Buldogként ragaszkodik a trikóhoz Hesjedal

2012.05.19. 18:21

Ryder Hesjedal az utolsó három kilométert nagyon megnyomva visszavette Joaquim Rodrigueztől a rózsaszín trikót a Giro d' Italia első alpesi szakaszán. A hegyibefutót szökésből Andrey Amador nyerte.

Eddig csak afféle bemelegítés volt a megelőző 13 szakasz, de szombaton az Alpokban elkezdődött az igazi küzdelem a rózsaszín trikóért. A 205 kilométeres szakaszon két komoly hegyen át vitt az út, az 1640 méteres Col de Joux-ra 22 kilométeres emelkedő, a záró Cervinia még ennél is magasabb és nehezebb volt, a 2001 méteres csúcsra 26 kilométernyi kaptatón kellett mászni a versenyzőknek a kellemetlen, ködös, esős időben.

Némi meglepetésre a szakasz elején senki nem próbálkozott szökéssel, már 70 kilométer is eltelt, mire összeállt egy csoport: Kaisen, Barta, Amador, Oliveira, Montaguti, Maes, De Marchi, De Negri lépett meg. A 140 kilométernél kezdődő Col De Joux-ra már közel tízperces előnnyel kezdték meg a mászást. Barta egyedül próbálkozott, míg a mezőnyből Cunego fogott üldözésbe. A csúcshoz közel a tavaly két szakaszt is nyert, José Rujano Guillen is elszakadt a főmezőnytől, könnyedén, nagy iramban érkezett a csúcsra. Később azonban visszaolvadt a mezőnybe.

A csúcsra Amador ért másodiknak, majd őrült száguldásba kezdett, sokat kockáztatva az esőtől csúszós lejtőn, de leelőzte Bartát, és egyedül kezdte meg a második hegyet. A hegymászás azonban már nem ment neki olyan jól. De Marchi majd később Barta is csatlakozott hozzá. A trió teljesen elmerevedett, rohamosan fogyott az előnyük. A bolyt a Basso csapata, a Liquigas irányította, gyors tempójukkal szétszakították a mezőnyt.

Négy kilométernél már Basso volt elől, szorosan mögötte a favoritok. Háromnál a rózsaszín trikós, Rodriguez mögött 17 másodperccel álló Hesjedal indított támadást, az emelkedőn kemény áttélt hajtva szakadt el. A többiek nem reagáltak rá azonnal, Rodriguez pár száz méterrel később indulva próbált felzárkózni rá, de a kanadai elszánta magát, tudta tartani saját őrült tempóját az emelkedőn.

A sprintben a szökevények közül Amador lehajrázta Bartát, harmadikként De Marchi érkezett. Hesjedal negyedik lett, 26 másodpercet verve legfőbb riválisaira. Rodriguez összetettben kilenc, a harmadik Tiralongo 41 másodperccel áll mögött.

A rózsaszín trikót idén másodjára is megnyerő, először a hetedik szakasz után viselhette három napon át, kanadainak vasárnap van esélye az élen maradnia. Négy kategorizált hegy lesz az etapon, de rövidebbek a mászások, ellenfelei legtöbbje egypercnyire van mögötte, csak Rodriguez tudná meglepni egy nagy hajrával.

Eredmények

14. szakasz, Cherasco-Cervinia 205 km
1. Andrey Amador (CRc) Movistar Team 5:33:36
2. Jan Barta (Cze) Team NetApp
3. Alessandro De Marchi (Ita) Androni Giocattoli + 00:02
4. Ryder Hesjedal (Can) Garmin - Barracuda + 00:20
5. Paolo Tiralongo (Ita) Astana Pro Team + 00:46
6. Rigoberto Uran Uran (Col) Sky Procycling
7. Joaquim Rodriguez (Spa) Katyusa Team
8. Thomas De Gendt (Bel) Vacansoleil-DCM Pro Cycling Team
9. Michele Scarponi (Ita) Lampre - ISD
10. John Gadret (Fra) AG2R La Mondiale

Összetett:
1. Ryder Hesjedal (Can) Garmin - Barracuda 59:55:28
2. Joaquim Rodriguez Oliver (Spa) Katyuha Team + 00:09
3. Paolo Tiralongo (Ita) Astana Pro Team + 00:41
4. Sandy Casar (Fra) FDJ-Big Mat + 1:05
5. Ivan Basso (Ita) Liquigas-Cannondale + 1:06
6. Roman Kreuziger (Cze) Astana Pro Team + 1:07
7. Benat Intxausti Elorriaga (Spa) Movistar Team
8. Rigoberto Uran Uran (Col) Sky Procycling + 1:19
9. Michele Scarponi (Ita) Lampre + 01:20
10. Domenico Pozzovivo (Ita) Colnago + 01:21