A marhákkal volt a baj, nem Contadorral

2011.02.26. 01:01

Ha a marhákat is olyan rendszerességgel vizsgálnák, mint a doppingellenőrök a kerékpárosokat, Alberto Contador ügye körül sem maradtak volna kétségek. Ügyvédje elmondta, milyen bizonyítékok alapján mentették fel a bringást.
  

A spanyol a tavalyi Tour de France második pihenőnapján produkált pozitív doppingmintát. A - minimális mennyiségben kimutatott - klenbuterol csökkenti a testzsír arányát, és segít az izomépítésben. A szert azonban nemcsak doppingolásra használják, a tenyésztők is etetik vele az állatokat, illegálisan, mert az Európai Unióban betiltották az ilyen célú felhasználást.

Contador is arra hivatkozott, a klenbuterol csak egy marhasült elfogyasztásával kerülhetett a szervezetébe. A húst egy spanyol kerékpáros-szervező, Jose Luis Lopez Cerron vette az Asztana főszakácsának kérésére, mert az gyenge minőségűnek találta a szálláshely konyháján talált húst. Contador mindvégig kitartott állítása mellett, habár igazát csak közvetve sikerült bizonyítani. A doppingellenőrök ugyanis megvizsgálták azt a húsforgalmazót, akitől származott a marhahús, ám klenbuterolnak nyomát sem találták.

000 Par6093286

Andy Ramos, Contador ügyvédje szerint azonban így sem zárható ki, hogy a kerékpáros szennyezett húst evett, a klenbuterol sokkal nagyobb mennyiségben lehet jelen a húsban, mint azt bárki is gondolná: “Bizonyítottuk, hogy az Európában marhákon végzett klenbuteroltesztek nem csalhatatlanok. Az Európai Unió 1996-os 96/23/CE normája is csak azt mondja, hogy a marhák 0,25 százalékán kell klenbuterol tesztet végezni. Tehát 99,75 százalékán nem.”

Ramos szerint az is őket erősíti, hogy a húskereskedő testvérét néhány évvel korábban megbüntették, mert klenbuterolt találtak az árujában.

A Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség (WADA) szabályai szerint a sportoló felelős azért, ha doppingot találnak nála, bárhogy is került az a szervezetébe. Az ügyvéd szerint ez nem olyan egyszerű: “El kellene olvasniuk az egész szabályzatot, nemcsak ezt az egy cikkelyt, akkor rájönnének arra, hogy igenis vannak kivételek a szabály alól.”

A védelemben a Nemzetközi Kerékpáros Szövetség (UCI) szabályzatának 296-os pontjára hivatkoztak, amely szerint nem tekinthető vétkesnek a kerékpáros, ha minden óvatossága ellenére jutott a szervezetébe a doppingszer. Ramos szerint életszerűtlen lett volna az, ha mobil laboratóriummal járnak mindenhová, és minden falat ételből mintát vesznek evés előtt, így Contador tényleg a szennyezett hús ártatlan áldozatának tekinthető.

A felmentő ítélet igazolta is őket, a Spanyol Kerékpáros Szövetség elfogadta a jóindulattal is csak feltételezéseken alapuló érveket.

A WADA-nak és UCI-nak ez az érvelés nem biztos, hogy elég lesz, így valószínűleg fellebeznek a nemzetközi Sportdöntőbíróságon.