Ivan Basso: A Giro megvan, jöhet a Tour

2010.06.01. 23:21

Ivan Basso visszatalált régi önmagához. Kétéves eltiltása után az olasz először mutatta meg, nem lehet leírni, és ez pályafutása második Giro-győzelmét érte. Igaz, ehhez kellett az is, hogy a mezőny legerősebb csapata álljon mögötte, köztük a jövő egyik nagy ígéretével, az összetett harmadik helyen végzett Vincenzo Nibalival. Kiszámíthatatlan versenyt hozott az idei Giro, Evansnek, Sastrénak és Vinokurovnak nem jött össze, Simoni elbúcsúzott. Basso ott lesz a Tour de France-on is, és kész felvenni a versenyt Alberto Contadorral.

Basso tényleg visszatért

"Az biztos, hogy ez a győzelem valami újnak a kezdete. 33 éves leszek idén, azt hiszem, még mindig lehet esélyem a háromhetes körversenyeken. Most minden összejött, nagyon boldog vagyok. Szükségem lesz néhány napra, hogy felfogjam, mit vittem véghez"  - nyilatkozta Ivan Basso, aki 2006 után másodszor nyerte meg az olasz körversenyt.

Basso akkor pályafutása csúcsán volt, a 2005-ös Tour de France-on a hetedik győzelmét begyűjtő Lance Armstrong mögött második lett, ő volt az egyetlen, aki a hegyi szakaszokon tartani tudta a lépést az amerikai klasszissal. És bár az időfutam nem volt - és még most sem - az erőssége, minden esélye és képessége meg volt rá, hogy egy nap Tourt nyerjen.

De egy hónappal 2006-os Giro-győzelme után összedőlni látszott minden, Bassóról is kiderült, hogy köze van a hírhedt Puerto-ügyhöz, nem engedték elindulni a júliusi Touron. Konkrét bizonyítékok hiányában ugyan 2006 őszén felmentették, de fél évvel később Basso bevallotta, hogy "doppingolásra készült", két évre eltiltották.

2008 novemberében tért vissza, és bár tavaly dobogóközelben végzett a Girón és a Vueltán is, messze volt attól az Ivan Bassótól, aki 2004-ben és 2005-ben versenyben volt Armstronggal. A mostani Giróra is elszántan, de kiugró eredmények nélkül készült, saját bevallása szerint messze volt csúcsformájától a rajtnál.

Őrült három hét volt

"Nagyon szenvedtem ezen a Girón. Nagyszerű verseny volt, szerintem élvezték a szurkolók. Az elejétől kezdve nagyon agresszív volt mindenki, szinte mindegyik szakaszon 50 km/h-s átlagot mentünk az első órában" - válaszolta Basso a kérdésre, mennyire volt nehéz megnyerni a versenyt.

Simoni utolsó Girója volt

Gilberto Simoni (Lampre) már korábban bejelentette, hogy az idei lesz az utolsó Giro d'Italiája, nyáron befejezi pályafutását. A 38 éves olasz klasszis kétszer nyert Girót (2001, 2003), 17 év után hagyja abba a profi kerékpározást. Saját bevallása szerint nem egészen úgy sikerült utolsó Girója, ahogy szerette volna, de örül, hogy túl van rajta, elérkezett az idő, hogy visszavonuljon. Az utolsó előtti szakaszon még megpróbálkozott egy szökéssel, és bár nem ért haza, az utolsó emelkedőn tekerve meghatódottan nyilatkozott.

Valóban, a vártnál jóval izgalmasabban alakult a Giro, a bukások, az extrém időjárási viszonyok rendesen beleszóltak az összetett verseny alakulásába, nem beszélve a l'aquilai szakaszról (11.), amely a feje a tetejére állította a Girót. A harmadik hétre helyükre kerültek dolgok, és összességében elmondható, a legerősebb csapat legerősebb versenyzője vitte haza a rózsaszín trikót.

