Armstrong: Irtózatosan nehéz volt

2010.04.05. 13:27 Módosítva: 2010.04.05. 13:33

Lance Armstrong idei legjobb teljesítményével a 27. helyen végzett vasárnap a Flandriai körversenyen. Elégedett, akárcsak a klasszikus egynapost tökéletes versenyzéssel megnyerő Fabian Cancellara.

"Azt kell, hogy mondjam, ez egy irtózatosan nehéz verseny volt. Jobban éreztem magam, mint vártam, és elől tudtam maradni. Nagyon örülök, hogy ilyen jól sikerült" - irta a twitteren Lance Armstrong, akinek a Flandriai körversenyen mutatott formája meglepetés volt ahhoz képest, hogy egy hete a Criterium Internationalen nem igazán ment neki.

Az amerikai klasszisnak nem voltak különösebb célkitűzései a Flandriai körversenyre, indulását leginkább az motiválta, hogy a júliusi Tour de France-on is lesz macskaköves szakasz. Hasznos tapasztalatokat szerzett Belgiumban, ráadásul erős is volt, nem szakadt le az élmezőnytől, és egy hellyel megjavítva 2005-ös eredményét, a 27. helyen ért célba.

Fabian Cancellara

Születési idő/hely: 1981.03.18., Svájc
Jelenlegi csapat: Team Saxo Bank
Specialitása: időfutam, klasszikus versenyek
Legnagyobb eredményei: 3* időfutamvilágbajnok (2006,2007,2009), olimpiai bajnok időfutamban (2008), 6* svájci időfutambajnok, Paris-Roubaix győztese (2006), Milánó-San Remo győztese (2008), Flandriai körverseny győztese (2010), 5 szakaszgyőzelem a Tour de France-on

A győzelmet az egyik legnagyobb esélyesnek tartott háromszoros időfutamvilágbajnok, Fabian Cancellara szerezte meg a másik favorit Tom Boonen és  Philippe Gilbert előtt. "Nem volt könnyű esélyesként versenyezni, de szerencsére ez inkább a felkészüléskkor rakott nagyobb terhet a vállamra, nem a verseny alatt" - nyilatkozta a cyclingnews.com-nak Cancellara. -"Azt hiszem, tökéletes verseny volt, még a támadásaimat is jól időzítettem. Amikor észrevettem, hogy sikerült Boonent leszakítanom, új erőre kaptam és nagy tempóban tekertem tovább a célig"  - tette hozzá a svájci klasszis, aki vasárnapi győzelmével csatlakozott azon kevés bringáshoz, akik elmondhatják magukról, hogy a legnagyobb három egynapos versenyen (Milánó-San Remo, Paris-Roubaix, Flandriai-körverseny) győzni tudtak.

Ahogy az megszokott, hűvös, szeles, borult időben kellett megtennie a mezőnynek a Brugge és Ninove közötti 262 km-es kemény távot. A verseny igazi kihívását jelentő 15 rövid, de annál meredekebb macskaköves emelkedő ezúttal is többeken kifogott, a Koppenberg 22%-os részét volt, aki csak a biciklijét tolva tudta teljesíteni. Cancellarának kerékpárt kellett cserélni a 60 km-rel a vége előtt, de a svájcinak ez nem okozott gondot, nem úgy, mint csapattársának, Breschelnek, aki rengeteg időt vesztett szerelője bénázása miatt.

Az esélyesek az utolsó 50 km-en belül kezdtek akciózni a mezőny elején, egy alkalommal Lance Armstrong is próbálkozott, végül a verseny egyik döntő részének a Molenberg nevű emelkedő bizonyult 40 km-rel a cél előtt: ekkor szökött meg az élbolytól Cancellara és Tom Boonen. "Cancellara és én úgy kezdtünk együttműködni, hogy egy szót sem szóltunk. Gyönyörű verseny volt, de a Molenberg után már nem volt esély a támadásra" - mondta Boonen.

Az időfutammenő Cancellara nagyon bírta a saját maga által diktált óriási tempót, és az utolsó előtti emelkedőn Boonent leszakítva győzött. Több mint egy perces előnnyel ért a célba a hazai kedvenc Boonen előtt, akinek ez volt a harmadik versenye idén, amelyen a második helyen végzett. Harmadiknak a szintén belga  Philippe Gilbert jött be, Armstrong egykori segítője, az egynapos menő George Hincapie pedig 6. lett. Armstrong egy 30 fős csoporttal, 2:35 mp-es hátrányban ért célba.

A 94. Flandriai körverseny (Ronde Van Vlaanderen) végeredménye:

1. Fabian Cancellara, Team Saxo Bank      6:25:56      
2 . Tom Boonen, Quick Step     0:01:15     
3. Philippe Gilbert,Omega Pharma-Lotto     0:02:11     
4.  Bjorn Leukemans, Vacansoleil Pro Cycling Team     0:02:15     
5. Tyler Farrar, Garmin - Transitions     0:02:35     
6 . George Hincapie, BMC Racing Team           
7. Roger Hammond, Cervelo Test Team           
8. Maxim Iglinsky, Astana           
9. Danilo Hondo,  Lampre-Farnese Vini           
10. William Bonnet, Bbox Bouygues Telecom
... 27. Lance Armstrong, Team Radioshack