Contador: Itt vagyok, már ez győzelem

2011.02.21. 10:38

Alberto Contador a júliusi Tour de France zárószakasza óta nem indult hivatalos versenyen.A múlt héten felmentették a doppingvádak alól, egy nappal később már ott volt a portugál Volta ao Algarve körverseny rajtjánál. Címvédőként indult, negyedik lett. Nem bánkódik, már azt győzelemként értékeli, hogy versenyezhetett .

A Touron pozitív doppingmintát adó Alberto Contadort hosszú huzavona után felmentette a Spanyol Kerékpáros Szövetség, eltiltás helyett már versenyezhetett is. Még nem tudták, mi lesz az ítélet, de csapata, a Saxo-Bank Sungard már előzetesen benevezte a portugál körversenyre.

Contador a doppingügy alatt sem állt le az edzésekkel, bár úgy nyilatkozott,idegileg megviselték a történtek, és nem lesz olyan jó formában a szezon elején, mint a korábbi években.

A címvédéshez azonban így is közel volt, a verseny legnehezebb, 196 kilométeres szakaszán a második helyre jött fel összetettben. A 2,7 kilométeres emelkedővel záruló szakaszon harmadiknak jött be, és csupán hat másodpercre volt Cummingstól.

A verseny ötödik, zárószakaszán azonban visszaesett. A 17,2 kilométeres az egyéni időfutamban gyengélkedett, 45 másodpercet kapott a győztes Tony Martintól, és csak 15. lett a futamban. De Van Garderen és Westra is megverte, így összetettben a negyedik helyre csúszott vissza.

A spanyol a célbaérkezés után nem sajnálkozott az eredményen: “Az időfutam még nem igazán ment, de hogy itt vagyok, az is egy győzelem. Azt gondolom, jó teljesítményt nyújtottam ahhoz képest, hogy ez volt az első versenyem. Olvastam egy újságban, hogy már 205 napja nem versenyeztem, ez azért tényleg elég sok.”

Ugyan Contador doppingügye még nem zárult le, hónapokon belül a nemzetközi Sportdöntőbíróságon folytatódhat, de ő a következő versenyekre koncentrál, azt azonban érzi, a figyelem középpontjában áll: “Úgy jöttem ide, hogy nincs mit vesztenem. A korábbi években mindig nagy volt rajtam a nyomás, hogy győznöm kell. Ez az év egy kicsit más, nem tudtam sokat készülni, de ez jobb edzésmunkát is hozhat majd. Általában a szezon elején mindig túl erős vagyok, és utána visszaesem. Idén azonban nyugodtabban mehetek.”

Contador Mallorcára utazik edzőtáborozni, következő versenye a március negyedikén rajtoló háromnapos Vuelta a Murcia lesz, májusban pedig a Giro d' Italián is indulni akar.