Brutális lesz az utolsó hét az idei Girón

2010.05.08. 09:26
Basso és Vinokurov doppingeltiltás után bizonyítana, Armstrong és Contador nem indul a szombaton Amszterdamban kezdődő olasz körversenyen.

Szombaton egy 8,4 km-es időfutammal indul Amszterdamból az év első háromhetes körversenye, a Giro d'Italia. A legnagyobb Tour-esélyesek és a címvédő Mencsov ugyan nem lesznek ott a rajtnál, de a szervezők mindent elkövettek az útvonal tervezésekor, hogy izgalmas legyen a verseny a legendás Fausto Coppi halálának 50. évfordulóján. A 2008-as Tour-győztes Sastre, a világbajnok Cadel Evans és az eliltásaik után bizonyítani vágyó Vinokurov és Basso esélyes a rózsaszín trikóra, de kiemelkedő favorit nincs.

A tavalyi évvel ellentétben Lance Armstrong kihagyja az idei Girót, helyette a május 16-án kezdődő Kalifornia körversenyen indul majd. Alberto Contador, a Schleck testvérek vagy épp Cancellara és Cavendish sem lesz ott a rajtnál. (Bár az jó hír, hogy jövőre a Tour-címvédő Contador elindul az olasz körversenyen). A verseny így sem lesz unalmas, a legnehezebb hegyi szakaszok az utolsó héten lesznek, a utolsó pillanatig nyílt lehet a csata a híres rózsaszín trikóért.

A világbajnoké az egyes rajtszám

A címvédő (Gyenisz Mencsov) hiányában az aktuális világbajnok, Cadel Evans kapta az egyes rajtszámot. A 33 éves egykori mountain bike-os az elmúlt években mindig ott volt a legjobbak között a háromhetes körversenyeken, de nyernie még sosem sikerült (pedig a Tourról két második helye is van, a tavalyi Vueltán pedig harmadik volt). Idén sem esélytelen, tavasszal egészen jól ment neki, a Fleche Wallone-on emlékezetes versenyzéssel még Contadort is legyőzte. 2002-ben, élete első háromhetese volt a Giro, egy napig viselte is a rózsaszín trikót, de nem szívesen emlékszik vissza arra a napra: 15 percet kapott a későbbi győztes Paolo Savoldellitől. Evans 2002 után tér vissza a Giróra, első ausztrálként nyerhetne.

A Giro d'Itália számokban

5 -a legtöbb győzelem Alfredo Binda (1925, 1927, 1928, 1929, 1933), Fausto Coppi (1940, 1947, 1949, 1952, 1953) és Eddy Merckx (1968, 1970, 1972, 1973, 1974)
6 - olyan versenyző indul, aki már nyert három hetes körversenyt: Ivan Basso, Gilberto Simoni, Damiano Cunego, Stefano Garzelli, Carlos Sastre, Alekszandr Vinokurov
11 - olyan versenyző nyert az összetettben, aki nem ért el szakaszgyőzelmet. Legutóbb: Paolo Savoldelli 2005 és Alberto Contador 2008
42 - szakaszgyőzelemmel a csúcstartó Mario Cipollini
78 - napot volt rózsaszín trikóban, s ezzel rekorder Eddy Merckx
256 - km az idei leghosszabb, Lucera és L,Aquila közötti szakasz
2.618 - méteres az idei verseny legmagasabb csúcsa, a Passo di Gavia

Carlos Sastre személyében Tour-győztes tagja is lesz a mezőnynek, pedig a spanyol klasszis tavalyi Tour de France kudarca után (címvédőként 17. lett) még a visszavonuláson is elgondolkodott. Végül egy nagyobb pihenő után edzésbe állt, és győzni szeretne a Girón. "Ez a Giro nagy lehetőség a sikerre, a tavalyi két szakaszgyőzelmem után jó emlékeim vannak a versenyről. A felkészülési időszak nem volt könnyű, de tartottam magam ahhoz, hogy jó formában érkezzek a Giróra" - mondta a cyclingnews.com-nak Carlos Sastre.

Ami a sprinterek küzdelmét illeti a tavalyi Girón három szakaszgyőzelmet szerzett Mark Cavendish most nem indul, visszatér viszont a Tour háromszoros zöld trikósa, Robbie McEwen. A 37 éves ausztrál sprinter sérülések és egyéb problémák miatt két éve nem indult háromhetes körversenyen, most a Tourra való felkészüléseként szakaszgyőzelmek reményében indul a Girón. Alessandro Petacchi, Tyler Farrar vagy André Greipel lehetnek a legnagyobb kihívói.

