Erik, Alexandra
EUR 386,07 Ft
USD 366,35 Ft
11 °C
23 °C

Balzsay: Ha Harcsa tökös lett volna, bokszol

2020.03.05. 13:29

Balzsay Károly, a magyar ökölvívó-válogatott szövetségi kapitánya szerint a visszavonulását kedden bejelentő Harcsa Zoltánt hamis állításokkal felhergelték, és ez vezetett döntéséhez és botrányos viselkedéséhez, amiért fegyelmi eljárást indított ellene a magyar szövetség, írja az MTI.

Balzsay csütörtökön reggel az M4 Sport Sporthíradójában beszélt a két napja kirobbant botrányról, melyet az elmúlt évek legeredményesebb hazai amatőr bokszolójának bejelentése okozott, mert igazságtalannak érezte, hogy a profi Bacskai Balázzsal kell válogatóznia a 75 kilogrammos indulói helyért a jövő héten kezdődő londoni olimpiai kvalifikációs tornára.

A kétszeres Európa-bajnoki bronzérmes, Európa Játékok-harmadik, olimpiai negyeddöntős Harcsa egy Facebookra feltett tízperces videóban bátyjával, a szintén bokszoló Norberttel bírálta a szövetség vezetését és Balzsay Károlyt. A szövetségi kapitány szerint nem volt szó válogatómeccsről, csak kesztyűzésre került volna sor, hogy a csapattagságról döntő szakemberek láthassák, milyen formában van a két bokszoló.

„Zoli ezt később egy kutyakomédiának titulálta, én úgy gondolom, hogy ebből igazán ő csinált azt és a legrosszabb utat választotta” – mondta Balzsay, aki szerint ha Harcsa „tökös lett volna”, akkor felmegy a ringbe és bokszol, vagy ha nem ért egyet ezzel a szituációval, akkor a szövetség elnökével is megbeszélhette volna a dolgot.

A keddi kesztyűzést Balzsay szerint nagy érdeklődéssel várta a szakma, és a Madárfészek Akadémián megjelentek megdöbbentek, hogy Harcsa felment a szorítóba, de nem volt hajlandó küzdeni, majd botrányosan viselkedett. Balzsay úgy gondolja, Harcsa csak egy áldozat,

akin keresztül egyesek zavart akartak kelteni a szövetségben, melyben szerinte hosszú idő után elindult egy megtisztulási folyamat, és olyan munka kezdődött meg, melynek köszönhetően tiszta viszonyok teremtődnek, ami viszont sokak érdekeit sérti.

Balzsay arról is beszélt, hogy a válogatási elvek tiszták voltak, és Harcsa állításával ellentétben nem rúgták fel azokat. A profik szereplésére Nemzetközi Olimpiai Bizottság adott lehetőséget, de állásfoglalását csak a tavalyi év vége felé közölte, így a magyar profi bokszolók a decemberi országos bajnokságon nem tudták vállalni a szereplést.

Bacskai amatőrként 2010-ben felnőtt Európa-bajnok volt, a februári Bocskai emlékversenyen könyöksérülés miatt nem tudott elindulni, melyet az amatőr válogatottnál egy ukránokkal közösen tartott kesztyűzés során szedett össze. Ugyanakkor Harcsa sem tudta sérülés miatt végig bokszolni a debreceni nemzetközi viadalt, ezért született döntés arról, hogy legyen egy iránymutató kesztyűzés.

A londoni, európai kvalifikációs versenyre hét férfi és öt női öklözőt nevez a szövetség. A névsor azután lesz nyilvános, hogy a sportolók körében hivatalosan kihirdetik az utazók neveit.

A Meta továbbra is korlátozza az Index Facebook elérését, így hiába követ minket, híreink nem követik Önt. Facebook-videón mutatjuk, mi lehet ennek az egyik ellenszere, de ha első kézből akar értesülni a legfontosabb hírekről, töltse le az applikációnkat az App Store-ból vagy a Google Playből, illetve kövesse Twitter-csatornánkat!  • Eladnék
  • Betét