A szaúdiak pazar B tervet húztak az évszázad meccsére

2023.11.16. 15:45
A profi boksz korábbi nehézsúlyú világbajnokai, Anthony Joshua és Deontay Wilder is szorítóba lépnek a szaúd-arábiai Rijádban december 23-án meghirdetett gálán, amelynek alapesetben a Tyson Fury–Olekszandr Uszik címegyesítő nehézsúlyú világbajnoki döntő lett volna a fő attrakciója.

Az immár kétszeres világbajnok Joshua karrierje során 26 győzelem (23 K.O./T.K.O.) mellett három vereséget szenvedett el, a profi boksz brit klasszisa a gálán a 32 éves svéd Otto Wallinnal mérkőzik meg, aki 27 meccsén csak csak egyszer maradt alul. 2019-ben Furytől szenvedett pontozásos vereséget.

Az amerikai Wilder a nehézsúly történetének egyik legnagyobb ki- és leütője (43 győzelme közöl 42 idő előtt ért véget), csak Furyn nem talált fogást: két vereség és egy döntetlen a mérlege vele szemben. Wilder az új-zélandiak korábbi bajnokával, Joseph Parkerrel mérkőzik meg.

Joshua és Wilder a csúcsra igyekszik éppen visszakapaszkodni, amióta elveszítették világbajnoki címüket Uszikkal és Furyval szemben. Amennyiben Joshua és Wilder nyer Rijádban, akkor 2024-ben megküzdhetnek egymással.

A felvezető programban egyebek között hosszabb kihagyást követően lép ringbe a WBA félnehézsúlyú oroszok világbajnoka, Dmitrij Bivola, aki 11. alkalommal igyekszik megvédeni vb-címét, ellenfele ezúttal a brit Lyndon Arthur lesz. A veretlen brit Ellis Zorro az IBF cirkálósúlyú bajnokával, az ausztrál Jai Opetaiával lép ringbe, míg a brit nehézsúlyú reguláris bajnok Daniel Dubois kihívóként mérkőzik meg a veretlen amerikai Jarrell Millerrel.

A rangos eseményt azt követően kellett újraszervezni, hogy október végén Fury, a WBC brit világbajnoka az élete első (!) bokszmeccsét vívó, 37 éves kameruni származású francia UFC-harcos Francis Ngannou ellen lépett ringbe.

A váratlanul éles meccsen a „Cigánykirály” padlóra is került, de végül megosztott pontozással – sokak szerint csak pontozói csalással – győzött, utána azonban Frank Warren, Fury promótere bejelentette, hogy védence nem fog bokszolni karácsony előestéjén, mert túl korai lenne számára ismét ringbe lépni. Bár a meccs előtt még azt mondta: ez nem lehet gond. Aztán mégis az lett...

Uszik persze ragaszkodott az aláírt szerződés betartásához, a szaúdi rendezők pedig 200 millió fontos kártérítési perrel fenyegették Furyékat, majd gyorsan összehoztak egy több mint ígéretesnek tűnő, egyes szakértők szerint egyenesen a boksztörténelem legszínvonalasabb gáláját.