Lance Armstrong idén is megpróbálja

2010.01.19. 16:03

Lance Armstrong egy évvel ezelőtt tért vissza három és fél év kihagyás után a versenyzéshez, és tavalyhoz hasonlóan ismét Ausztráliában, a Tour Down Underrel nyitja a szezont. Idén egyértelműen a Tour de France-ra építi fel szezonját. Alberto Contador meggyengült csapata ellenére bízik benne, hogy 2010-ben harmadszor is meg tudja nyerni a francia körversenyt, de kihívókból nem lesz hiány.

Armstrong óvatos

„38 éves vagyok, 2010-ben 39, így felelőtlen lenne kizárólag körém építeni a csapatot” – nyilatkozta a hétszeres Tour-győztes Armstrong, akit idén is hatalmas lelkesedéssel fogadtak az Ausztráliában, a Tour Down Underen.

"Ha még nem látta Pelét gólt rúgni, Muhhamad Alit küzdeni, akkor el ne mulassza a lehetőséget, hogy ingyen megnézheti Lance Armstrongot itt nálunk" - köszöntötte az egyik újságíró az amerikai sztárt, akit élete "legviccesebb sajtótájékoztatóján" még Jézushoz is hasonlították.

Armstong óvatossága a szezonnal kapcsolatban érthető, de az amerikai tavaly is jelezte - amikor harmadik lett a Touron -, hogy csak a győzelem az elfogadható eredmény. A tavalyi Tour egyik meghatározó momentuma Armstrong Alberto Contadorral való csapaton belüli heves vetélkedése volt, és idén, immár külön csapatokban sem lesz könnyebb dolga a spanyollal.

Greipel nyerte a Tour Down Under első szakaszát

Kedden elkezdődött a Tour Down Under, év első ProTour-versenye. A vasárnapig tartó ausztrál verseny első szakaszát a címvédő André Greipel (HTC-Columbia) nyerte két belga  Steegmans (Radio Shack) és Roelandts előtt. Armstrong a 46. helyen ért célba, míg Valverde 36 lett. Szerdán egy 133,5 km-es sík szakasszal folytatódik a verseny.

Az amerikai semmit nem bízott a véletlenre: az Astanából magával viette új csapatához, a Radio Shackhez csapatfőnökét-barátját, Johan Bruyneel-t, és legfontosabb segítőit is. Szerinte Contador biztosan örül annak, hogy külön csapatokban folytatják, vélhetően ezzel ő is így van.

"Csapatként kell belemennünk az új szezonba. A Touron rajtam kívül ott lesz Leipheimer és Klöden is, az egész csapatot figyelembe véve kell kitalálni a taktikákat" - mondta Armstrong, aki Contadoron kívül mindenkit elcsábított az Astanából, aki számít, így klasszisok támogatására számíthat, mint Klöden, Leipheimer, Zubeldia vagy José Luis Rubiéra, aki már kilenc évvel ezelőtt is Armstrong segítője volt.

De a Tour-győzelemhez nem csak a csapatnak, hanem Armstrongnak is erősnek kell lennie, erősebbnek, mint tavaly. Idén kihagyja a Girót, ismét a Tourra koncentrálva építi fel szezonját. "Ugyan öregedtem egy évet, de azt hiszem, a tavalyi szezon tapasztalai hasznomra válnak. Már most sokkal jobban érzem magam, mint tavaly ilyenkor" - mondta.

Armstrong 2010-re tervezett versenyprogramja

Tour Down Under,  Murciai körverseny, Katalán körverseny,  Amgen Tour of California, Dauphine Libéré vagy Svájci körverseny,  Tour de France

Contador gyengébb csapattal is optimista

"Nem lesznek olyan nagy nevű csapattársaim, mint voltak, de nagyon jók az első benyomásaim, mindenki motivált, szerintem versenyképes lesz a csapatunk a Tourra is" - latolgatotta az esélyeket Alberto Contador, aki Armstronghoz fűződő viszonyát úgy próbálta érzékeltetni, hogy kijelentette: tavaly sokkal jobban megviselte az amerikaival való rivalizálás, mint maga a kerékpározás.

