A halálba itta volna magát Mayweather utolsó legyőzője

2015.04.07. 07:13

Floyd Mayweathert még senki sem győzte le a profik között, 47 győzelemnél jár, utolsó vereségét még amatőrként, az 1996-os atlantai olimpián szenvedte el. Az 57 kilósok elődöntőjében Szerafim Todorov győzte le. A New York Times megkereste a bolgár bokszolót, akiről kiderült, ott siklott ki az élete.

A bolgár bunyós nem élt mintaszerű életet sportolóként, ivott, csajozott, nem edzett túl sokat. Az olimpiára is csak három hetet készült. Az edzője vele aludt egy szobában, nehogy éjszaka kilógjon bulizni. A hozzáállása nem volt példaszerű, de óriási tehetséggel bírt, háromszoros világbajnok és kétszeres Európa-bajnok lett.

„Ő még csak 19 volt. Az én tapasztalatom pedig sokkal nagyobb. Megvertem az összes oroszt és kubait, néhány amerikait, németet, olimpiai bajnokot. Hülyét csináltam belőlük a ringben. Britek, franciák – őket is mind megvertem. Nagyon okos voltam, nagyon szépen és látványosan harcoltam. A ringben művésznek kell lenni, és én az is voltam" – emlékezett vissza az olimpiára.

Floyd Mayweather - Serafim Todorov 1996 Olympic Games Semifinal

Az atlantai elődöntőben szoros volt a meccs, a végén nem is tudták, melyikük volt a jobb. Minden valószínűség szerint Mayweather több tiszta találatánál nem jeleztek a pontozók. Ezt Todorov sem vitatta. Az amerikaik a bolgár Emil Dzsecsevet gyanúsították a furcsa eredmények miatt. Dzsecsev sokáig volt a bíróbizottság egyik vezetője, és a szöuli olimpián is elővették gyanús meccsek miatt. Todorov szerint az ő meccsébe is belenyúlhatott, mert a végül elveszített döntője előtt bement hozzá Dzsecsev és azt mondta: "Ha nyerni akarsz, ki kell ütnöd Kamsingot." Todorov hiába is küzdött, nem kapott elég pontot, 8-5-re kikapott. A bolgár ezután két napig folyamatosan ivott. „A halálba akartam inni magamat" – mondta.

Még az elődöntő után Mayweatherrel együtt várakoztak doppingvizsgálatra. Ekkor keresték meg Todorovot promóterek, ő azonban nemet mondott a profi szerződésre. Az ügynökök ezután sarkon fordultak, és egyből Mayweatherhöz mentek egyezkedni.

Todorovnak később sem jött össze semmi. Török állampolgárságot akart, ott egymillió dollárt ígértek neki egy olimpiai győzelemért, de végül nem válthatott országot, nem fizették ki érte a 300 ezer dolláros transzferdíjat a törökök. Todorov 28 évesen abbahagyta a bokszot, Bulgáriából nem reménykedhetett profi szerződésben. Sofőrként dolgozott egy zöldségesnek és húsüzemben is, de nem volt állandó munkája, és évek óta munkanélküli segélyen él. Míg Mayweather százmillió dollárokat számol, ő havi 120 ezer forintnyi összegből próbál meg kijönni.

Todorov mindennap úgy kel fel, hogy bárcsak ne ő nyert volna azon az elődöntőn. Azt mondta, ha Atlantában kikap Mayweathertől, akkor nem siklik ki az élete. Nem lett volna csalás áldozata az atlantai döntőben, és biztosan megpróbált volna küzdeni azért, hogy egyszer olimpiai döntőt vívhasson.