Borzalmas seb akadályozza az évszázad mérkőzését

GettyImages-1762978919
2024.02.03. 07:47
Február 17-re volt kitűzve a Tyson Fury kontra Olekszandr Uszik profi nehézsúlyú címegyesítő bokszcsata, de egyelőre el kell halasztani a Rijádba tervezett mérkőzést. A WBC világbajnoki övét birtokló brit bunyós jobb szemhéja az egyik edzésen csúnyán felszakadt, és emiatt több öltéssel össze kellett varrni. A WBA, a WBO és az IBF világbajnoka, az ukrán Uszik gyors gyógyulást kívánt ellenfelének, továbbá még valami mást...

A boksztörténelem egyik legmagasabb pénzdíjú, a BBC információi szerint összesen 121 millió fonttal (54 milliárd forint) honorált összecsapását február 17-én rendezték volna Rijádban, de most már biztos, hogy a várva várt nagy csata halasztást szenved. A 35 éves Tyson Furynak, a WBC címvédőjének ugyanis mélyen felrepedt a jobb szemhéja, a sérülést több öltéssel tudták csak összevarrni. Így viszont szó sem lehet a két hét múlva esedékes mérkőzésről.

A BBC arról is ír, hogy az összecsapás kiemelt jelentősége miatt a nagy világlapok tudósítói már lefoglalták a szállásukat a szaúdi fővárosban. 

Ami a 37 éves  Olekszandr Uszikot  illeti, az ukrán bokszoló a WBA, a WBC és az IBF világbajnoka, és az utóbbi húsz évben most először van esély arra, hogy valaki egyidejűleg birtokolja a négy nagy világszervezet világbajnoki övét, azaz  undisputed, vagyis vitathatatlan világbajnok legyen. 

A pénzdíj óriási, 121 millió angol font, forintban kifejezve több mint 54 milliárd. Csak hogy kontextusba tudjuk helyezni ezt a hatalmas összeget, ennyiből éppen ki lehetne fizetni a magyar kórházak teljes tartozásállományát. Nagyjából tízszerese most az ötöslottó főnyereményének.

A 121 millió 70 százalékát Fury kapja, ebbe Uszik csak akkor ment bele, ha ebből a mintegy 84 millió fontból a Gipsy King egymilliót a honvédő háborút folytató Ukrajnának adományoz. 

„Teljesen össze vagyok törve – nyilatkozta Fury, amikor be kellett jelentenie a halasztást. – Mindenkit sajnálok, aki valamilyen formában benne van ebben a mérkőzésben, és ígérem, hogy kárpótolni fogom őket, ha majd kitűzzük az új időpontot, és létrejön a meccs.

Promóterén, Alex Kraszjukon keresztül Uszik is üzent:

Gyors felépülést kívánok. Isten küldte ezt a jelet, haver, jobban járnál, ha azonnal visszavonulnál!

Azt tudni kell, hogy a meccset már másodszor kellett elhalasztani, eredetileg ugyanis december 23-ra tervezték, csakhogy Fury az októberi, Francis Ngannou elleni, könnyűnek vélt meccsen majdnem kikapott, agyba-főbe verték, fel is repedt a fejbőre, ezért karácsonyig nem tudták meccsképes állapotba hozni. 

Most, hogy el kellett halasztani a február 17-re tervezett mérkőzést, az IBF kötelező kihívója, a horvát Filip Hrgovic szeretne beugrani, már üzent is erről Usziknak. Arra azonban még így is kevés esélyt mutatkozik, hogy a meccs létrejön. 

(Borítókép: Tyson Fury és Oleksandr Uszik összecsapása a Tyson Fury és Francis Ngannou nehézsúlyú mérkőzés után a Boulevard Hallban 2023. október 28-án, Rijádban, Szaúd-Arábiában. Fotó: Justin Setterfield / Getty Images)