A Giro-esélyesek és erősségeik

A legnagyobb esélyesek:
Cadel Evans
(BMC): Kiváló formában van, a Fleche Wallone-on a meredek emelkedőket is jól bírta. Fő erőssége a küzdeni tudása és az időfutam, bár a csapatidőfutamban nagyon oda kell tennie magát, mert a csapata nem annyira erős.

Carlos Sastre (Cervelo): Sastre idén még semmit nem mutatott, de motivált, és a képességei meg vannak ahhoz, hogy Girót nyerhessen. Alapvetően hegyimenő, így az utolsó hét nagyon kemény emelkedői fekszenek neki, és szerencséjére a síkszakaszos időfutamok rövidek lesznek.

Ivan Basso (Liquigas): Sastréhoz hasonlóan ő is elsősorban hegyimenő, a hazai közönség pluszmotivációt adhat. Jól jött neki, hogy a legkeményebb hegyiszakaszok az utolsó hétre maradnak, addig javulhat még a formája. Nyert már Girót, 2006-ban.

Alekszandre Vinokurov (Astana): Nagyon jól sikerült eddig Vinokurov visszatérése, jó állapotban van a kazah klasszis. A csapatától számíthat támogatásra, a sima időfutamok fekszenek neki, de a hegyekben azért lehetnek gondjai.

Akik még odaérhetnek:
Stefano Garzelli (Acqua e Sapone): A tavalyi Giro hegyikirályának és 2000-es összetett győztesének is lehet keresni valója, tavasszal megnyerte a Tirreno-Adriaticót. Az időfutam nem erőssége.

Damiano Cunego (Lampre): Cunego 2004-es Giro-győzelme óta semmit nem mutatott a háromhetes körversenyeken, az elmúlt években inkább az egynaposokon villogott. Idén tavasszal jól mentek neki a klasszikusok, nem lehet teljesen leírni. Az utolsó versenyén induló kétszeres Giro-győztes Gilberto Simoni segíti majd.

Bradley Wiggins (Team Sky):Ha nem a Tour de France-ra készülne, akkor az egyik fő esélyes lehetne Wiggins, de a brit kerekes leszögezte, nem akarja teljesen kifárasztani magát a Tour előtt. A nyitószakasz és a csapatidőfutam megnyerése a fő célja, és persze a formába lendülés.

David Millar (Garmin) ugyan összetett győzelemre nem esélyes, de a nyitószakaszon és a csapatidőfutamon Wigginshez hasonlóan nyerni akar.

A dopping árnyékában

Alekszandre Vinokurov és Ivan Basso kétéves eltiltás tér vissza Pro Tour-csapatokba, a legjobbak közé. Régóta kérdés, mennyire tesz jót a sportág hitelességének, hogy egyszer már lebukott kerekesek eltiltásuk után visszatérhetnek, de azt nehéz lenne vitatni, hogy szükség van olyan klasszisokra, mint Vinokurov vagy Basso.

Basso eltiltása előtt az egyik legtehetségesebb háromhetes versenyző volt, másfél évvel ezelőtt tért vissza, azóta nincs győzelme, bár a kihagyásához képest a tavalyi Girón és a Vueltán sem ment rosszul, negyedik volt összetettben. "Győzni megyek vissza a Giróra, hogy az eredményeimmel véget vessek megbélyegzésemnek, elegem van abból, hogy állandóan bizonyítanom kell" - mondta Ivan Basso. A sajtótájékoztatón ugyan Basso hozzátette, egyelőre nincs olyan formában, mint tervezte, de küzdeni fog a győzelemért. A nyomás nagy lesz rajta, az olaszoknak itt volna az ideje valami nagyot alkotni az elmúlt időszak doppingbotrányai után. Legutóbb a tavalyi Giro-második Franco Pellizzotti (Basso csapattársa) került gyanúba, nem is lesz ott a rajtnál.

Vinokurovnak is van mit bizonyítania, bár a 2007-es Touron vérdoppinggal lebukott kazah bringás már megmutatta idén, hogy 36 évesen, két év kihagyás után sem szabad leírni őt: megnyerte a Giro del Trentinót és a tavasz utolsó egynapos klasszikusát,a Liege-Bastogne-Liege-t. Volt, aki kifütyülte,és az újságírók közül is többen megkérdőjelezték sikerét , de Vinokurov elszánt és állítja, most tiszta, a kemény munkának köszönheti idei eredményeit. Vinokurov, aki saját csapatába, az Astanaba tért vissza tavaly nyáron a Touron majd Alberto Contador fő segítője lesz, de a Girón, amelyen pályafutása során először vesz részt a saját sikeréért fog hajtani. "Ez a verseny ismeretlen nekem. Jó formában vagyok, de mindig csak a soron következő napra akarok koncentrálni, mindenféle nyomás nélkül" - mondta Vinokurov az amszterdami sajtótájékoztatón. Van esélye, hogy 2006-os Vuelta után ismét háromhetes körversenyt nyerjen.

