Wiggins történelmi Tour-győzelme

2012.07.22. 17:38

Nem volt rossz a 99. Tour de France, de az igazi nagy küzdelem elmaradt, aki igazán veszélyes lehetett volna Bradley Wiggins győzelmére, nem támadhatott, sőt, minden méteren a sárga trikóst segítette. Christopher Froome reális esélyét felülírta a lojalitás, nemcsak ereje, fegyelmezettsége miatt is a legnagyobb kerékpárosok között a helye.

Izgalmas, nyílt Tour de France-ot vártunk, de az összetett első helyét minden különösebb nehézség nélkül szerezte meg Bradley Wiggins, aki még sporttörténelmet is írt. A 109 éves verseny első brit bajnoka lett. A történelemírás itt nem állt meg, a dobogó második fokán is egy honfitársa, Christopher Froome állt. Lehetett volna fordított is a sorrend.

Nem túlzó a kijelentés, ha azt állítjuk, hogy az angol nyelvű szaksajtóban a „kenyai születésű” állandó jelzővel bíró Froome volt az idei Tour legerősebb versenyzője. Ezt több hegyi szakaszon is megmutatta, el tudott volna menni Wigginstől, bár fizikai fölényét nem válthatta időkülönbségre. Egyszerűen azért, mert nem nyerhette meg a Tourt, nem arra szerződött. Csapata, a Sky a szezon többnaposait sorra nyerő Wigginst tette az első helyre, aki igazolta is a döntés helyességét, még ha a tavalyi Vuelta a Espana intő jel is lehetett. Akkor is Wiggins volt a kapitány, de végül Froome lett a jobb, és ha eleve rá építik a taktikát, akkor talán nemcsak második lett volna végül.

Wiggins azonban idén nem hibázott, már a prológon bejelentkezett a sárga trikóért, hét másodperccel maradt el Cancellara idejétől, majd az első adandó alkalommal meg is szerezte azt úgy, hogy a hetedik szakasz hegyi befutójának végén először és utoljára Froome is szabad utat kapott, így két másodperccel megverte kapitányát és az egész mezőnyt.

Wiggins a megszerzett sárga trikót már nem engedte át másnak, ha már nagyon is kedvező volt számára az idei kiírás. A két hosszú időfutam és a kevés hegyi befutó megkönnyítette a dolgát. Az időfutamokon verhetetlen volt, Froome volt a közelében csak, a hegyeken pedig volt annyira erős, hogy csapattársai segítségével úrrá tudjon lenni a támadásokon.

De nem lehetett nem észrevenni, hogy Froome lábaiban még egy fokozat van, a La Toussuire-i befutó előtt is otthagyta Wigginst, úgy csorgott vissza hozzá, és a peyresourde-i emelkedőn is egyértelmű volt, ki az erősebb. Froome tempóváltását egyszerűen nem bírta Wiggins. Froome persze mindig tudta, hol a helye, nem lopta el a show-t, maradt végig hűséges fegyverhordozó. És ezt is sokra értékelik a sportban, karrierket dönthet romba egy rossz döntés. Egy korábbi Touron nem dicsérték halálra Tom Boonen segítőjét, aki véletlenül kapitánya előtt maradt a célvonalon is, de felidézhetjük a motorversenyző Talmácsi Gábor esetét is, aki a célban hajrázta le a vb-pontversenyben vezető csapattársát. A következő évben nem is volt helye a csapatban.

