Napszúrással 1000 kilométernél tart Szőnyi

2012.06.15. 23:41

Két napja tart a Race Across America (RAAM) ultratávú kerékpárverseny. A két magyar induló már ezer kilométer felett jár. Továbbra is nagy a hőség, és pénteken kétezer méter feletti hegyeken is tekertek.

Nagyjából a 3000 mérföld egyötödét tudta le az első két nap Járvás Tamás és Szőnyi Ferenc. Csütörtökön 40-50 fokot is mértek a sivatagban, míg éjszaka a hegyekben öt fokra is lehűlt a levegő. Kicsit lassult is Szőnyi tempója, a szervezetét megviselte a hőingadozás.

A forróságban Szőnyi kisebb napszúrást kapott, egy hosszabb pihenővel próbált úrrá lenni rajta, tudtuk meg kísérőjétől, Pájtli Pétertől. A pihenés után újra jó iramban haladt. A meleg és a napszúrás miatt kisebb emésztési gondjai lettek, ételt is csak keveset tudott magához venni.

A múlt éjjel nehéz terepen haladt a RAAM, a Sziklás-hegységben 2400 méter magasan lévő hágón is átküzdötték magukat a versenyzők. Szőnyi nem pihent túl sokat, eddig két órát aludt. „Az se teljes alvás volt, inkább csak forgolódott" - írta Pájtli.

Járvás Tamás is küzdelmes szakaszt él át, írják kisérői blogjukon, szendvicseket az ő gyomra sem vesz be könnyen, és neki sem ment igazán az alvás, de jelenleg a tervezett iramában halad.

Most is melegben tekernek a bringások, de Szőnyit igyekeznek minél jobban hűteni, hogy ne veszítsen a sebességéből. A RAAM-nak ez a legnehezebb szakasza a terepviszonyokat tekintve, körülbelül 1100 mérföld megtétele után hagyják el a Sziklás-hegységet, de 3000 méter magas csúcsot is meg kell majd mászniuk.

A verseny honlapja alapján (magyar idő szerint péntek este 11-kor) Járvás már áthaladt a 679,8  mérföldnél (1094 kilométer) található ellenőrző ponton, ideje 1 nap 23 óra 56 perc. Szőnyinek ugyanekkor a 10-es ponton volt mért eredménye, 608 mérföldet (979 km) 1 nap 22 óra 46 perc alatt teljesített. Járvás a 9., Szőnyi a 11. helyen áll a RAAM-on.

Elöl a svájci Reto Schoh diktál őrült tempót, két nap alatt 858 mérföldet (1381 km) tekert. A tavalyi győztes Christoph Strasser 70 kilométerrel van mögötte.