Contador Armstronghoz képest sokkal spontánabb és egyénieskedőbb versenyző, így örülhet is, hogy jövőre sztárok nélkül, de egyértelműen köré lesz építve az Astana. Vinokurovtól azért tarthat egy kicsit, de Contador szerint jól fog jönni a segítség egy olyan erős és tapasztalt versenyzőtől, mint Vino.

Contador gyakorlatilag kényszerből maradt a ProTour liszenszét végül is megtartó kazah csapatnál, és ténylegesen csak szezon közben fog kiderülni, mennyire versenyképes a csapata. Segítői között ott van a 2006-os Tour-győztes Oscar Pereiro Sio, Daniel Navarro vagy  Jesús Hernandez, akik midenképp képesek lehetnek arra, hogy érdemben segítsék.

2009 legjobb versenyzőjének választott spanyol idén harmadik Tour-győzelmére készül, két éve veretlen a háromhetes körversenyeken, nem csoda, hogy mindenki tőle tart leginkább. Ráadásul kedvez neki, hogy az idei Touron nem lesz majd csapatidőfutam, az egyéni időfutamban igérete szerint viszont jobb lesz mint valaha. Február közepén, Portugáliában kezdi majd a szezont, addig csapatával edzőtáborban készül.

Kérdés lesz, Contador mennyire fogja érezni a Radio Shackhez távozott Johan Bruyneel hiányát, hiszen akárcsak Armstrong, Contador is összes háromhetes körversenyen aratott győzelmét (két Tour, egy Giro, egy Vuelta) a belga szakemberrel érte el.

Contador 2010-re tervezett versenyprogramja

Algarvei körverseny, Párizs-Nizza, Katalán körverseny, País Vasco, klasszikusok (még bizonytalan), Tour de France

A legnagyobb kihívók lehetnek a Touron

Alejandro Valverde is a Tour Down Underen kezdi a szezont, és ha át tudja menteni tavalyi formáját a 2010-re, akkor a Tour de France egyik nagy esélyese lesz. Ez tavaly is így lett volna, ám Olaszországból való kétéves kitiltása miatt nem vehetett részt a versenyen. Ettől függetlenül eddigi pályafutása egyik legfontosabb szezonja lett a tavalyi: jó néhány elrontott három hetes körverseny után a Vueltán végre nyerni tudott, és másik három versenyen, köztük a Dauphine Libéré-n is győzött.

Amíg doppingügye le nem zárul, nem lehet nyugodt. A  Nemzetközi Sportdöntőbíróság január 14-ei meghallgatásán sem mondott ítéletet, csak elhalasztotta a döntést március közepéig, amikor egy következő meghallgatáson eldől, a CAS jóváhagyja-e Valverde kétéves olaszországi eltiltását, vagy esetleg kiterjesztik minden országra voatkoztatva, ahogy azt az UCI és a WADA szeretné elérni.

A Schleck testvérek nagyot alakítottak a tavalyi Touron, az összetettben második helyen zárt Andy kijelentette, 2010-ben a sárga trikóért megy a Tourra. "Ahhoz, hogy le tudjam győzni Contadort, rengeteget kell edzenem és javulni az egyéni időfutamban" - nyilatkozta Andy Schleck, akinek egy igen erős csapattal a háta mögött lehet is esélye Contadorék ellen.

A luxemburgi, aki tavaly zsinórban másodszor nyerte el a Touron a legjobb fiatalnak járó fehér trikót, a francia körverseny mellett a tavaszi klasszikusokra is szeretne jó formába kerülni, február elején, Mallorcán versenyez először.

A Garminból a Team Sky-hoz igazolt Bradley Wiggins is nagy tervekkel vág neki az évnek. A 2009-es Touron nagy meglepetésre végzett a negyedik helyen a brit, aki az országúton korábban inkább az időfutamokon jeleskedett, mint összetettben.

"Tavalyhoz képest az lesz a különbség, most már látom, hogy meg tudom csinálni a Tourt. Tavaly még nem tudtam, hogy hol is állok a mezőnyben, mindenki kinevetett volna, ha a Tour előtt azzal jövök, hogy negyedik leszek. Nem is készültem rá különösebben, azt sem tudtam milyen hegyek lesznek. Idén viszont már tudom, mit kell majd tennem és milyen nyomás lesz rajtam" - nyilatkozta a pályán kétszeres olimpiai- és háromszoros világbajnok Wiggins.