Bradley Wiggins nyerte a Giro nyitószakaszát

2010.05.08. 18:18 Módosítva: 2010.05.08. 23:11

A tavalyi Tour-4. Bradley Wiggins viselheti először a rózsaszín trikót a 2010-es Giro d'Itálián, miután a brit klasszis megnyerte a nyitószakaszt, az amszterdami 8,4 km-es egyenkénti időfutamot. Nagyon örült sikerének a brit klasszis.

Borús, és helyenként esős időben kellett teljesíteniük a technikás pályát a bringásoknak, Wiggins két BMC-s, a meglepetésember Bookwalker és az összetetettben esélyes Cadel Evans előtt győzött. Alekszandre Vinokurov is jó időt ment, öt másodperc hátránnyal a 4. lett.

"Lehet, hogy sablonosnak hangzik, de kis korom óta hatalmas rajongója vagyok a Girónak. Sok mindent tudok a kerékpározás történetéből, a rózsaszín trikót viselni igazán különleges" - mondta boldogan Wiggins, aki életében először ölthette magára a híres trikót. Megerősítette, hogy a júliusi Tour miatt nem megy rá az összetettre a Girón, de amíg lehet, szeretné megvédeni az első helyét.

A negyedik Vinokurov is elégedett volt teljesítményével, bár elmondása szerint ez a 8,4 km kicsit rövid volt neki. Vele kapcsolatban Wiggins úgy nyilatkozott a cyclingnews.com-nak, amíg a kazah olyan csapatban versenyez, amelyik támogatja a biológiai útlevél használatát, el kell fogadni eltiltása utáni visszatérését. Mint fogalmazott, amíg be nem bizonyosodik az ellenkezője, mindenkiről azt kell feltételezni, hogy tiszta.

Vasárnap egy 209 km-es sík szakasszal folytatódik a Giro.

1. szakasz végeredménye

Amszterdam, 8,4 km, egyéni időfutam
1. Bradley Wiggins, Sky Professional Cycling Team     10:18      
2. Brent Bookwalter, BMC Racing Team    2mp hátrány     
3. Cadel Evans,  BMC Racing Team           
4. Alexandre Vinokourov, Astana     5mp     
5. Greg Henderson, Sky Professional Cyling Team           
6. Richie Porte, Team Saxo Bank a           
7. David Millar,  Garmin-Transitions     6mp     
8. Gustav Larsson, Team Saxo Bank   7mp     
9. Jos Van Emden, Rabobank    9mp     
10. Marco Pinotti, Team HTC-Columbia