A 99. Tour de France végeredményei

Összetett (sárga trikó):
1. Bradley Wiggins (Sky Procycling)     87:37:44    
2. Christopher Froome (Sky Procycling)     +3:21     
3. Vincenzo Nibali (Liquigas-Cannondale)     +6:19     
4. Jurgen Van Den Broeck (Lotto Belisol)     +10:15     
5. Tejay van Garderen (BMC)     +11:04     
6. Haimar Zubeldia (RadioShack-Nissan)     +15:41    
7. Cadel Evans (BMC)     + 15:49    
8. Pierre Rolland (Europcar)     +16:26   
9. Janez Brajkovic (Asztana)     +16:33    
10. Thibaut Pinot (FDJ-Big Mat) +17:17

Pontverseny (zöld trikó):
1. Peter Sagan (Liquigas-Cannondale)     421 pont
2. André Greipel (Lotto Belisol)      284 pont    
3. Matthew Goss (Orica GreenEdge)      268 pont    
4. Mark Cavendish (Sky Procycling)     220 pont    
5. Edvald Boasson Hagen (Sky Procycling) 160 pont    

Hegyi pontverseny (pöttyös trikó):
1. Thomas Voeckler (Europcar)         135 pont
2. Fredrik Kessiakoff (Asztana)        123 pont    
3. Chris Anker Sörensen (Saxo Bank)    77 pont    

Legjobb 26 év alattiak:
1. Tejay van Garderen (BMC)     87:45:46    
2. Thibaut Pinot (FDJ-Big Mat)     +6:13     
3. Steven Kruijswijk (Rabobank)     +1:05:48     

Csapatverseny:
1. RadioShack-Nissan     263:12:01     
2. Sky Procycling     +5:54     
3. BMC Racing Team     +36:36     
4. Asztana Pro Team     +43:35     
5. Liquigas-Cannondale     +1:04:58

Ne szúrd hátba a csapattársad!

A Tourokon is többször előfordult, hogy több szuperképességű kerékpáros tekert egy csapatban. Jan Ullrich tudta kezelni, hogy 1996-ban csak második lehetett a kapitány Bjarne Riis mögött, de 2009-ben az Asztanában nem fért meg két szuperegó. A végül győztes Alberto Contador és a harmadik Lance Armstrong a versenyen és nyilatkozatokban is támadta egymást, majd odáig jutottak, hogy kezet sem fogtak egymással a dobogón.

A Sky-ban azonban nincsenek ilyen problémák, végtelenül egységes a csapat, és Froome mellett ez is kellett Wiggins győzelméhez. A Sky, ahogy azt többen megjegyezték, Armstrong US Postaljához hasonlóan dominált a hegyeken, Richie Porte, Boasson Hagen vagy Michael Rogers felvezetésével karcsúsította a főmezőnyt.

A csapat mentális erejét jelzi, hogy napjaink egyik legjobb sprintere, Mark Cavendish is zokszó nélkül elfogadta, hogy nem róla szól az idei Tour. Alárendelte magát az összetett győzelemnek, de zsenijét így is megmutatta. Győzelmei többségét eddig úgy szerezte, hogy három-négy főből álló felvezető csapat vitte a célig jó pozícióban, most erre nem volt lehetősége, de két szakaszt nagyon jó taktikai érzékkel, ellenfelei mögül a legjobbkor kibújva így is megnyert. Az olimpia országúti mezőnyversenye neki fekszik, a tavalyi dán vb-n is a brit csapatmunkának köszönhette a bajnoki címét, most is neki dolgoznak majd, és kárpótolhatják a Tourért.

Cavendish is történelmet írt

Már részben kárpótolták is az 20. szakaszon a Champs-Élysées-i befutón az egész csapat neki dolgozott. Az utolsó kilométeren Wiggins vezette a csoportot, majd Boasson Hagen váltotta. Cavendish hosszú hajrát nyitott, megmutatta, ha elkapja a sebességet, akkor verhetetlen. Goss és Sagan is csak szenvedett mögötte, simán nyert. Ezzel a Tour történelmében ő az első, aki négy egymást követő évben is megnyerte a párizsi befutót. Összesen ez volt a 23. etapsikere.

Egykerekűs vb-n is jól menne?

