Doppinggal bukott a Tour-nyertes Contador

2010.09.30. 08:19

Tiltott szert találtak a háromszoros Tour de France-győztes Alberto Contador kerékpáros szervezetében, a Nemzetközi Kerékpáros Szövetség (UCI) azonnal felfüggesztette a spanyol sztár versenyzői engedélyét.  

TRDV805626

A Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség (WADA) által akkreditált kölni laboratórium szerint kis mennyiségű klenbuterolt (légúti szűkület elhárítására adható hörgőtágító) mutattak ki az idei Tour július 21-i szakasza után levett vizeletében.

Contador menedzsmentje közleményt adott ki, ők jelentették be, hogy pozitív mintát adott a biciklis: "Albertóval augusztus 24-én tudatta az UCI a hírt, az egyetlen lehetséges magyarázat az ételszennyeződés".

A klasszis szervezetében igen minimális, 50 pikogrammos mennyiségben bukkantak az anyagra, ami 0,000 000 000 05 gramm/ml. Az ellenőrzésnek a mennyiség 400-szorosát kell kimutatnia alapesetben, azt szokták doppingolásnak nevezni.

A B-próba megerősítette az A-t, de az UCI szerint sem egyértelmű az eset, a szervezet közölte, együttműködik a WADA-val, tudományos kutatásba kezd, hogy a megfelelő következtetést vonhassa le, és helyes határozatot hozhasson az ügy végén. Kiemelték, a vizsgálat hosszú időt vehet igénybe, a versenyző lehetséges eltiltásának időtartamát nem is említik, azt sem, hogy egyáltalán eltiltják-e.

Contador nem csak az idei, hanem a tavalyi és a 2007-es francia körversenyt is megnyerte, 2008-ban a Giro d'Italián és a Vueltán is győzött, ő a világ legjobb kerékpárosa.

Csütörtök délben sajtótájékoztatót tart Madrid mellett, ott beszél bővebben a történtekről.