Basso csapata, a Liquigas kiváló munkát végzett, de ezen a versenyen is kiderült: aki összetettet akar nyerni, egyetlen szakaszt sem vehet félvállról. Basso győzelme kishíján elúszott azon, hogy a 11. szakaszon nem vettek komolyan egy szökést, amely 12 perc előnnyel haza is ért.

David Arroyo ennek a szökésnek köszönheti, hogy élete legjobb eredményeként második lett összetettben, és Basso bevallotta: nem volt biztos abban, hogy ledolgozható lesz majd kilenc és fél perc hátránya Arroyóval szemben. A 2006-os Tour de France-on történt  utoljára hasonló eset, akkor Pereiro Sio úgy nyerhetett - Landis kizárása után - Tour de France-t, hogy a 13. szakaszon félórás előnnyel ért célba a mezőnyhöz képest.

De Bassót az utolsó hét hegyi szakaszain nem lehetett megállítani, a 15., hegyibefutós szakaszt megnyerte, négy nappal később második lett, ekkor vette át a rózsaszín trikót. Az utolsó előtti öt emelkedős szakaszon ügyesen tartotta csapatával kontroll alatt a versenyt, így a veronai záró időfutamon már igazából csak arra kellett figyelnie, hogy ne essen el.

Cadel Evans mindent megtett a sikerért, volt szakaszgyőzelme, de az apricai befutón, amikor Basso átvette a vezetést, három perc hátrányt szedett össze, és végül a dobogóról is lemaradt, 5. lett. Evans győzni jött a Giróra, érthetően csalódott volt, de az esélyesek közül neki volt a leggyengébb csapata, így pedig nagyon nehéz nyerni.

Az összetettben harmadik helyen végzett Vincenzo Nibaliról fogunk még hallani, a 25 éves olasz bringás sokat tett csapattársa győzelméért, nem véletlenül mondta róla Basso, hogy egy napon ő is Girót fog nyerni.

Basso kontra Contador

"Még nem sokat gondolkodtam a Touron. Azt tudom, hogy Rotterdamból indul és Párizsban lesz vége, de ennyi. Nem tudom, hogy mire leszek képes Contador ellen, de hiszem, hogy alázattal képes lehetek valami nagyot alkotni" - mondta lelkesen Basso.

Kettőjük csatája mindenképp érdekesnek ígérkezik, hiszen úgy igazán még sosem csapotak össze. Ennek oka, hogy Contador éppen Basso eltiltása alatt vált klasszis versenyzővé, 2007-ben nyerte első Tourját. Azóta háromhetes körversenyen nem találkoztak, 2006 előtt pedig a Bassónál öt évvel fiatalabb Contador nem számított még esélyesnek a nagy körversenyeken.

2007-ben egyébként néhány hónapig csapattársak is voltak a Discovery Channelnél, de Basso eltiltása közbeszólt.

Az év következő háromhetes körversenye, a Tour de France július 3-án indul Rotterdamból.

A 93. Giro d'Itália végeredménye

Az összetett végeredménye:
1. Ivan Basso, Liquigas-Doimo      87:44:01       
2. David Arroyo Duran, Caisse d'Epargne    1:51mp hátrány    
3. Vincenzo Nibali,  Liquigas-Doimo    2:37mp     
4. Michele Scarponi, Androni Giocattoli     2:50mp     
5. Cadel Evans, BMC Racing Team    3:27mp     
6 . Alekszandre Vinokourov, Astana 7:06mp     
7. Richie Porte,Team Saxo Bank   7:22mp     
8. Carlos Sastre Candil, Cervelo Test Team    9:39 mp    
9. Marco Pinotti, Team HTC - Columbia   14:20mp     
10. Robert Kiserlovski,Liquigas-Doimo    14:51mp

Az elmúlt 10 év Giro-győztesei:
2001: Gilberto Simoni (olasz)
2002: Paolo Savoldelli (olasz)
2003: Simoni (olasz)    
2004: Damiano Cunego (olasz)    
2005: Savoldelli
2006: Ivan Basso (olasz)        
2007: Danilo Di Luca (olasz)
2008: Alberto Contador (spanyol)
2009: Gyenyisz Mencsov (orosz)
2010: Basso