Ha Cavendish nem is annyira volt fókuszban, az idei Tour adott egy új sprintersztárt is. A már nálunk is méltatott Peter Sagan minden idők egyik legjobb debütálását mutatta be. 22 évesen három szakaszon győzött, és a pontversenyt is megnyerte. Nemcsak a célegyenesben küzdve, hanem bátran vállalkozott a hegyi szakaszokon is, szökésből is megdolgozott a részhajrák pontjaiért. Az eredmények mellett bohókás személyisége miatt is üde színfoltja lett a Tournak. Ki ne mosolyogna a Forrest Gumpot, Balotellit idéző kreatív ünneplésein, kormányra szerelt csengőin vagy egykerekezésén?

Cavendish árnyékából bújta elő André Greipel is, felvezető volt nála, de a Lottónál már ő az első számú sprinter, a csapata is nagyon dolgozott érte, három szakaszgyőzelme kivételes képességeit bizonyítja.

Búcsúzók, dopping, defekt

Alekszander Vinokurov elméletileg tavaly is utolsó Tourján indult, most is ezt ígérte. A tervezett szakaszgyőzelem nem jött össze neki, hiába próbálkozott az Alpokban és a Pireneusokban is, egy negyedik hellyel kellett beérnie. A másik búcsúzó, George Hincapie rekorderként vonulhat vissza, 17-szer indult a Touron, ahogy szokta, most is fegyelmezetten segítette főnökét, jelen esetben Evanst.

Az idei verseny doppingügyét egy topbringás szolgáltatta, Fränk Schleck vízhajtóval bukott meg, ezt a B próbája is igazolta. Eddig természetesen minden a szokásos protokoll szerint zajlott, a versenyző mindent tagad és mérgezésre gyanakszik. Ha Contador esetét vesszük példának egy-két év is eltelhet az ítélethozatalig.

A versenyzők akkor is buknak, ha nincs semmi különleges akadály, idén azonban szinte példátlan szabotázs érte a versenyt. Valakik szögeket szórtak az útra, és okoztak káoszt a mezőnyben, bukás és vagy 50 defekt lett a végeredmény. A szögek mellett még egy fekete kutya is bevonul a Tour-történelembe, aki miatt vagy tízen elbuktak.

Vesztesek és hősök

Cadel Evans címvédőként indult a Touron, de tehetetlen volt Wigginsékkel szemben, nem volt olyan formában, hogy komolyan számolni lehessen vele. Buldogtermészetével azért megpróbálta felülírni a formakülönbséget, de erőtlen támadásaival inkább csak magát fárasztotta, mint a két britet. Az erejével a harmadik hét végére annyira elkészült, hogy még a dobogóról is lecsúszott. De az ausztrál eddig karriertörténetébe simán passzol ez a megroppanás, ő az, akivel mindig történik valami, hol egy bukás, hol mechanikai probléma, hol hirtelen formahanyatlás akadályozza meg, hogy folyton a csúcs közelében legyen a háromhetes körversenyeken. Még a csapatából sem ő lett a legjobb, Tejay Van Garderen ötödik lett összetettben, és a legjobb 26 év alattinak járó fehér trikót is megnyerte.

Evans gyengeségét Vincenzo Nibali viszont tökéletesen kihasználta, és lett harmadik az összetettben. Az olasz időfutamban nem vehette fel a versenyt Wigginsékkel, és a hegyen sem volt erősebb, de bátorsága tiszteletet érdemel. Újra és újra megkísérelte támadni az emelkedőkön a sky-os tandemet, és a Liquigas is csatasorba állt érte, igyekezték megdolgozni a mezőnyt a hegyeken. A Giro-győztes Ivan Basso is tökéletes partner volt ebben.

Thomas Voeckler nem tudta megismételni tavalyi negyedik helyét, de két örökre emlékezetes szakaszon nyert , és nyerte meg a legjobb hegymászónak járó pöttyös trikót. Térdsérülése miatt még az indulása is kétséges volt, de Alpokban és a Pireneusokban is bevállalt a Robin Williamsnél is több grimaszt tudó és azt verseny közben is bemutató bringás. Hiába nyert két hegyi szakaszon, a többin is oda kellett tennie magát, Frederik Kessiakoff-fal egymást szétszaggatva minden pontért megküzdöttek az emelkedőkön.