Olyan vér nincs is, mint Lance Armstrongé

2012.10.10. 14:13

Lance Armstrongot az Amerikai Doppingellenes Ügynökség (USADA) 1998 és 2005 között szerzett címeitől fosztotta meg, egyelőre nyilvánosságra sem hozott tanúvallomások és pozitív doppingminták alapján, de úgy tűnik, a visszatérése után is doppingolt. Egy 2009-es mintája vérdoppingolásra utal.

Dr. Michael Ashenden részt vett a Nemzetközi Kerékpáros Szövetség (UCI) biológiai útlevél programjának kidolgozásában, aminek keretében egy-egy sportolóról a levett vérminták alapján készítettek profilt. Ha valaki doppingszerhez nyúl, a vérértékek megváltozhatnak, és ez az ellenőröket is nyomra vezetheti.

Ashenden Armstrong 2009-es, Tour de France-on levett mintájáról nyilatkozott a California Watch oknyomozó riportereinek. „Kevesebb fiatal vérsejtet találtunk, mint vártuk. Ez arra utalt, hogy a szervezete extra mennyiségű vérhez alkalmazkodott, amelyet infúzióval juttattak be. A szervezet a véráramban lévő vörösvérsejtet érzékelte, ezért leállt a csontvelőben az újak termelődése" - mondta a szakértő.

Ashenden szerint az is gyanús, hogy a háromhetes verseny alatt nem romlottak a versenyző vérértékei, így az megőrizte legjobb oxigénszállítási képességét, pedig a stressz és az erőfeszítések hatására a romlás elkerülhetetlen. „Az a tény, hogy nem csökkent a vérkoncentrációja, összhangban van a vérdoppingolással" - mondta Ashenden.

Armstrong ügyvédje szerint azonban feleslegesek a próbálkozások, mert egyértelműek a szabályok. „Vagy átmész a doppingteszten, vagy nem, nincs köztes állapot. Lance Armstrong minden egyes teszten átment, beleértve a 2009-es Tour de France-on elvégzetteket is."

Az USADA birtokában 38 vérminta van, melyeket Arsmtrong visszatérése után, 2008 és 2012 között vettek le. Ezeket a mintákat újra megvizsgálják, több gyanúsat is találtak. A New York Daily News szerint nagy ingadozásokat mutatnak a kerékpáros vérének hematokritértékei, amik ugyan magyarázhatók természetes folyamatokkal - magaslati edzés vagy erős izzadás miatti folyadékveszteség -, de a szakértők azt próbálják igazolni, hogy a változásokat mesterségen idézték elő.

Már korábban is volt arra utaló jel, hogy Armstrong mögött orvoscsoport dolgozhat, ami az aktuális doppingszabályok szerint manipulálja a kerékpáros szervezetét. Egy korábbi szabály szerint egy mintából kimutatható epitesztoszteron és tesztoszteron hormon aránya 1:6 lehetett. Armstrongot akárhányszor vizsgálták, ez az arány mindig megegyezett az 1:6-tal. „Nem alatta, vagy nem felette volt, hanem mindig pontosan annyi, amennyi lehet. De mikor megváltozott a szabály, és már csak 1:4-hez lehetett arány, akkor Armstrong szervezete, hormonháztartása is egy csapásra megváltozott, és onnantól mindig ezt az arányt mérték. Nem alatta, nem felette, hanem mindig telibe az 1:4-et. Kikövetkeztethető: a laborban nagyon jól dolgoztak mögötte” - idézzük egy korábbi cikkünkből Tiszeker Ágnest, a Magyar Antidopping Csoport vezetőjét.

Az USADA egyelőre nem hozta nyilvánosságra Armstrongról szóló jelentését, a tervek szerint azonban azt a jövő héten az UCI és a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség is megkapja majd.

A szervezet szerda délután annyit közölt, hogy több mint ezer oldalnyi bizonyítéka van Armstrong ellen, és az ő ügye „a legkifinomultabb, legprofibb és legsikeresebb doppingolás, ami valaha csak volt a sport történetében." Az ügynökség a nyomozás lezárultával most küldte meg a Nemzetközi Kerékpáros (UCI) és Triatlon Szövetségnek (WTC) a bizonyítékokat, amelyek pénzügyi kimutatásokat, számlákat, elektronikus leveleket, kutatási adatokat és teszteredményeket tartalmaznak a laboratóriumokat éveken keresztül sikeresen kijátszó US Postal-eljárásokról. Erre azért volt szükség, mert az UCI konkrét bizonyítékokat várt az USADA-tól, hogy saját hatáskörben döntsön Armstrong eltiltásáról és címeinek elvételéről.