Brutális utolsó hét

Kilencedik alkalommal indul külföldről a Giro, ezúttal Amszterdamból, amely mindhárom hollandiai szakasz indulóvárosa is egyben. Május 12-én halad majd a 198 fős mezőny először Olaszország területén, érdekesség, hogy az 5. szakasz érinteni fogja Fausto Coppi szülőhelyét. A verseny 3416 km megtétele után Veronában, egy 15 km-es egyéni időfutammal ér véget május 30-án.

A szervezők tettek róla, hogy az utolsó pillanatig izgalmas legyen a verseny. A hat hegyibefutós szakasz közül öt az utolsó héten lesz, közte egy kegyetlen hegyi időfutammal a Plan de Corones-en és az idei Giro legmagasabb hegyét (Cima Coppi), a 2618 méter magas Passo di Gaviát is magában foglaló öt emelkedős királyetappal az utolsó előtti napon.
A legendásnak számító hegyek közül megmásszák még a legmeredekebb részein 22%-os Zoncolant (15. szakasz), és a 19 km-es Monte Grappát (14. szakasz) is.

Contador a helyenként 24%-os Plan de Corones-en 2008-ban

Az összetetett verseny szempontjából azért az utolsó hét előtt is lesznek fontos etapok. A 3. etapon, még Hollandiában, az esetleges oldalszél miatt kell nagyon odafigyelniük az esélyeseknek. A 4. szakaszon a 32,5 km-es csapatidőfutamon össze lehet már szedni jelentősebb hátrányokat, a 8., első hegyibefutós szakaszon pedig kiderülhet, ki milyen formában van. De tény, az igazi küzdelem várhatóan május 23-án, a 15. szakasztól fog kezdődni.

Az indulók listája itt olvasható.

A Bringablogban minden nap beszámolunk majd a Giro d'Italia aktuális szakaszairól eredményekkel, érdekességekkel, esélylatolgatásokkal. Ha van olyan olvasónk, aki a helyszínen követi a versenyt és szívesen megosztaná élményeit, képanyagait a blogon, írjon nekünk a sport@mail.index.hu címre.

A 2010-es Giro útvonala
(Forrás: gazzetta.it)

A 93. Giro d'Itália menetrendje

május  8.:  1. szakasz, Amszterdam, 8,4 km, egyéni időfutam
május  9.:  2. szakasz, Amszterdam-Utrecht, 209 km
május 10.:  3. szakasz, Amszterdam-Middelburg, 209 km  
május 11.:  szünnap
május 12.:  4. szakasz, Savigliano-Cuneo, 32,5 km, csapat időfutam  
május 13.:  5. szakasz, Novara-Novi Ligure, 168 km
május 14.:  6. szakasz, Fidenza-Carrara, 166 km
május 15.:  7. szakasz, Carrara-Montalcino, 215 km
május 16.:  8. szakasz, Chianciano Terme-Terminillo, 184 km, hegyi befutó
május 17.:  9. szakasz, Frosinone-Cava de Tirreni, 188 km
május 18.: 10. szakasz, Avellino-Bitonto, 220 km
május 19.: 11. szakasz, Lucera-L,Aquila, 256 km
május 20.: 12. szakasz, Citta Sant,Angelo-Porto Recanati, 191 km
május 21.: 13. szakasz, Porto Recanati-Cesenatico, 222 km
május 22.: 14. szakasz, Ferrara-Asolo, 201 km
május 23.: 15. szakasz, Mestre-Zoncolan, 161 km, hegyi befutó
május 24.: szünnap
május 25.: 16. szakasz, San Vigilio di Marebbe-Plan de Corones , 12,9 km, hegyi időfutam
május 26.: 17. szakasz, Brunico-Pejo Terme , 173 km, hegyi befutó
május 27.: 18. szakasz, Levico Terme-Brescia, 151 km
május 28.: 19. szakasz, Brescia-Aprica, 195 km, hegyi befutó
május 29.: 20. szakasz, Bormio-Passo del Tonale, 178 km, hegyi befutó
május 30.: 21. szakasz, Verona, 15,3 km, egyéni időfutam