Cancellara a sárga trikós, Wiggins előnyben

2012.06.30. 18:20

Fabian Cancellara nyerte a 99. Tour de France prológját Liége-ben, a második a verseny egyik favoritja, Bradley Wiggins lett, tíz másodpercet vert a címvédő Cadel Evans-re.

Belgiumban, Liége-ben 6,4 kilométeres időfutammal kezdődött az idei Tour, csak az volt a kérdés volt, hogy a hosszabb távokon gyorsabb specialisták nyernek, vagy esetleg egy sprinter is az élre kerülhet kihasználva a technikás, sok kanyaros pályát. Végül az előbbi jött be.

Az első nagy időt a 68.-ként rajtolt ausztrál Brett Lancester hajtotta, 7:24-gyel. Nem sokáig állt az élen, a sprinterként is tehetséges Edvald Boasson Hagen, századokkal megelőzte. Sokáig állt az élen, bár féltávnál az egynaposokon jó Phillipe Gilbert egy másodperccel jobb időt hajtott nála. Tony Martin három másodperccel állt jobban, de defekt miatt kerékpárt kellett cserélni, és elvesztegette a másodperceket, végül a 45. lett.

A meglepetés Syvlian Chavenel szolgáltatta, a francia már a féltávnál átvette a vezetést, majd a célban is neki volt a legjobb ideje (7:20). Van Garderen is nagyott hajtott, 7:23-mal jött be Chavanel mögé.

Az utolsó 20 között startolt több favorit is, Gyenisz Mencsov 7:26-tal a nyolcadik lett. Nem sokkal után indult Bradley Wiggins, aki megmutatta nagyon jó formában van. Lassabban kezdett, hat másodperccel még elmaradt Chavaneltől három kilométernél, de megnyomta a második felét, és két tizeddel átvette a vezetést.

Utolsó előttiként indult a háromszoros időfutambajnok Cancellara, aki már négyszer nyert prológot is a Touron. Féltávnál már ő vezetett, de még tudott gyorsítani, és 7:13-mal győzött. Az utolsóként startoló Evans még tartotta Wigginst az elején, de a végére tíz másodpercet kapott tőle, 7:30 lett az ideje.

A prológgal Wiggins került lépéselőnybe, de ennyit akár egy hegyi szakaszon is veszíthet majd. A már említett Mencsov mellett a favoritok  közül Nibali és Hesjedal is jó időfutamot ment, Schleck viszont fél percnél is többet kapott.

Vasárnap még Belgiumban teker a mezőny a Liége-Bastogne-Liége-ről is ismert ardenneki tájon. A szakasz kedvezhet is egy egynapos menőnek, a célhoz vezető 2,4 kilométer 5 százalékos emelkedő. Minden bizonnyal a hazai pályán versenyző Phillipe Gilbert is rámegy a szakaszgyőzelemre. Az emelkedő alkalmat adhat arra is, hogy már most néhány másodpercet faragjanak a hátrányukon a top10-esek.

Eredmények: (a prológ és az összetett állása)

1. Fabian Cancellara (Swi) RadioShack-Nissan     0:07:13      
2. Bradley Wiggins (GBr) Sky Procycling     0:00:07      
3. Sylvain Chavanel (Fra) Omega Pharma           
4. Tejay van Garderen (USA) BMC Racing Team     0:00:10      
5. Edvald Boasson Hagen (Nor) Sky Procycling     0:00:11      
6. Brett Lancaster (Aus) Orica GreenEdge Cycling Team            
7. Patrick Gretsch (Ger) Argos - Shimano     0:00:12      
8. Gyenisz Mencsov (Rus) Katusha Team     0:00:13      
9. Philippe Gilbert (Bel) BMC Racing Team            
10. Andrij Grivko (Ukr) Asztana Pro Team     0:00:15
13. Cadel Evans (Aus) BMC Racing Team            
14. Vincenzo Nibali (Ita) Liquigas-Cannondale     0:00:18      
15. Ryder Hesjedal (Can) Garmin - Sharp    
65. Robert Gesink (Ned) Rabobank Cycling Team     0:00:26
77. Jurgen Van Den Broeck (Bel) Lotto          0:00:28
136. Fränk Schleck (Lux) RadioShack-Nissan    0:00:38