Húszkilós jelmezét okolja Deontay Wilder a Fury elleni megsemmisítő vereségéért

2020.02.25. 16:01

A hétvégén az angol Tyson Fury nehézsúlyú címegyesítő meccsen hét menet alatt teljesen felőrölte ellenfelét, a félelmetes ütőerejéről ismert amerikai Deontay Wildert. A két veretlen klasszis már másodszor találkozott – első, boksztörténelmi klasszikusnak számító meccsük döntetlenre végződött -, de szerződésükben szerepel egy bizonyos „trilógia-záradék”, miszerint a vesztesnek harminc napon belül jogában áll egy kötelező visszavágót kérni. Az egyoldalú meccs után a legtöbb szakíró úgy vélte, bokszszempontból semmi értelme nincs egy újabb találkozónak, azonban a „Bronz Bombázó” kedden egészen elképesztő indokkal magyarázta azt, miért akarja mégis aktiválni a trilógia-záradékot:

A bevonulásra felvett húszkilós jelmez annyira kifárasztotta, hogy a küzdelemre nem maradt erő a lábaiban.

A csillogó-villogó minikristályokkal és koponyákkal súlyosbított fekete öltözéket - amiben úgy nézett ki, mint valamilyen számítógépes szerepjáték főgonosza -  Wilder az afroamerikai kisebbség kollektív emlékezetét erősítő Fekete Történelem Hónapja (Black History Month) tiszteletére öltötte magára. És a Yahoonak adott, „nem akarom egy külső körülményre fogni a vereségemet, de valójában az történt, hogy...”-típusú magyarázat szerint

(Fury) ütéseit meg sem éreztem, de a jelmez túl nehéz volt. A lábaimban már a meccs elején sem volt erő. A harmadik menetre teljesen kikészültek. De harcos vagyok, és ezt az emberek is tudják. Könnyedén magyarázhattam volna a vereséget azzal, hogy elszállt az erő a lábaimból, vagy valami ilyesmi. Sokan mondták nekem „Valami nem stimmelt veled”. És nem is stimmelt, de megpróbáltam kihozni magamból a legjobbat. (...) A jelmezt csak előző este próbáltam fel, de nem számítottam rá, hogy ennyire nehéz lesz. 18-20 kiló volt a sisakkal és az elemekkel együtt. De egy különleges produkcióval akartam tisztelegni a Fekete Történelem Hónapja előtt.

Wilder lábai azért is sajoghattak, mivel a húszkilós jelmez helyett egy trónszéken ülve bevonuló Fury rengetegszer gyűrte be maga alá, és terhelte rá mind a 123 kilóját.

Mondtam, hogy SOHA ne dobják be a törülközőt, mert én különleges vagyok

Wilder azt is bejelentette, hogy kirúgta helyettes edzőjét, Mark Brelandot, amiért a hetedik menetben bedobta a törülközőt.

Megmondtam a csapatomnak, hogy soha, semmilyen körülmények között, akárhogy is nézek ki, ne dobják be a törülközőt, mert én különleges vagyok. Öt menetem volt hátra. Még mindig meccsben voltam.

Brelandot Jay Deas vezetőedző – meglehetősen gusztustalan módon – már a meccset követő sajtótájékoztatón elővette, és keményen kritizálta, mondván, „Wilder azt akarta, hogy ha nem győz, akkor pajzson vigyék ki a ringből”. De közben egyértelmű, hogy Wilder és Deas inkább

kezet csókolhatnának Brelandnek felelősségteljes lépéséért,

hiszen mire a törülköző elindult a ring közepe felé, addigra védekezésképtelen állapotban volt a vesztes bokszoló, és ilyenkor minden egyes újabb bakapott ütés a súlyos agykárosodás kockázatát növeli. A bűnbakkeresés azért is szánalmas Wilder és Deas részéről, mivel Kenny Bayless vezetőbírón látszott, hogy a meccs leállítását fontolgatja.  • Tippek
  • Lakáshitel