Sült hús miatt bukott meg Contador

2010.09.30. 14:34

A Nemzetközi Kerékpáros Szövetség (UCI) azonnal felfüggesztette a háromszoros Tour de France győztes Contador versenyzői engedélyét, miután tiltott szert találtak a vizeletében. A spanyol versenyző sajtótájékoztatót tartott, biztos benne, hogy fertőzött, szennyezett étellel került szervezetébe a tiltott szer.

"Ilyen kis mennyiséget (0,000 000 000 05 gramm/ml) csak négy laboratórium képes kimutatni az egész világon. Augusztus 24-én kaptam meg az eredményeket, augusztus 26-án az UCI orvosai meghallgattak, elmondtam, mi történt. Megerősítették nekem, ez csak szennyeződés lehet" - nyilatkozta csütörtök délben Contador.

Elmesélte, július 20-án fogyaszthatta el az a sült húst, ami a bajt okozta. A hoteljükben panaszkodtak az ellátásra, ezért a szakácsuk megkérte az egyik Spanyolországból érkező csapattagot, hozzon húst otthonról. Út közben vett is, elkészítették, Contador és istállója, az Astana négy másik tagja evett belőle.

Másnap a spanyolt és Vinokurovot ellenőrizték, aki viszont nem evett a húsból, és negatív mintát adott. A másik négy versenyzőből egyet sem vizsgáltak.

Contador képviselője, Jacinto Vidarte hozzátette, sok szakértővel egyeztettek, akik egybehangzóan állítják, hogy mivel Contador összes többi eredménye negatív, ezért csak a fertőzött étellel kerülhetett szervezetébe a tiltott anyag, nem pedig ürülési folyamat eredménye a csekély klenbuterol.

"Lefolytattuk a csapat belső vizsgálatát, azt mondhatom, nem doppingszerrel került a klenbuterol a szervezetembe. A Touron folyamatosan ellenőriztek, előtte minden tesztem negatív volt. A továbbiakban is mindenben a hatóságok és az UCI rendelkezésére állok" - állítja Contador.

Arról, hogy a nemzetközi szövetség felfüggesztette a rajtengedélyét, annyit mondott, hibás döntés: "Nem fogadok el semmilyen büntetést, nem aggódom, hogy elveszik a Tour-győzelmem. Tudom, mi történt, az eset előtti és utáni doppingeredményeim engem igazolnak. Ezzel védekezem, és ez az igazság".

A spanyol esetleges eltiltását nem is említi az UCI, további tudományos vizsgálatoknak kell kideríteniük, hogy a sok és gyakori ellenőrzés mellett miként lehet a rendkívül kevés klenbuterol - a doppingolást jelentő mennyiség 400-ad része - jelen a versenyzőnél, tényleges doppingolásról van-e szó, vagy valóban étel eredményezte a pozitív mintát.

Nem lehet tudni, hogy Contadort megfosztják-e idei Tour-győzelmétől, ilyen csak egyszer fordult elő, 2006-ban Floyd Landisszel.

Doppingolt a Vuelta 2. helyezettje

Fennakadt a doppingvizsgálaton Ezequiel Mosquera spanyol kerékpáros, a szeptember 19-én zárult Vuelta a Espana második helyezettje. A nemzetközi szövetség (UCI) csütörtökön, az ausztráliai országúti világbajnokság helyszínén jelentette be, hogy a Xacobeo csapat legjobbja, valamint klubtársa, David Garcia bukott le az idei Vueltán. Mindkettőjük esetében a vérképzést serkentő hidroxietil-keményítőt találtak a szeptember 16-i szakasz után levett vizeletmintában. A második, B próbát Mosquera és Garcia is kérheti.