akkor még Cassius Clay néven bokszolt. A Miami Beach-en rendezett meccsen óriási meglepetésre legyőzte a nehézsúlyú Sonny Listont, majd ezt követően el is hagyta eredeti nevét. A New York Times írója szerint a mérkőzésen dolgozó 46 szakíró közül mindössze hárman nem Listont tippelték győzelemre.

Liston hat menetet bírt Clay ellen, a hetedikben bedobta a törölközőt. Ezután Clay csatlakozott az Iszlám Nemzete nevű radikális afroamerikai szektához, karrierjét pedig Muhammad Ali néven folytatta.

Az FBI szerint azonban a történelmi korszakot nyitó mérkőzés bunda volt, ám Ali tudtán kívül. A Washington Times-hoz eljuttatott dokumentumok alapján úgy tűnik, hogy a 60-as évek végén és a 70-es évek elején folytatott nyomozás olyan fontos volt, hogy a jelentéseket közvetlenül az FBI igazgatójának, J. Edgar Hoovernek címezték.

Ezekből kiderül, hogy egy Las Vegas-i férfit, Ash Resnicket gyanúsítottak több bokszmeccs megbundázásával. Resnicket több szál is kötötte az alvilághoz, és egy, az FBI által 1966-ban kihallgatott houstoni játékfüggő vallomása alapján került a hivatal látókörébe.

A houstoni Barnett Magids szerint nem sokkal a Liston–Clay-meccs előtt Resnick azt kérdezte tőle, hogy kire tenne a mérkőzésen. Azt válaszolta, hogy szerinte Liston a második menetben kiüti Clayt, ám azt a tanácsot kapta, hogy egyelőre ne fogadjon, mert lehet, hogy változni fognak az oddsok.

Aztán pár órával a mérkőzés előtt Resnick azt közölte vele telefonon, hogy semmiképp se fogadjon, csak nézze a meccset. A Sports Illustrated arról cikkezett, hogy Resnick sokat vesztett, ám Las Vegas-i bennfentesek szerint ő és Liston is csaknem 1 millió dollárt nyert azzal, hogy Clay-re fogadtak.

Döntő bizonyítékot sosem tudott szerezni az FBI sem Liston, sem Resnick ellen, ám az a nyomozás során kiderült, hogy utóbbi nem csak a 20. század egyik legnagyobb maffiavezérével, Meyer Lansky-vel volt kapcsolatban, hanem New Jersey-i és brooklyni maffiatagokkal is.

Clay és Liston 15 hónappal az első mérkőzés után újra összecsapott, akkor Liston már az első menetben összeesett, egy olyan erejű ütéstől, amiről Jimmy Cannon szakíró azt mondta, hogy egy szőlőszemben sem tett volna kárt.