Boonen 100. győzelmét szerezte a Paris-Nice-on

2012.03.06. 14:36

A Párizs-Nizza második szakaszát, kedden a belga Tom Boonen nyerte, akinek ez volt karrierje 100. profi győzelme. A belga kerékpáros 2005-ben világbajnokságot nyert, és már háromszor volt  első helyen az egyik legnehezebb klasszikus versenyen, a Paris-Roubaix-én. A Tour de France-on is szerzett már 6 szakaszgyőzelmet, 2007-ben pedig elnyerte a legjobb sprinternek járó zöld trikót.

A könnyűnek ígérkező, sima szakaszon az oldalszél komolyan megnehezítette a kerékpárosok dolgát, aminek köszönhetően egy 21 fős csoport elszökött a mezőnytől, és végül több mint két perces előnnyel célba ért. A vasárnapi prológ győztesének, a svéd Gustav Larssonnak csupán a mezőnnyel sikerült beérnie, így összetettben a brit Bradley Wiggins vette át a vezetést. A nyolc napos körverseny a Vierzon és Lac de Vassiviére közti 194 kilométeres etappal folytatódik.

"Sohasem érdekeltek a statisztikák, de most mégis nagyon örülök, nem sok versenyző jut el eddig. Az összetett is nagyon fontos volt nekünk, Leipheimer és Chavanel előre is lépett, nagyon motiváltan várjuk a következő szakaszokat.  Nagyon kemény verseny volt, mindenkinek érdeke volt az összetett miatt mennie. Hideg és szeles szakasz volt, aztán a végén még az eső is esett, alig éreztem a kezeimet." - számolt be Boonen.

A Párizs-Nizza 2. szakaszának eredménye:

1. Tom Boonen (belga, Omega Pharma - Quick Step)
2. Jose Joaquin Rojas Gil (spanyol, Movistar Team)
3. John Degenkolb (német, Project 1T4i)
4. Sep Vanmarcke (belga, Garmin-Barracuda)
5. Francesco Gavazzi (olasz, Astana Pro Team)

Az összetett verseny állása:

1. Bradley Wiggins (brit, Sky Procycling)
2. Levi Leipheimer (amerikai, Omega Pharma - Quick Step) +0.06
3. Tom Boonen (belga, Omega Pharma - Quick Step) + 0.07
4. Tejay Van Garderen (amerikai, BMC Racing Team) +0.11
5. Sylvain Chavanel (francia, Omega Pharma - Quick Step +0.14